Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA
`Harta tezaurului` NSA din Germania `Harta tezaurului` NSA din Germania

Până acum, se credea că Agenția Națională de Securitate (NSA) din SUA și GCHQ-ul britanic spionau comunicațiile germane din exterior, dar o nouă filtrare de documente secrete din partea fostului tehnician de la NSA, Edward Snowden ar demonstra că agenția dispune de acces direct, de exemplu, la rețelele gigantului Deutsche Telekom, dar și la Netcologne și la furnizorii Stellar, Cetel și IABG.

15.09.2014 18:56
Edward Snowden a primit dreptul la domiciliu și reședință în Rusia Edward Snowden a primit dreptul la domiciliu și reședință în Rusia

Fostul colaborator NSA Edward Snowden a primit dreptul la domiciliu și reședință în Rusia. "Începând din data de 1 august, el a primit dreptul la domiciliu și reședință în Rusia pentru o perioadă de trei ani" - a declarat avocatul său, Anatoli Kucerena, în cadrul unei conferințe de presă.

7.08.2014 14:59
Nouă din zece conversații interceptate de NSA aparțin utilizatorilor obișnuiți de Internet Nouă din zece conversații interceptate de NSA aparțin utilizatorilor obișnuiți de Internet

O analiză a zeci de mii de comunicări interceptate de Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA) sugerează că o majoritate covârșitoare dintre ele provin mai degrabă de la utilizatori obișnuiți de internet decât de la ținte legale de supraveghere.

6.07.2014 14:02
Snowden se declară patriot și susține că scurgerea de informații a fost necesară Snowden se declară patriot și susține că scurgerea de informații a fost necesară

În primul său interviu pentru o televiziune americană de la dezvăluirea amplei scheme de spionaj a administrației americane, fostul expert al NSA Edward Snowden a declarat că se consideră "un patriot" și a afirmat că acțiunile spionajului american l-au obligat să dezvăluie documentele secrete.

30.05.2014 13:21
China cere explicații SUA privind o presupusă acțiune de spionaj din partea NSA China cere explicații SUA privind o presupusă acțiune de spionaj din partea NSA

China a cerut Statelor Unite o explicație pentru acuzațiile conform cărora Agenția Națională de Securitate a SUA ar fi spionat firma de telecomunicații Huawei. New York Times a susținut că NSA ar fi accesat serverele sediului Huawei.

24.03.2014 11:01
 The `New York Times`: NSA - implicată în supravegherea unei firme de avocatură The `New York Times`: NSA - implicată în supravegherea unei firme de avocatură

Ziarul "The New York Times" a informat că Agenția Națională de Securitate (NSA) a fost implicată în supravegherea unei firme de avocatură americane neidentificate, în timp ce reprezenta Indonezia în legătură cu dispute comerciale cu Statele Unite.

16.02.2014 14:06
Drone americane conduse de cartele SIM Drone americane conduse de cartele SIM

NSA utilizează cartele SIM normale, cele pentru telefoanele mobile, pentru a localiza persoane care urmează să fie atacate cu drone, scrie Glenn Greenwald în primul său articol cu titlul "Rolul secret al NSA în programul asasinilor americani", publicat în "The Intercept", noua revistă digitală finanțată de fondatorul eBay, Pierre Omidar.

12.02.2014 13:11
Viceamiralul Michael Rogers, nominalizat de președintele american pentru conducerea NSA Viceamiralul Michael Rogers, nominalizat de președintele american pentru conducerea NSA

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a recomandat pe viceamiralul Michael Rogers la conducerea Agenției Naționale americane de Securitate, NSA - a anunțat secretarul american al apărării, Chuck Hagel.

31.01.2014 16:02
Agenția națională de securitate NSA din SUA este implicată în spionajul industrial, susține Edward Snowden Agenția națională de securitate NSA din SUA este implicată în spionajul industrial, susține Edward Snowden

Agenția națională de securitate NSA din Statele Unite este implicată în spionajul industrial și va obține orice informație indiferent dacă aceasta are sau nu legătură cu securitatea națională, a declarat la un post de televiziune german fostul analist al NSA, Edward Snowden.

26.01.2014 16:59
Președintele SUA: Serviciile americane de informații vor continua să fie atente la intențiile guvernelor din lumea întreagă Președintele SUA: Serviciile americane de informații vor continua să fie atente la intențiile guvernelor din lumea întreagă

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a recunoscut că relațiile cu Germania au avut de suferit din cauza monitorizării pe scară largă a convorbirilor și mesajelor, desfășurată de serviciile americane de informații. Într-un interviu acordat televiziunii germane ZDF, Obama a declarat că decizia de a asculta telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel a fost o greșeală și aceasta nu se va mai repeta în timpul mandatului său.

19.01.2014 13:14
 Președintele american dorește să reorganizeze Agenția de Securitate Națională (NSA) Președintele american dorește să reorganizeze Agenția de Securitate Națională (NSA)

Barack Obama a declarat că scurgerile de informații provoacă daune fără rost serviciilor de informații americane, iar colectarea de date ar putea fi perfecționată, pentru a restabili încrederea populației.

21.12.2013 14:16
Edward Snowden anunță că a primit azil din partea Braziliei Edward Snowden anunță că a primit azil din partea Braziliei

Analistul CIA Edward Snowden a sugerat că Brazilia i-ar fi acordat azil, ca să poată ajuta la investigarea programelor americane de spionaj împotriva politicienilor brazilieni.

17.12.2013 15:24
Brazilia a convocat o reuniune informală a statelor membre ale Fondului Monetar Internațional Brazilia a convocat o reuniune informală a statelor membre ale Fondului Monetar Internațional

Brazilia a convocat o reuniune informală a statelor membre ale Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru a lua în discuție spionajul desfășurat de Statele Unite împotriva organizației financiare internaționale, despre care dorește să obțină explicații din partea Washingtonului.

15.11.2013 11:31
Potrivit unui fost diplomat american, Rusia ar putea să-l folosească pe Snowden pentru a semăna discordie între SUA și Germania Potrivit unui fost diplomat american, Rusia ar putea să-l folosească pe Snowden pentru a semăna discordie între SUA și Germania

"Rusia ar putea să-l folosească pe Snowden pentru a semăna discordie între Washington și Berlin" - a declarat Pifer, citat de Deutsche Welle. Potrivit afirmațiilor lui, Rusia "este foarte bucuroasă" de deteriorarea relațiilor germano-americane.

12.11.2013 17:42
Spioni spionați Spioni spionați

Aliate sau dușmane, dictatoriale sau democratice, țările de toate tipurile nu vor înceta prea curând să se spioneze reciproc. Constatarea, despre care ne îndoim puțin, s-a pretat, însă, la utilizări îndoielnice.

8.11.2013 11:03
Comisarul european pentru justiție dorește ca UE să aibă propriul serviciu de informații Comisarul european pentru justiție dorește ca UE să aibă propriul serviciu de informații

Uniunea Europeană trebuie să își facă propriul serviciu de informații până în anul 2020, a declarat comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, pentru cotidianul elen "Naftemporiki". "Agenția pentru Securitate Națională a Statelor Unite trebuie să fie contrabalansată", a adăugat acesta.

7.11.2013 12:17
Papa Francisc I a fost spionat de NSA Papa Francisc I a fost spionat de NSA

''Este normal ca printre cei 35 de lideri ai lumii de care s-a interesat NSA să se afle și Suveranul Pontif", a afirmat Matthew M. Aid, specialist pe probleme legate de serviciile secrete și expert pe tema NSA.

7.11.2013 12:13
Deconspirat: un `post secret de interceptare în inima Berlinului`, deținut de Marea Britanie Deconspirat: un `post secret de interceptare în inima Berlinului`, deținut de Marea Britanie

Luni au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că Marea Britanie operează un post de interceptare ultra-secret din ambasada ei de la Berlin, pentru a spiona centrul puterii germane.

6.11.2013 10:37
Răzbunarea spionilor Răzbunarea spionilor

Obișnuiți cu o libertate nelimitată de manevră, spionii reacționează împotriva celor care vor să le impună reguli de tip "Big Brother". Iar lichidarea conturilor explodează la lumina soarelui.

6.11.2013 10:19
`Snowden poate colabora cu justiția spaniolă` `Snowden poate colabora cu justiția spaniolă`

A fi avocatul celui mai căutat om de pe planetă a fost un lucru banal pentru Anatoli Kucerena care în plus, a devenit elementul de legătură cu lumea exterioară al lui Edward Snowden. Kucerena este astăzi omul care știe unde doarme, ce mănâncă și cu cine vorbește refugiatul.

4.11.2013 12:04
SUA recunosc că sunt interesate să `cunoască intențiile` liderilor străini SUA recunosc că sunt interesate să `cunoască intențiile` liderilor străini

James Clapper, coordonatorul celor 16 agenții de spionaj din SUA, a declarat că încercarea de a cunoaște obiectivele șefilor de stat străini a fost un "principiu de bază" al agențiilor de spionaj americane.

31.10.2013 11:16
Papa Francisc I a fost și el interceptat de NSA Papa Francisc I a fost și el interceptat de NSA

Potrivit revistei Panorama, apelurile de la și spre Vatican, captate și ascultate de NSA au fost clasificate în patru categorii: "Leadership intentions", "Threats to financial system", "Foreign Policy Objectives" și "Human Rights".

31.10.2013 11:01
NSA neagă că ar fi spionat comunicațiile suveranului Pontif și ale Vaticanului NSA neagă că ar fi spionat comunicațiile suveranului Pontif și ale Vaticanului

Un purtător de cuvânt al Agenției Naționale de Securitate a Statelor Unite a declarat aseară că relatările de presă potrivit cărora NSA ar fi spionat comunicațiile suveranului Pontif și ale Vaticanului nu sunt reale.

31.10.2013 10:40
David Cameron amenință voalat presa pe tema dezvăluirilor despre NSA și GCHQ David Cameron amenință voalat presa pe tema dezvăluirilor despre NSA și GCHQ

David Cameron a făcut apel la Guardian și la alte ziare să dea dovadă de "responsabilitate socială" atunci când tratează subiectul dosarelor NSA, pentru a evita acțiuni în justiție sau somații de securitate ("D-notices") pentru oprirea publicării unor informații care ar putea aduce atingere securității naționale.

30.10.2013 12:19
Rușii i-au spionat pe liderii lumii la summit-ul G20 cu ajutorul unor stick-uri USB Rușii i-au spionat pe liderii lumii la summit-ul G20 cu ajutorul unor stick-uri USB

Revenit la Bruxelles, după ce a participat la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, în septembrie, președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a înmânat câteva gadget-uri funcționarilor de securitate, care, la rândul lor, au cerut consultanță serviciilor germane. Răspunsul tehnic imediat sosit de la Bonn a alertat diplomațiile și serviciile secrete din lume.

30.10.2013 12:15
Presa din Rusia păstrează tăcerea, dar și sarcasmul Presa din Rusia păstrează tăcerea, dar și sarcasmul

Americanii spionează, iar rușii nu. Pentru Kremlin, dezvăluirile privind cadourile făcute liderilor care au participat la summitul G20 din septembrie, mufele USB infectate cu scopul de a le spiona laptopurile, "sunt o tentativă clară de a devia atenția de la o problemă care există realmente: cea a activității americane de spionaj".

30.10.2013 12:10
Cancelarul german, Angela Merkel, era spionat de NSA încă din anul 2002 Cancelarul german, Angela Merkel, era spionat de NSA încă din anul 2002

Noi detalii legate de supravegherea telefonului mobil al cancelarului german, Angela Merkel, de către Agenția Națională de Securitate (NSA), au sporit, duminică, indignarea guvernului german, punându-se două întrebări: de ce au vizat-o Statele Unite încă din anul 2002 și de ce au trebuit să treacă cinci ani pentru ca Administrația Obama să pună capăt supravegherii?

29.10.2013 11:02
NSA a spionat 60 de milioane de apeluri în Spania, în doar o lună NSA a spionat 60 de milioane de apeluri în Spania, în doar o lună

Agenția Națională de Securitate (NSA) a SUA a spionat 60 de milioane și jumătate de apeluri în Spania, numai între luna decembrie a anului 2012 și începutul lui ianuarie 2013, după cum arată un grafic ce face parte dintre documentele secrete deținute de fostul agent NSA, Edward Snowden, la care EL MUNDO a avut acces în exclusivitate.

29.10.2013 10:54
NSA `a spionat` 46 de milioane de telefoane în Italia, într-o singură lună NSA `a spionat` 46 de milioane de telefoane în Italia, într-o singură lună

Site-ul Cryptome, considerat un fel de strămoș al Wikileaks, susține că National Security Agency a spionat în Italia 46 de milioane de convorbiri telefonice între 10 decembrie 2012 și 8 ianuarie 2013.

29.10.2013 10:53
O delegație a Uniunii Europene merge la Washington O delegație a Uniunii Europene merge la Washington

O delegație a Uniunii Europene se va întâlni cu oficiali din serviciile de securitate americane și cu membri ai Congresului de la Washington, pentru a strânge informații după ultimele acuzații, potrivit cărora Statele Unite spionează lideri și cetățeni europeni.

28.10.2013 12:28
NSA a monitorizat în secret zeci de milioane de convorbiri telefonice în Spania, informează presa spaniolă NSA a monitorizat în secret zeci de milioane de convorbiri telefonice în Spania, informează presa spaniolă

Mass-media spaniolă a informat că Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite a monitorizat în secret 60 de milioane de convorbiri telefonice, în Spania, numai într-o lună.

28.10.2013 9:58
Germania vrea explicații de la SUA după disputa privind ascultarea telefonului cancelarului Merkel Germania vrea explicații de la SUA după disputa privind ascultarea telefonului cancelarului Merkel

Germania îl trimite săptămâna viitoare la Washington, în Statele Unite, pe șeful serviciilor germane de informații pentru a discuta despre acuzațiile potrivit cărora agenții serviciilor de informații din SUA ar fi interceptat convorbirile telefonice ale oficialilor de la Berlin.

26.10.2013 13:04
Atitudinea clasei politice românești cu privire la monitorizarea NSA Atitudinea clasei politice românești cu privire la monitorizarea NSA

Episodul clarificărilor cerute de cancelarul Angela Merkel ne arată deja că nu mai vorbim de speculații senzaționaliste, ci de realități politice, chiar dacă parțial dezmințite. Deputata europeană Renate Weber afirma recent că NSA a supravegheat cu siguranță convorbirile telefonice din România dacă a avut interesul acesta. Pentru România problema nu se pune exact în aceiași termeni ca în Germania. (DW)

26.10.2013 13:02
Renate Weber: Dacă NSA a avut interesul să spioneze și comunicațiile din România, n-am nici un dubiu că a făcut-o Renate Weber: Dacă NSA a avut interesul să spioneze și comunicațiile din România, n-am nici un dubiu că a făcut-o

Renate Weber, membră în comisia LIBE din Parlamentul European, spune la RFI că scandalul interceptărilor NSA denotă o atitudine "ușor orweliană". Eurodeputatul liberal crede că nu doar SUA au spionat comunicațiile la nivel global, ci și țări ca Rusia și China.

26.10.2013 13:01
Europa înfuriată din cauza acuzațiilor privind spionajul american Europa înfuriată din cauza acuzațiilor privind spionajul american

Cele mai noi acuzații privind spionajul american au dezlănțuit în Europa un torent de critici amestecate cu îngrijorare. Elita politică și comentatorii din presă din Germania și-au exprimat joi adânca îngrijorare cauzată de acuzațiile conform cărora serviciile secrete americane au pus sub urmărire telefonul mobil folosit de cancelarul Angela Merkel.

25.10.2013 11:35
Barroso atenționează că spionajul poate duce la totalitarism Barroso atenționează că spionajul poate duce la totalitarism

Președintele Comisiei Europene amintește că "într-o parte a Germaniei exista o poliție politică ce spiona viața oamenilor zi de zi".

25.10.2013 11:34
Parlamentul European cere suspendarea trimiterii de date bancare Statelor Unite Parlamentul European cere suspendarea trimiterii de date bancare Statelor Unite

Plenul Parlamentului European a cerut miercuri Comisiei Europene să suspende temporar acordul care permite transferarea de date bancare europene Statelor Unite, ca represalii la presupusul spionaj american asupra instituțiilor și cetățenilor UE prin internet.

24.10.2013 10:15
Spionajul NSA - diplomația franceză interceptată în SUA Spionajul NSA - diplomația franceză interceptată în SUA

Documentele dezvăluite de fostul consultant al NSA, Edward Snowden, nu au ridicat doar vălul care ascundea amploarea spionajului electronic american în lumea întreagă. Unele elemente arată că serviciile secrete ale SUA au pus la punct programe novatoare pentru realizarea unor misiuni de spionaj mai tradiționale. Tehnicile sunt, totuși, cunoscute de alte servicii străine, dar NSA și-a creat și instrumente proprii care nu mai există în altă parte.

23.10.2013 10:53
Ambasadorul SUA la Paris a fost chemat la Ministerul francez de Externe în urma informațiilor publicate de `Le Monde` Ambasadorul SUA la Paris a fost chemat la Ministerul francez de Externe în urma informațiilor publicate de `Le Monde`

Ambasadorul Statelor Unite la Paris a fost chemat la Ministerul francez de Externe în urma informațiilor publicate de cotidianul "Le Monde" potrivit cărora Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite a acționat masiv în Franța.

21.10.2013 15:32
Edward Snowden a sosit în Rusia fără a aduce cu el documente secrete, potrivit publicației `New York Times` Edward Snowden a sosit în Rusia fără a aduce cu el documente secrete, potrivit publicației `New York Times`

Consultantul serviciilor americane de informații Edward Snowden, a sosit în Rusia fără a aduce cu el documente secrete. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat publicației "New York Times".

18.10.2013 13:26
 Documentele furnizate de Edward Snowden oferă noi informații Documentele furnizate de Edward Snowden oferă noi informații

Potrivit documentelor furnizate de fostul analist CIA Edward Snowden, agențiile de securitate britanice și americane au reușit să treacă de codurile de criptare pe internet, care protejează emailurile, fișele bancare și medicale a sute de milioane de persoane.

6.09.2013 12:46
NSA, acuzată că i-a spionat pe președinții Braziliei și Mexicului NSA, acuzată că i-a spionat pe președinții Braziliei și Mexicului

Informațiile au fost furnizate de Glen Greenwald, ziaristul care a publicat dezvăluirile fostului colaborator al NSA, Edward Snowden. Jurnalistul britanic a lansat aceste acuzații într-o emisiune a postului brazilian de televiziune Globo.

2.09.2013 17:11
SUA au spionat sediul ONU SUA au spionat sediul ONU

În 80 de misiuni diplomatice din SUA există puncte de interceptare electronică a informației. Serviciile secrete americane au spionat și clădirea ONU de la New-York.

27.08.2013 10:14
Elicopterele negre: Încrederea oarbă a britanicilor în serviciile de informații Elicopterele negre: Încrederea oarbă a britanicilor în serviciile de informații

Oficialii guvernamentali și angajații GCHQ l-au contactat pe redactorul șef Alan Rusbridger de la Guardian și i-au pus în vedere să predea ori să distrugă medii de stocare. Conform ziarului, după ce mediile de stocare au fost distruse la subsolul sediului său, unul dintre agenții serviciilor de informații prezenți a glumit, spunând: "Acum putem să contramandăm elicopterele negre."

22.08.2013 11:01
David Cameron `a sancționat` distrugerea calculatoarelor cotidianului Guardian David Cameron `a sancționat` distrugerea calculatoarelor cotidianului Guardian

Redactorul șef al cotidianului, Alan Rusbridger, a descris cum a fost supus presiunilor de către figuri "din umbră" de la Whitehall (sediul guvernului britanic - n. trad.) să predea documentele. Până la urmă, doi experți în securitate de la centrul de interceptări al guvernului, GCHQ, au supravegheat distrugerea hard driverelor, a spus el.

22.08.2013 10:43
Reținerea lui David Miranda - o trădare a încrederii și a principiilor (Editorial The Guardian) Reținerea lui David Miranda - o trădare a încrederii și a principiilor (Editorial The Guardian)

Realitatea despre articolul 7 al legii britanice din 2000 este aceea că reprezintă o putere legală concepută special pentru lumea atipică a porturilor și aeroporturilor. Îi dă poliției puterea de a le face oamenilor, în această lume cu statut incert, lucruri pe care nu le-ar putea face în lumea reală. În lumea reală se aplică mecanismele de control și echilibru ale justiției - în America, ironia sorții, unele dintre acestea chiar poartă denumirea de "drepturi Miranda".

21.08.2013 12:01
Regatul Unit - criticat pentru arestarea companionului unui ziarist Regatul Unit - criticat pentru arestarea companionului unui ziarist

Autoritățile britanice sunt acuzate de cenzură și de atentat la adresa libertății presei după ce l-au reținut timp de nouă ore pe companionul ziaristului de la "The Guardian" care a publicat documentele dezvăluite de Edward Snowden despre sistemul 'Big Brother' american.

21.08.2013 11:48
Organismul UE pentru protecția datelor va face investigații în scandalul Prism Organismul UE pentru protecția datelor va face investigații în scandalul Prism

Organismul european însărcinat cu protecția datelor și vieții private va întreprinde propria anchetă, pentru a stabili dacă reglementările privind viața privată au fost încălcate de programele secrete de supraveghere ale Statelor Unite.

21.08.2013 11:24
Îmblânzirea puterii prin frâie legale Îmblânzirea puterii prin frâie legale

Ploua melancolic la Washington în ziua în care Nixon a demisionat. Cel mai puternic om din lume pierdea totul pentru că abuzase de putere în războiul din Vietnam și în scandalul Watergate. Reacția țării la adresa abuzurilor a fost indignată și viguroasă. În Senat, o comisie prezidată de senatorul Frank Church, care avea să moară prematur, a cercetat încălcările sistematice ale drepturilor de către agențiile de spionaj.

20.08.2013 10:39
Victimă colaterală a dezvăluirilor lui Edward Snowden Victimă colaterală a dezvăluirilor lui Edward Snowden

Politicieni din Marea Britanie au cerut poliției să explice de ce l-au reținut pe partenerul brazilian al jurnalistului care a primit documentele divulgate de la americanul Edward Snowden. David Miranda a fost reținut timp de nouă ore din călătoria sa spre Rio de Janeiro, pe aeroportul Heathrow din Londra.

19.08.2013 17:03
Snowden cel rău și Obama cel bun Snowden cel rău și Obama cel bun

Președintele SUA a recunoscut săptămâna trecută că opinia publică are dreptul să fie neliniștită de cele relevate de Snowden, că serviciul de informații are tendința exagerată de a ține totul secret, că, în sfârșit, este nevoie de schimbări, nu mari este adevărat, deoarece programele de supraveghere îi protejează pe cetățenii SUA de teroriști.

13.08.2013 10:13
După afacerea Snowden, NSA va înlocui 90% din informaticieni cu calculatoare După afacerea Snowden, NSA va înlocui 90% din informaticieni cu calculatoare

Agenția americană de spionaj, însărcinată cu supravegherea comunicațiilor electronice străine, este ținta criticilor, de la divulgarea unor documente secrete de către fostul consultant Edward Snowden. Criticile sunt atât de acerbe, încât reclamă schimbări, în viitorul apropiat; printre acestea, suprimarea a 90% din posturile de administratori de sistem, care vor fi înlocuiți de calculatoare.

13.08.2013 10:02
Bumerangul NSA: Ministrul german de justiție discută interzicerea unor companii americane Bumerangul NSA: Ministrul german de justiție discută interzicerea unor companii americane

Cum scandalul de spionaj cauzat de NSA continuă să facă valuri în presa europeană, ministrul german de justiție, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a vorbit despre posibilitatea adoptării unor noi măsuri, concrete, pentru pedepsirea corporațiilor americane care participă la activitățile de spionaj ale SUA.

6.08.2013 10:47
Centrul NSA din Germania încinge campania anti-Merkel Centrul NSA din Germania încinge campania anti-Merkel

Agenția pentru Securitate Națională din SUA (NSA) își consolidează centrul de spionaj din Germania cu un nou centru, în prezent în construcție la Wiesbaden, la aproximativ 30 de minute de aeroportul de la Frankfurt.

4.08.2013 15:35
Edward Snowden a decis unde va avea reședința permanentă Edward Snowden a decis unde va avea reședința permanentă

Reședința lui Snowden va fi ținută secretă din motive de securitate. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney a caracterizat decizia Rusiei de a-i acorda azil temporar fostului consultant al NSA Snowden drept o palmă dată tuturor americanilor.

2.08.2013 14:54
Edward Snowden a primit azil temporar în Rusia Edward Snowden a primit azil temporar în Rusia

Autoritățile ruse au acceptat cererea de azil temporar a lui Edward Snowden. Acesta va putea rămâne un an de zile în Rusia.

1.08.2013 16:03
Tatăl fugarului american Edward Snowden îl sfătuiește pe fiul său să rămână în Rusia Tatăl fugarului american Edward Snowden îl sfătuiește pe fiul său să rămână în Rusia

Lonnie Snowden a afirmat, în timpul unui interviu transmis în direct de postul de televiziune Rusia 24, că fiul său nu va avea parte de un proces corect în Statele Unite, adăugând că dacă ar fi în locul lui, ar rămâne în Rusia.

31.07.2013 11:37
Vicepreședintele Comisiei Europene pentru libertăți civile: `Este în joc încrederea reciprocă dintre SUA și Europa` Vicepreședintele Comisiei Europene pentru libertăți civile: `Este în joc încrederea reciprocă dintre SUA și Europa`

Interviu cu Salvatore Iacolino, vicepreședintele Comisiei Europene pentru libertăți civile, care coordonează mandatul de anchetă asupra scandalului legat de dezvăluirile făcute de Edward Snowden.

29.07.2013 12:28
Programul de supraveghere electronică va continua în Statele Unite Programul de supraveghere electronică va continua în Statele Unite

În Statele Unite, Camera Reprezentanților a votat, miercuri, în favoarea continuării programului de supraveghere electronică. Administrația Obama, agențiile de informații și aliații lor din Congres au depus eforturi uriașe pentru respingerea amendamentului, după ce acesta a trecut, în mod surprinzător, de Comisia juridică a Camerei Reprezentanților.

25.07.2013 12:53
Știri contradictorii privind situația fostului angajat al NSA, Edward Snowden Știri contradictorii privind situația fostului angajat al NSA, Edward Snowden

Avocatul fostului ofițer de informații american Edward Snowden a declarat că clientul său va rămâne în zona de tranzit a aeroportului din Moscova, unde se află din luna iunie. Potrivit relatărilor din Rusia, Snowden ar fi primit un permis oficial cu care poate părăsi aeroportul.

24.07.2013 19:42
Slugărnicie voluntară Slugărnicie voluntară

Totala distrugere a noțiunii de spațiu privat. Regim în care cetățenii alimentează încrederea infantilă că sunt ascultați de cineva care va înțelege cat de buni și de cuminți sunt ei și că de aceea merită protecția pe care regii o acordau supușilor celor buni.

24.07.2013 10:52
Viviane Reding: `Niciodată nu am văzut un lobby atât de puternic` Viviane Reding: `Niciodată nu am văzut un lobby atât de puternic`

Trecutul jurnalistic al Vivianei Reding îi conferă o ușurință a discursului puțin obișnuită printre membrii Executivului comunitar. Reding fuge de declarațiile corecte politic și vorbește fără ocolișuri despre presiunile exercitate de guvernul și de industria americane asupra normei europene de protecție a datelor. Interviu `El Pais`.

23.07.2013 11:06
În luna mai era Domnul Neica Nimeni, astăzi este principala problemă a diplomației mondiale În luna mai era Domnul Neica Nimeni, astăzi este principala problemă a diplomației mondiale

Afacerea Edward Snowden strică în ritm rapid relațiile care nu erau proaste între SUA și Rusia. Glenn Greenwald, ziarist la "Guardian", primul care a realizat un interviu cu Snowden în Hong Kong, atrage atenția că tânărul american ar putea strica și mai mult relațiile între Washington și Moscova: "Dacă i se va întâmpla ceva, atunci el va dezvălui într-un singur minut informații care vor face mai mult rău SUA, decât oricine altcineva în trecut."

19.07.2013 10:48
În cazul Snowden, `Putin l-a salvat pe Obama` (LE MONDE) În cazul Snowden, `Putin l-a salvat pe Obama` (LE MONDE)

Edward Snowden, fostul consultant al NSA nu a înaintat niciodată autorităților ruse o cerere oficială pentru a obține statutul de refugiat politic. Acest statut i-ar permite însă să părăsească Moscova cu destinația America Latină. Care este jocul Rusiei? Prezența lui Snowden acolo este jenantă sau este un noroc?

17.07.2013 14:00
Bundestagul în umbra lui Snowden Bundestagul în umbra lui Snowden

Guvernul german știa de supravegherea serviciilor speciale americane? Aceasta este o întrebare importantă înaintea alegerilor din septembrie.

17.07.2013 13:54
`Facebook nu respectă legile vieții private`, afirmă fondatorul grupului antimonitorizare din Europa `Facebook nu respectă legile vieții private`, afirmă fondatorul grupului antimonitorizare din Europa

În 2011, un austriac care pe atunci avea 23 de ani, a decis să sfideze Facebook. Max Schrems, student la drept la Viena, a invocat legile europene de protejare a vieții private pentru a cere copia tuturor informațiilor pe care rețeaua socială le păstra cu privire la el. Răspunsul a venit într-un dosar cu 1.222 de pagini.

16.07.2013 14:47
Edward Snowden a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace Edward Snowden a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace

Fostul angajat al Agenției Naționale americane pentru Securitate, Edward Snowden, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace. Propunerea a fost expediată Comitetului Nobel al Academiei Regale Suedeze de Stefan Svallfors, profesor de sociologie la Universitatea Umea, Suedia.

15.07.2013 13:19
Edward Snowden s-a întâlnit cu reprezentanți ai unor organizații pentru drepturile omului Edward Snowden s-a întâlnit cu reprezentanți ai unor organizații pentru drepturile omului

În cadrul unei întâlniri cu militanți pentru drepturile omului, Edward Snowden le-a cerut acestora sprijinul pentru aprobarea solicitării privind acordarea azilului politic provizoriu de către autoritățile Rusiei. Ministrul rus de externe i-a sugerat fostului agent american să se adreseze Serviciului Federal pentru Migrație.

13.07.2013 13:54
Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, nu se teme de Washington și îl primește pe Snowden Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, nu se teme de Washington și îl primește pe Snowden

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, a declarat că pe el nu-l sperie amenințările Washingtonului care a promis că va provoca neplăceri oricărei țări care îl va primi pe fostul ofițer CIA. "Statele Unite ale Americii nu conduc lumea. Noi suntem o țară liberă și suverană", a declarat liderul venezuelean la o conferință de presă la Caracas.

10.07.2013 12:34
Edward Snowden a acceptat oferta de azil politic a Venezuelei Edward Snowden a acceptat oferta de azil politic a Venezuelei

Fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate americane (NSA), Edward Snowden, acuzat de spionaj în SUA, a acceptat oferta de azil politic a Venezuelei, a anunțat un parlamentar rus.

9.07.2013 18:22
`Este mai bine să nu fii certat cu Washingtonul` `Este mai bine să nu fii certat cu Washingtonul`

A fost de ajuns o săptămână pentru ca Europa să înceteze să se mai supere pe America pentru ascultările telefonice și pentru urmărirea e-mail-urilor. Negociatorii UE și SUA încep discuțiile privind crearea unei zone de comerț liber, cel mai mare acord de acest tip în istoria economică a lumii - scrie ziarul polonez Rzeczpospolita.

9.07.2013 12:01
Snowden: Legăturile cu NSA pun în încurcătură serviciile germane de informații Snowden: Legăturile cu NSA pun în încurcătură serviciile germane de informații

Serviciul extern de informații al Germaniei știa mai mult decât se credea până acum despre activitățile NSA în Germania. "Sunt în pat unul cu celălalt", susține Edward Snowden într-un interviu acordat pentru "Der Spiegel". Acesta aduce de asemenea și noi acuzații la adresa britanicilor.

9.07.2013 11:10
Brazilia solicită clarificări Statelor Unite privind monitorizarea e-mailurilor și apelurilor telefonice ale cetățenilor brazilieni Brazilia solicită clarificări Statelor Unite privind monitorizarea e-mailurilor și apelurilor telefonice ale cetățenilor brazilieni

Brazilia a solicitat clarificări guvernului Statelor Unite cu privire la informațiile potrivit cărora agențiile americane de informații au monitorizat milioane de e-mailuri și apeluri telefonice ale cetățenilor brazilieni, dar și ale unor companii din țară.

8.07.2013 9:32
Venezuela așteaptă răspunsul lui Edward Snowden la propunerea de a-i acorda azil politic Venezuela așteaptă răspunsul lui Edward Snowden la propunerea de a-i acorda azil politic

Autoritățile din Venezuela așteaptă ca, luni, să obțină răspunsul fostului angajat al CIA, Edward Snowden, la propunerea făcută acestuia, de a i se acorda azil politic în această țară. Ulterior, vor începe consultările pe această temă, cu Federația Rusă - transmite agenția EFE.

7.07.2013 15:51
Un avion în care se afla președintele bolivian a fost blocat să intre în spațiile aeriene francez și portughez Un avion în care se afla președintele bolivian a fost blocat să intre în spațiile aeriene francez și portughez

Un avion în care se afla președintele Evo Morales a fost blocat să intre în spațiile aeriene francez și portughez din cauza suspiciunilor că americanul fugar Edward Snowden s-ar fi aflat la bord.

3.07.2013 13:46
Snowden anunță noi dezvăluiri; Moscova nu vrea să îl extrădeze Snowden anunță noi dezvăluiri; Moscova nu vrea să îl extrădeze

Martorul cheie din scandalul Datagate, Edward Snowden, amenință cu noi dezvăluiri și îl acuză pe președintele american Obama de "agresiune politică". Între timp, Snowden a cerut azil politic mai multor țări, potrivit site-ului Wikileaks.

3.07.2013 10:35
Edward Snowden a renunțat la cererea de azil politic în Rusia Edward Snowden a renunțat la cererea de azil politic în Rusia

Fostul angajat al Agenției Naționale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden a renunțat la cererea de a obține azil politic în Rusia.

2.07.2013 13:58
Kremlinul afirmă că Edward Snowden și-a retras cererea de azil politic adresată Rusiei Kremlinul afirmă că Edward Snowden și-a retras cererea de azil politic adresată Rusiei

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a afirmat că Edward Snowden, fost analist CIA, și-a retras cererea de azil politic în Rusia.

2.07.2013 13:26
Experții avertizează în privința unei perioade glaciare în relațiile transatlantice Experții avertizează în privința unei perioade glaciare în relațiile transatlantice

Descoperirea faptului că SUA au spionat în mod extensiv UE și țările europene i-a înfuriat pe liderii de la Bruxelles și Berlin - și ar putea pune în pericol acordul transatlantic de liber schimb. Surse familiare cu ceea ce se discută acum la Casa Albă cu privire la aceste dezvăluiri au declarat că administrația Obama va încerca să clarifice faptul că operațiunile de spionaj au fost desfășurate în coordonare cu servicii secrete din alte țări.

2.07.2013 12:50
SUA ascultă toată Europa, mai puțin Marea Britanie SUA ascultă toată Europa, mai puțin Marea Britanie

Conform statisticilor făcute de săptămânalul Der Spiegel, NSA ar fi controlat în medie în fiecare zi circa 20 milioane de legături telefonice și 10 milioane date de internet. Sub observație specială a fost pus orașul Frankfurt, sediul BCE, Bundesbank și al celor mai mari instituții de credit germane. În zile deosebit de "calde", precum, de exemplu, pe 7 ianuarie 2013, numai interceptările telefonice ar fi fost de circa 60 de milioane.

2.07.2013 12:40
Rusia nu îl va preda pe Edward Snowden, a declarat președintele Vladimir Putin Rusia nu îl va preda pe Edward Snowden, a declarat președintele Vladimir Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu îl va preda niciodată pe Edward Snowden, fost analist al agenției americane pentru securitate națională, NSA.

1.07.2013 19:21
Președintele Franței cere SUA să înceteze imediat acțiunile de supraveghere în UE Președintele Franței cere SUA să înceteze imediat acțiunile de supraveghere în UE

Președintele Franței, François Hollande, a declarat că Statele Unite trebuie să înceteze imediat activitățile de spionare a unor membri ai Uniunii Europene.

1.07.2013 17:36
Secretarul de stat al SUA a făcut comentarii după dezvăluirile făcute de publicația `The Guardian` Secretarul de stat al SUA a făcut comentarii după dezvăluirile făcute de publicația `The Guardian`

Secretarul american de stat, John Kerry, a făcut comentarii pe marginea acuzațiilor potrivit cărora Statele Unite i-ar fi ținut, în secret, sub observație, pe aliații săi.

1.07.2013 14:56
A fost lansată propunerea ca Edward Snowden să fie nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace A fost lansată propunerea ca Edward Snowden să fie nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

În cadrul Dumei de Stat a Rusiei a fost lansată propunerea ca Edward Snowden, fostul angajat al Agenției Naționale americane pentru Securitate (NSA), să fie nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.

1.07.2013 14:02
NSA a spionat birourile Uniunii Europene NSA a spionat birourile Uniunii Europene

Un document "strict secret" din 2010 detaliază modul în care NSA a atacat reprezentanța diplomatică a UE de la Washington. Documentul arată că, pe lângă faptul că a instalat microfoane în clădirea din centrul capitalei americane, NSA s-a infiltrat și în rețeaua de calculatoare a instituției. În acest fel, americanii au avut acces și la discuțiile care se purtau între oficialii UE, cât și la e-mail-urile și documentele interne stocate în computere.

1.07.2013 12:15
Scandal NSA: Franța și UE cer explicații de la Statele Unite Scandal NSA: Franța și UE cer explicații de la Statele Unite

În urma dezvăluirilor făcute de cotidianul german "Der Spiegel", în care Agenția națională de securitate americană (NSA) este acuzată că a spionat comunicațiile UE, Franța a cerut duminică 30 iunie explicații de la Statele Unite.

1.07.2013 12:09
UE cere explicații SUA pe fondul unor dezvăluiri făcute de presă UE cere explicații SUA pe fondul unor dezvăluiri făcute de presă

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că informațiile din presă, potrivit cărora serviciile de informații ale Statelor Unite ar fi avut acces la rețele de calculatoare din birouri ale Uniunii Europene ar putea afecta relațiile Bruxellesului cu Washington.

30.06.2013 15:25
Tatăl lui Edward Snowden afirmă că fiul său este manipulat Tatăl lui Edward Snowden afirmă că fiul său este manipulat

Tatăl fostului analist al agenției americane de securitate națională NSA, Edward Snowden, a declarat la postul național de televiziune NBC că fiul său este manipulat de mulți, inclusiv de website-ul WikiLeaks.

28.06.2013 15:15
Vladimir Putin speră că disputa privind Edward Snowden nu va afecta relațiile dintre Rusia și SUA Vladimir Putin speră că disputa privind Edward Snowden nu va afecta relațiile dintre Rusia și SUA

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a exprimat speranța că situația creată în jurul fostului angajat al CIA, Edward Snowden, nu va avea urmări negative asupra relațiilor ruso-americane.

26.06.2013 10:48
Edward Snowden nu a traversat granița Rusiei, afirmă Serghei Lavrov Edward Snowden nu a traversat granița Rusiei, afirmă Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, astăzi, că Rusia nu are nicio legătură cu fostul angajat al CIA Edward Snowden.

25.06.2013 12:52
Un cotidian chinez îl laudă pe Edward Snowden pentru `înlăturarea măștii de sfințenie a Washingtonului` Un cotidian chinez îl laudă pe Edward Snowden pentru `înlăturarea măștii de sfințenie a Washingtonului`

Luni, Snowden ar fi trebuit să se îmbarce în alt avion, de la Moscova către Cuba. Când avionul a aterizat în Cuba, nici urmă de Snowden la bord. Pilotul i-a întâmpinat pe ziariști la aeroportul internațional Jose Marti din Havana, și-a scos propriul aparat de fotografiat, le-a făcut poze și le-a spus: "Nu-i Snowden".

25.06.2013 12:39
În spatele lui Snowden, o partidă geopolitică anti-americană În spatele lui Snowden, o partidă geopolitică anti-americană

Evadarea pe calea aerului a fostului agent CIA a umilit Statele Unite și le-a forțat să joace în defensivă, în fața unei "internaționale" de regimuri autoritare nerăbdătoare să-și asume rolul de opoziție față de Washington.

25.06.2013 11:49
Edward Snowden a cerut azil în Ecuador Edward Snowden a cerut azil în Ecuador

Ministrul de externe al Ecuador, Ricardo Patino, a anunțat că fostul angajat al Agenției Naționale de Securitate din Statele Unite, Edward Snowden, a cerut azil în Ecuador.

24.06.2013 15:43
Destinația finală a lui Edward Snowden este Venezuela, susține o sursă apropiată lui Snowden Destinația finală a lui Edward Snowden este Venezuela, susține o sursă apropiată lui Snowden

Fostul agent al CIA, Edward Snowden, se va afla la Moscova doar în tranzit, destinația finală a acestuia fiind Venezuela, a declarat o sursă apropiată lui Snowden. Pe drumul către Moscova Snowden este însoțit de consultanți juridici ai Wikileaks.

23.06.2013 14:39
SUA au formulat acuzații împotriva lui Edward Snowden SUA au formulat acuzații împotriva lui Edward Snowden

Statele Unite au formulat acuzații penale împotriva fostului analist al serviciilor de informații Edward Snowden, care a dat publicității detalii despre sistemul guvernamental secret de supraveghere a traficului pe internet.

22.06.2013 13:08
Edward Snowden, despre motivul dezvăluirilor în Hong Kong Edward Snowden, despre motivul dezvăluirilor în Hong Kong

Fostul angajat al CIA, Edward Snowden, care a dezvăluit informații despre programele secrete de supraveghere din SUA, a declarat că a făcut dezvăluirile la Hong Kong, deoarece nu ar fi avut parte de un proces corect în SUA.

17.06.2013 20:13
Directorul NSA afirmă că programele de supraveghere din SUA au dejucat zeci de comploturi teroriste Directorul NSA afirmă că programele de supraveghere din SUA au dejucat zeci de comploturi teroriste

Șeful NSA a apărat, ieri, programele ample de supraveghere electroniă, dezvăluite de unul din angajații săi. Într-o audiere în Senatul american, directorul NSA, Keith Alexander, a declarat că programele au distrus zeci de comploturi teroriste.

13.06.2013 12:32
Dușmani ai statului: Edward Snowden, Anat Kamm Dușmani ai statului: Edward Snowden, Anat Kamm

Dezvăluirile sale, că SUA adună informații din fiecare convorbire telefonică de la compania Verizon și tot felul de date de internet de la Google și alți furnizori importanți de servicii de internet, a reaprins dezbaterea despre echilibrul necesar între securitate și dreptul la intimitate, care a izbucnit de curând în Israel, în legătură cu cazul Anat Kamm.

12.06.2013 17:07
Yahoo, Google și Facebook încearcă să-și apere reputația, în urma dezvăluirilor legate de interceptările NSA Yahoo, Google și Facebook încearcă să-și apere reputația, în urma dezvăluirilor legate de interceptările NSA

Google, Apple, Facebook și Microsoft. Acestea sunt companiile care vor ca publicul larg să se folosească cu încredere de serviciile lor online pentru stocarea datelor personale. Și totuși, aceste companii se străduiesc acum să mențină nivelul de încredere pentru care au militat.

11.06.2013 19:58
Edward Snowden riscă extrădarea din Hong Kong în SUA Edward Snowden riscă extrădarea din Hong Kong în SUA

Unul din politicienii de seamă din Hong Kong l-a sfătuit pe avertizorul de integritate Edward Snowden să părăsească orașul, spunând că nu este ferit de extrădarea în Statele Unite, dacă rămâne. Snowden a sugerat că ar putea cere azil în Islanda.

11.06.2013 15:14