Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Viviane Reding: `Niciodată nu am văzut un lobby atât de puternic`

Viviane Reding: `Niciodată nu am văzut un lobby atât de puternic`

Trecutul jurnalistic al Vivianei Reding (vicepreședinte al Comisiei Europene și Comisar european pentru Justiție, Drepturi fundamentale și Cetățenie - n.r) îi conferă o ușurință a discursului puțin obișnuită printre membrii Executivului comunitar. Reding fuge de declarațiile corecte politic și vorbește fără ocolișuri despre presiunile exercitate de guvernul și de industria americane asupra normei europene de protecție a datelor.

Titulară la Justiție din 2010, a dorit să facă din această inițiativă succesul mandatului său. Cu mai puțin de un an până la încheierea lui, mulți o văd candidând la președinția viitoarei Comisii Europene.

Vicepreședinta CE a răspuns vineri întrebărilor noastre prin telefon de la Vilnius, unde miniștrii europeni ai justiției aveau un consiliu informal.

Reporter: De ce merge atât de lent această legislație?

Viviane Reding: Lent, dar s-a accelerat în ultimele luni și parlamentul speră să o voteze la toamnă. Scandalul privind Programul Prism [al spionajului american] a atras atenția. Inițiativa luată de Franța și Germania de a grăbi negocierile este direct legată de acest episod. Avem nevoie de o legislație mai puternică, cu sancțiuni mai mari.

Reporter: Episodul referitor la spionaj ar fi putut fi diferit cu o legislație mai aspră?

Viviane Reding: Toată lumea a înțeles deja asta. Guvernele au început să înțeleagă că proiectul prezentat de mine este o reglementare anti-Prism. Ca să nu existe fisuri în interschimburile transfrontaliere. Și pentru ca societățile, chiar dacă nu sunt europene, să se supună legilor comunitare.

Reporter: Ce influență a avut lobby-ul, în special cel american, în acest proiect?

Viviane Reding: Americanii au înțeles înaintea europenilor importanța acestui dosar. De aceea au încercat să-l oprească, pentru că se presupunea ca nu vor mai putea acționa ca până acum. Este un joc de putere. Iar americanii au înțeles-o.

Reporter: Dar neliniștea americanilor reflectă opiniile interne emise de diverse departamente ale Comisiei Europene despre protecția datelor.

Viviane Reding: Am avut pe masa mea de lucru 150 de hârtii despre acest proiect. Singura valabilă a fost cea aprobată în final.

Reporter: Cum ați defini lobby-ul făcut de marile companii și de Guvernul american?

Viviane Reding: Companiile europene realmente au nevoie de această normă. Cât despre americani, au făcut presiuni ca să nu fie aplicate standardele comunitare. Și Guvernul american a exercitat presiuni, la fel ca aceste companii. Nicidată nu am mai văzut așa ceva, un lobby atât de puternic.

Reporter: Și dvs personal ați primit multe persoane?

Viviane Reding: Lobby-urile aduceau colaboratori care erau de zece ori mai mulți decât echipa mea. Au fost sute de birouri de avocați activi și reprezentanți plătiți de marile companii.

Reporter: Aveți susținerea Comisiei în acest domeniu? Când ați invocat amenințarea de a suspenda negocierile acordului comercial cu SUA, ca urmare a spionajului, Executivul comunitar a reacționat punându-o pe înalta reprezentantă pentru politica externă, Catherine Ashton, în fruntea acestui subiect.

Viviane Reding: Nu este adevărat. Negociez de ani de zile acest subiect. Și nu am închis încă negocierile pentru că cetățenii europeni nu au aceleași drepturi în fața autorităților americane ca cele de care beneficiază americanii în Europa.

Reporter: Nu vi se pare că răspunsul european la spionaj a fost foarte slab?

Viviane Reding: A fost suficient de energic. Americanii au înțeles că discuția comercială este în pericol, dacă nu se clarifică acest subiect.

Reporter: Episoade ca închiderea unei părți din spațiul aerian pentru avionul prezidențial al lui Evo Morales, în fața slabei suspiciuni că Snowden s-ar afla înăuntru, îl pun în discuție.

Viviane Reding: Întrebarea ar trebui să o puneți statelor membre.

Reporter: Nu vă temeți că proiectul privind protecția datelor va fi amânat până după alegerile europene din luna mai anul viitor?

Viviane Reding: Nu cred. Este adevărat că merge încet, dar după dezvăluirile despre Prism, statele membre au început să înțeleagă că este important să-l aprobe repede.

Interviu de Lucia Abellan, Bruxelles
Traducerea: Julieta Ioan



EL PAIS, Spania - 23.07.2013 11:06