Tradiții
RSS Tradiții
 Festivalului Zmeielor, la Carei Festivalului Zmeielor, la Carei

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Zmeielor va avea loc sâmbătă în municipiul Carei. Evenimentul, organizat de Centrul Cultural, Direcția de Cultură și Sport în colaborare cu Asociația Sportivă "Corvus Regia" Carei, va avea loc între orele 11:00 -17:00 la Ștrandul Termal.

19.09.2014 16:16
Festivalul 'Tradiții argeșene' are loc la Corbeni, Argeș Festivalul 'Tradiții argeșene' are loc la Corbeni, Argeș

Concursuri precum cel de muls al vacilor, tăiatul lemnelor, de tracțiune cu cai sau cel de de gătit tradițional în aer liber sunt doar câteva din atracțiile sfârșitului de săptămână în Argeș, la Corbeni. Aici are loc Festivalul "Tradiții argeșene", manifestare aflată la a cea de-a IV a ediție.

18.09.2014 11:20
Prima cetate dacică de tip dava din țară va intra în proces de reconstituire Prima cetate dacică de tip dava din țară va intra în proces de reconstituire

Acțiunea arheologilor Muzeului Județean Buzău face parte dintr-un proiect mai larg care cuprinde restaurarea unui cuptor de ars ceramică, a unei case dacice, a unuia dintre cele cinci temple din cetate și a altor două clădiri.

16.09.2014 16:23
Temniță secretă în care Vlad Țepeș ar fi fost captiv, descoperită în Turcia Temniță secretă în care Vlad Țepeș ar fi fost captiv, descoperită în Turcia

Descoperirea a avut loc în timpul lucrărilor de restaurare care se realizează la Castelul Tokat, unde se crede că Vlad Dracul a fost captiv în anul 1442.

13.09.2014 10:15
Festivalul PLAI, la Timișoara Festivalul PLAI, la Timișoara

La Timișoara începe în această seara festivalul PLAI, ajuns la a 9-a ediție. Acesta este cel mai mare festival de world music din Europa organizat 100% de voluntari.

12.09.2014 16:13
Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc astăzi Nașterea Maicii Domnului Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc astăzi Nașterea Maicii Domnului

Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc astăzi Nașterea Maicii Domnului, zi care poartă numele popular de Sfânta Maria Mică. Conform credinței creștine, Fecioara Maria s-a născut în urma unei minuni, din părinții Ioachim și Ana, ajunși la bătrânețe fără prunci.

8.09.2014 9:13
Carnaval Medieval la Castelul Corvinilor Carnaval Medieval la Castelul Corvinilor

De vineri și până duminică seară, Castelul Corvinilor din Hunedoara găzduiește un nou eveniment cu specific medieval.

28.08.2014 16:53
Începe cea de-a III-a ediție a Festivalului Antic 'Tomis', în stațiunea Mamaia Începe cea de-a III-a ediție a Festivalului Antic 'Tomis', în stațiunea Mamaia

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Antic Tomis, va începe vineri, și va se va desfășura până duminică, în parcul Tăbăcăriei, din stațiunea Mamaia.

27.08.2014 17:08
Festival de folclor la Iași Festival de folclor la Iași

In centrul Iașiului va avea loc cea de a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor pentru copii și tineret “Cătălina"

26.08.2014 15:19
 Maeștrii picturii în goblen, la Brașov Maeștrii picturii în goblen, la Brașov

Începând de luni, 25 august, pentru aproape o lună, Galeria Kronart găzduiește o expoziție cu 11 lucrări semnate de brașoveanca Paraschiva Bohățel.

25.08.2014 16:24
Mesaje politice cu ocazia comemorării a 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni Mesaje politice cu ocazia comemorării a 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni

Premierul participă, alături de alți membri ai cabinetului său, la slujba de resfințire a Bisericii Sfântul Gheorghe Nou.

16.08.2014 13:25
Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București va fi resfințită de sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București va fi resfințită de sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni

Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București va fi resfințită, astăzi, de sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni. Acesta este ultimul lăcaș de cult ctitorit de Domnitorului Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, de la a cărui moarte s-au împlinit, ieri, 300 de ani.

16.08.2014 12:41
Ziua Marinei Române Ziua Marinei Române

Astăzi este sărbătorită Ziua Marinei Române, întrucât Sfânta Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

15.08.2014 12:15
PORTRET: Arsenie Papacioc - unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei PORTRET: Arsenie Papacioc - unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei

Vineri 15 august se împlinesc 100 de ani de la nașterea marelui duhovnic al ortodoxiei, părintele Arsenie Papacioc. Acesta a trecut prin pușcăriile comuniste unde a pătimit alături de Părintele Iustin Parvu, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu și alții.

15.08.2014 11:43
DOCUMENTAR: Sfinții Martiri Brâncoveni - păstrarea credinței cu prețul jertfei supreme DOCUMENTAR: Sfinții Martiri Brâncoveni - păstrarea credinței cu prețul jertfei supreme

Pe 15 august 2014 se împlinesc 300 de ani de la moartea, la Constantinopol, a Voievodului Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, împreună cu fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu ginerele său, visternicul Ianache Văcărescu, una din cele mai mari tragedii pe care le-a înregistrat zbuciumata istorie a neamului românesc.

15.08.2014 11:36
DOCUMENTAR: Adormirea Maicii Domnului DOCUMENTAR: Adormirea Maicii Domnului

În fiecare an, pe 15 august este marcată Adormirea Maicii Domnului, unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, ultimul în tradiția Anului bisericesc (Adormirea Maicii Domnului încheie un ciclu, redeschis de Nașterea Maicii Domnului - 8 septembrie), eveniment care comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului. Aceeași denumire o poartă ziua și în calendarul greco-catolic și romano-catolic, semnificând Ridicarea la cer a Fericitei Fecioare Maria.

15.08.2014 11:29
Târg de bunătăți la Sinaia Târg de bunătăți la Sinaia

Dacă tot s-a anunțat caniculă săptămâna aceasta, cel mai bine ar fi să faceți o vizită la munte, la Sinaia, la răcoarea muntelui și a pădurii.

14.08.2014 15:27
La Timișoara începe Festivalul Catalan La Timișoara începe Festivalul Catalan

Festivalul vizează promovarea Cataloniei și a Timișoarei ca destinații turistice, dar și susținerea municipiului de pe Bega pentru titlul de capitală culturală europeană 2021.

8.08.2014 16:00
Expoziție de icoane la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' Expoziție de icoane la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'

Expoziția de icoane "Candela de veghe" se va deschide astăzi la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti". Colecția cuprinde lucrări pe pânză și pe lemn în stil brâncovenesc, într-o viziune contemporană.

7.08.2014 11:29
A fost descoperit cel mai mare tezaur monetar geto-dacic din România A fost descoperit cel mai mare tezaur monetar geto-dacic din România

Cel mai mare tezaur monetar geto-dacic din România a fost descoperit în comuna suceveană Cacica. După cum transmite Radio Iași, este vorba despre câteva sute de monede din argint brut, găsite de un localnic la marginea unei păduri cu un detector de metale.

6.08.2014 16:38
Postul și sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului Postul și sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este sărbătoarea prin care se cinstește moartea și înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer, la data de 15 august. Această sărbătoare mai este cunoscută în popor și ca Sântămaria Mare sau Uspenia. Postul Sfintei Maria durează două săptămâni, fiind tot atât de important ca postul de dinaintea Paștelui.

1.08.2014 11:58
Peste 150.000 de români își sărbătoresc onomastica, de praznicul Sfântului Prooroc Ilie Peste 150.000 de români își sărbătoresc onomastica, de praznicul Sfântului Prooroc Ilie

Peste 150.000 de români își sărbătoresc astăzi onomastica, de praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.

20.07.2014 8:47
Festivalul-concurs 'Plai de cântec și de dor' Festivalul-concurs 'Plai de cântec și de dor'

La sfârșitul acestei săptămâni, în comuna Ciuperceni, se va desfășura o nouă ediție a Festivalului-concurs al cântecului, jocului și portului oltenesc „Plai de cântec și de dor”, destinat tinerilor concurenți, interpreți ai cântecului și jocului popular din Gorj.

26.06.2014 11:07
Sibiu - A doua ediție a Zilei Universale a Iei Sibiu - A doua ediție a Zilei Universale a Iei

Manifestările dedicate celei de-a doua ediții a Zilei Universale a Iei au început de ieri în mai multe orașe din țară și din străinătate.

22.06.2014 15:47
În localitatea argeșeană Galeș se desfășoară un festival de produse tradiționale În localitatea argeșeană Galeș se desfășoară un festival de produse tradiționale

În localitatea argeșeană Galeș se desfășoară un festival de produse tradiționale în care "vedeta" este cașcavalul.

15.06.2014 10:53
Ceremonie de întronizare a noului arhiepiscop al Râmnicului Ceremonie de întronizare a noului arhiepiscop al Râmnicului

Mii de credincioși sunt așteptați astăzi în catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, la ceremonia de întronizare a noului arhiepiscop al Râmnicului, Varsanufie Prahoveanul.

8.06.2014 12:35
Târgul Ceramicii Populare Românești 'Cocoșul de Hurez' Târgul Ceramicii Populare Românești 'Cocoșul de Hurez'

O nouă ediție a Târgului Ceramicii Populare Românești "Cocoșul de Hurez" va debuta vineri în orașul Horezu.

4.06.2014 16:04
Producătorii tradiționali din județul Sibiu nu se grăbesc să-și reatesteze produsele tradiționale după noile norme Producătorii tradiționali din județul Sibiu nu se grăbesc să-și reatesteze produsele tradiționale după noile norme

Producătorii traditionali din judetul Sibiu nu se grăbesc să-și reatesteze produsele tradiționale după noile norme. Astfel, până la ora actuală, doar trei producători, dintre care doi de carne, au depus documentația la Direcția Agricolă Sibiu, dar încă nu au obținut noul atestat.

3.06.2014 16:37
A încetat din viață ctitorul Mănăstirii Caraiman, din Bușteni, părintele Gherontie Puiu A încetat din viață ctitorul Mănăstirii Caraiman, din Bușteni, părintele Gherontie Puiu

Ctitorul mănăstirii Caraiman, din Bușteni, părintele Gherontie Puiu, a încetat din viață la vârsta de 81 de ani, din cauza unor probleme de sănătate.

23.05.2014 16:23
Târgul Drăgaica de la Buzău își va deschide porțile pe 7 iunie Târgul Drăgaica de la Buzău își va deschide porțile pe 7 iunie

Târgul Drăgaica de la Buzău, își va deschide porțile pe 7 iunie. Potrivit primarului orașului Buzău, Constantin Boscodeală, anul acesta Consiliul Local Municipal a decis alocarea aceleiași sume ca și în 2013, și anume 100.000 de lei pentru oganizarea târgului care începe în 7 iunie și se termină pe 24 iunie, de Ziua Drăgaicii.

22.05.2014 15:39
Costume tradiționale chinezești expuse la Chișinău Costume tradiționale chinezești expuse la Chișinău

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a vernisat de Ziua Internațională a Muzeelor, în 18 mai, și de "Noaptea Muzeelor" mai multe expoziții tematice. Una dintre cele mai atractive a fost "Uniți prin diversitate - costume naționale ale popoarelor lumii", organizată cu sprijinul ambasadelor țărilor străine acreditate în Republica Moldova și a muzeelor din diferite țări.

21.05.2014 9:58
Episcopul martir Anton Durcovici a fost beatificat la Iași Episcopul martir Anton Durcovici a fost beatificat la Iași

Mii de credincioși de rit romano-catolic au participat astăzi la Iași la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, figură proeminentă a Bisericii Romano-Catolice.

17.05.2014 15:22
 Bistrița: invitație la 'Maialul unguresc' Bistrița: invitație la 'Maialul unguresc'

Sâmbătă și duminică iubitorii artei populare maghiare și a produselor culinare specifice acestei minorități naționale din județul Bistrița-Năsăud sunt invitați la "Maialul unguresc", care se va desfășura la Bistrița, în mai multe locații.

16.05.2014 15:51
Colecțiile Muzeului 'Franz Binder', online Colecțiile Muzeului 'Franz Binder', online

Aproximativ 300 de obiecte care fac parte din patrimoniul de etnografie extraeuropeană a Muzeului „Franz Binder” din Sibiu pot fi văzute și online, datorită unei aplicații de tip bază de date lansată miercuri.

14.05.2014 19:43
Coroană comandată special cu ocazia reînhumării rămășițelor regelui Richard al III-lea Coroană comandată special cu ocazia reînhumării rămășițelor regelui Richard al III-lea

Coroana a fost comandată și plătită de doctorul John Ashdown-Hill, un istoric britanic care a ajutat la identificarea rămășițelor pământești ale regelui.

4.05.2014 17:40
În Țara Oașului se desfășoară `Sâmbra oilor` În Țara Oașului se desfășoară `Sâmbra oilor`

La tradiționala "Sâmbră a oilor" participă peste 5.0000 de locuitori ai Sătmarului și din județele învecinate, care iau parte la o serbare câmpenească. La eveniment sunt prezenți și lideri politici de la București.

4.05.2014 15:13
 Arheologii au descoperit noi rămășițe ale Zidului Chinezesc Arheologii au descoperit noi rămășițe ale Zidului Chinezesc

Arheologii chinezi au anunțat că au descoperit noi rămășițe ale Zidului Chinezesc în nord-vestul țării, în regiunea autonomă Ningxia Hui. Potrivit Agenției Xinhua, se crede că ruinele, care au o lungime de 20 de metri, aparțin perioadei Dinastiei Qin (221 î.H. - 206 î.H.).

30.04.2014 17:42
Fabrica de bere `Grivița` - sfârșitul a 145 de ani de istorie Fabrica de bere `Grivița` - sfârșitul a 145 de ani de istorie

Zilele acestea, privirile bucureștenilor care trec cu mașina pe Podul Basarab sunt atrase de un peisaj dezolant. Fabrica de bere `Grivița`, construită în anul 1869 de marele industriaș neamț Erhard Luther (și numită pe atunci fabrica "Luther") este în plin proces de demolare.

23.04.2014 19:10
Mărturii-document despre Sărbătoarea Paștilor din Arhiva de Istorie Orală – Radio România Mărturii-document despre Sărbătoarea Paștilor din Arhiva de Istorie Orală – Radio România

În câteva dintre înregistrările aflate în Arhiva de Istorie Orală – Radio România se află mărturii despre sărbătorirea Sfintelor Paști, uneori în moduri mai puțin obișnuite, dovezi ale păstrării tradiției creștine în anii totalitarismului comunist.

22.04.2014 10:07
In satul brașovean Vad, locuitorii participă astăzi la un obicei de primăvară, numit `Plugarul` In satul brașovean Vad, locuitorii participă astăzi la un obicei de primăvară, numit `Plugarul`

În satul brașovean Vad locuitorii participă astăzi la un obicei de primăvară, numit "Plugarul", în centrul căruia se află cel care a ieșit anul acesta primul la arat.

21.04.2014 16:19
Tradiții de Paște în Lunea Albă Tradiții de Paște în Lunea Albă

Astăzi, în Lunea Paștelui, sunt păstrate numeroase tradiții. Se spune că astăzi se deschid porțile raiului și ale iertării, astfel că orice persoană care moare în această zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Casa trebuie stropită cu agheazmă și trebuie dat de băut rudelor.

21.04.2014 16:16
Postul ortodox - o stare de spirit Postul ortodox - o stare de spirit

Adevăratul post nu este o simplă abținere de la hrană și nici o suită de interdicții, ci o stare de spirit. Da, o stare de spirit, în care ne simțim mai curați, mai simpli, mai aproape de oameni, dar și de Cer.

17.04.2014 13:19
Radio Trinitas, radioul Patriarhiei Romane - 16 ani de la prima emisie Radio Trinitas, radioul Patriarhiei Romane - 16 ani de la prima emisie

Radio Trinitas aniverseaza astazi, 17 aprilie 2014, 16 ani de la prima emisie. Din 1998 si pana astazi, numeroase personalitati le-au vorbit milioanelor de romani prin intermediul Radio Trinitas. Primul post de radio ortodox din Romaniei este astazi receptionat pe 22 de frecvente terestre, acoperind peste 60% din suprafata tarii, dar si pe internet si prin satelit .

17.04.2014 13:12
Procesiune de Florii organizată pe străzile Capitalei de Arhiepiscopia Romano-Catolică Procesiune de Florii organizată pe străzile Capitalei de Arhiepiscopia Romano-Catolică

Ca în fiecare an, un mare număr de credincioși catolici, printre care mulți tineri, vor participa duminică, 13 aprilie 2014, la procesiunea de Florii organizată pe străzile Capitalei de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

11.04.2014 14:10
Peste 120 de apicultori sunt prezenți la Târgul Național al Mierii Peste 120 de apicultori sunt prezenți la Târgul Național al Mierii

Târgul Național al Mierii, eveniment tradițional dedicat consumatorilor de produse apicole, continuă astăzi, la Băneasa. Cei peste 120 de apicultori veniți din întreaga țară prezintă o gamă variată de produse, de la cele obținute din stupină până la preparate derivate, suplimente nutritive, medicamente și cosmetice.

5.04.2014 10:51
Descoperire arheologică extraordinară în Egipt Descoperire arheologică extraordinară în Egipt

Două statui uriașe ale faraonului Amenhotep al III-lea au fost descoperite în situl arheologic Luxor, unde se află deja cei doi Coloși ai lui Memnon, celebre reprezentări ale aceluiași faraon, care a domnit peste 35 de ani în Egipt.

25.03.2014 11:23
Guvernul Italiei a decis măsuri urgente pentru salvarea orașului antic Pompeii Guvernul Italiei a decis măsuri urgente pentru salvarea orașului antic Pompeii

Guvernul Italiei a ordonat adoptarea imediată a unor măsuri menite să salveze de la distrugere situl arheologic de la Pompeii, oraș roman îngropat în cenușă după erupția vulcanului Vezuviu, monument al patrimoniului național și universal.

5.03.2014 16:29
Creștinii ortodocși și cei catolici prăznuiesc Întâmpinarea Domnului Creștinii ortodocși și cei catolici prăznuiesc Întâmpinarea Domnului

Creștinii ortodocși și cei catolici prăznuiesc astăzi Întâmpinarea Domnului. Sărbătoarea cade la 40 zile de la nașterea lui Iisus și marchează momentul în care Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului. În tradiția populară, astăzi este și Ziua Ursului, care deschide anul nou viticol și pomicol.

2.02.2014 12:23
Fresce de mare valoare istorică și artistică descoperite în biserici din Transilvania Fresce de mare valoare istorică și artistică descoperite în biserici din Transilvania

Mai multe fresce de mare valoare istorică și artistică au fost descoperite în trei biserici evanghelice fortificate din Transilvania. Picturile cu scene religioase datează din secolele XIV și XV, dinaintea reformei lui Martin Luther.

30.01.2014 14:10
Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica astăzi, cu ocazia Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea este considerată una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. Patru sărbători sunt închinate de-a lungul anului bisericesc lui Ioan Botezătorul.

7.01.2014 12:38
Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Crăciunul Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Crăciunul

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de cel oficial. În România trăiesc peste un milion de adepți ai acestui rit, în special ruși lipoveni și ucrainieni, iar cei mai mulți dintre ei sunt în Dobrogea.

7.01.2014 12:27
Boboteaza marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Nașterii Mântuitorului Isus Hristos Boboteaza marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Nașterii Mântuitorului Isus Hristos

Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc astăzi Botezul Domnului sau, popular, Boboteaza. Alături de ziua Sfântului Ioan, de mâine, Boboteaza marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

6.01.2014 12:21
Crăciunul pe stil nou a fost declarat sărbătoare oficială în Republica Moldova Crăciunul pe stil nou a fost declarat sărbătoare oficială în Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a votat, joi, un proiect de lege prin care Crăciunul, sărbătorit pe stil nou în ziua de 25 decembrie, este declarat sărbătoare oficială. În consecință, Crăciunul va fi marcat de-acum la Chișinău și în 25 decembrie, și la 7 ianuarie, pe stil vechi.

21.12.2013 13:23
Eveniment editorial de sărbători: `Crăciunul regal` Eveniment editorial de sărbători: `Crăciunul regal`

Principesa Moștenitoare a României și Principele Radu al României au ales să evoce în preajma sărbătorilor de iarnă cea mai intimă, mai personală și mai definitorie sărbătoare a familiei fiecăruia dintre noi: Crăciunul, așa cum a fost petrecut în Familia Regală a României timp de aproape 150 de ani.

7.12.2013 13:15
Ghid turistic și cultural al celor mai frumoase sate din România Ghid turistic și cultural al celor mai frumoase sate din România

Tradiție, turism rural, peisaje. O asociație de profil a lansat ghidul turistic și cultural al celor mai frumoase sate din România. Evenimentul se află la ediția a doua și vine cu o serie de noutăți față de anul trecut.

7.12.2013 12:42
Obiceiul colindelor a intrat în patrimoniul UNESCO Obiceiul colindelor a intrat în patrimoniul UNESCO

La reuniunea de la Baku a Comisiei de specialitate a UNESCO au fost trecut pe lista patrimoniului spiritual și obiceiul popular al colindelor de Crăciun, un obicei vechi al poporului român. Înregistrarea pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural spiritual a colindelor de Crăciun a fost propusă în comun de România și Republica Moldova.

6.12.2013 17:55
Târg de Sfântul Nicolae, până duminică, la Muzeul Țăranului Român Târg de Sfântul Nicolae, până duminică, la Muzeul Țăranului Român

La Muzeul Țăranului Român este organizat, de astăzi și până duminică, Târgul de Sfântul Nicolae, prilej pentru a vedea și cumpăra obiecte și produse tradiționale.

6.12.2013 16:07
Apeluri pentru salvarea sitului arheologic Pompeii, Italia Apeluri pentru salvarea sitului arheologic Pompeii, Italia

În Italia se intensifică apelurile pentru salvarea monumentelor de la Pompeii. Apelurile, formulate de personalități din media italiană, ONG-uri și activiști, au survenit după ce un zid din orașul Pompei s-a prăbușit. Orașul roman Pompeii a fost acoperit de cenușă vulcanică în urma unei erupții petrecute în secolul I și de atunci a rămas aproape intact.

3.12.2013 15:26
Principesa Margareta și Principele Radu parcurg un drum simbolic de la Sinaia la București cu trenul regal Principesa Margareta și Principele Radu parcurg un drum simbolic de la Sinaia la București cu trenul regal

Principesa Margareta și Principele Radu vor efectua astăzi un drum simbolic de la Sinaia la București cu trenul regal, care onorează Ziua națională a României. Pe parcursul călătoriei, cuplul princiar va primi ca musafiri personalități ale vieții publice.

29.11.2013 18:08
România: curiozități și superlative România: curiozități și superlative

Călătorind încolo și încoace prin România, fiecare dintre noi am lăsat în urmă multe locuri nevăzute și încă multe alte lucruri neștiute. Între peregrinările obișnuite și destinațiile plănuite, ar mai rămâne loc oricând pentru câteva rânduri despre curiozități și superlative românești.

26.11.2013 14:48
Centenarul Căii Ferate Arad-Podgoria, prima cale ferată electrificată din țară Centenarul Căii Ferate Arad-Podgoria, prima cale ferată electrificată din țară

Reprezentanții Companiei de Transport Public Arad (CTP) vor sărbători astazi, 11 noiembrie, centenarul Căii Ferate Arad – Podgoria, prima cale ferată electrificată din țară. Calea ferată cu ecartament metric Arad - Podgoria (CFAP) a fost construită în 1905 – 1906. Anul 1913, luna noiembrie, este consemnat ca și începutul tracțiunii electrice în Romania.

11.11.2013 11:15
Vioara lui George Enescu, din nou la drum, prin România Vioara lui George Enescu, din nou la drum, prin România

Abia sosită din turneul ''Duelul Viorilor'', vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, ce i-a aparținut lui George Enescu, pleacă din nou la drum, nu spre marile săli de concert, ci în sate, unde astfel de evenimente nu au loc în mod obișnuit, și într-o serie de orașe. Începe cea de-a doua ediție a turneului național ''Vioara lui George Enescu''.

17.10.2013 16:57
Concert de gală la Sala Radio, dedicat centenarului Mariei Tănase Concert de gală la Sala Radio, dedicat centenarului Mariei Tănase

Duminică, 13 octombrie (17.00), pe scena Sălii Radio, sub titlul „Centenar Maria Tănase", se va desfășura o gală dedicată celei care a îmbogățit frumusețea folclorului românesc, concert susținut de Orchestra de Muzică Populară Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraș.

8.10.2013 17:11
Proiect de promovare a marilor personalități ale României Proiect de promovare a marilor personalități ale României

Personalități precum pictorul Theodor Aman, poetul Ion Barbu, filosoful Petre Țuțea, politicieni ca Ion Mihalache și Ion Diaconescu, oameni de stat precum Armand Călinescu și oameni de știință ca medicul endocrinolog Constantin Ion Parhon sunt omagiați în Argeș în cadrul uni proiect de promovare a marilor personalități ale României.

28.08.2013 19:45
Acțiunea de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuși a început în America Acțiunea de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuși a început în America

Guvernul a aprobat în luna mai un memorandum conform căruia o societate franceză de avocați ar urma să reprezinte interesele statului român în vederea repatrierii osemintelor marelui sculptor Constantin Brâncuși.

28.08.2013 19:41
Descoperiri arheologice din perioada ocupației romane, în Sălaj Descoperiri arheologice din perioada ocupației romane, în Sălaj

Peste 100 de monede de argint și una de aur, dar și sute de obiecte de mici dimensiuni și zeci de mii de cioburi de ceramică din perioada ocupației romane au fost descoperite de arheologi în Sălaj. Săpăturile de salvare au fost efectuate în apropierea castrului de la Porolissum.

27.08.2013 19:14
Sărbătoarea Sfântului Ilie Sărbătoarea Sfântului Ilie

Creștinii îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Prooroc Ilie, unul dintre cei mai importanți profeți ai Vechiului Testament, care este și ocrotitorul Forțelor Aeriene Române.

20.07.2013 12:08
Campionatul internațional de luptă medievală `Turnirul Transilvaniei` Campionatul internațional de luptă medievală `Turnirul Transilvaniei`

În amonte de Baia Mare, în zona Firiza de la poalele Munților Gutâi se deschide astăzi primul sat medieval în care sunt amenajate case, ateliere și o bucătărie cu mâncăruri preparate pe baza unor rețete medievale. În cele trei zile, în situl amenajat se desfășoară un mare turnir, în care cei mai buni luptători din șapte țări europene se întrec în patru probe de concurs.

31.05.2013 15:16
Langă Lacul Firiza se construiește un sat medieval tradițional Langă Lacul Firiza se construiește un sat medieval tradițional

Un inedit sat medieval se construiește în această perioadă lângă Baia Mare, în zona stațiunii Firiza. Satul este construit pe sursele arheologice disponibile cercetătorilor și va reproduce un sat transilvănean din secolele XIV- XV. Inaugurarea satului medieval tradițional de la Firiza va fi făcută în perioada 31 mai – 2 iunie, printr-un mare turnir, la care și-au anunțat participarea peste 100 de pasionați.

3.05.2013 10:22
Vinerea Mare pentru credincioșii catolici Vinerea Mare pentru credincioșii catolici

Pentru credincioșii catolici, astăzi este Vinerea Mare, ziua patimilor și răstignirii lui Iisus Hristos. La Roma, Papa Francisc va duce Crucea în cadrul celebrei procesiuni din Colosseum și va oficia pentru prima dată liturghia din această zi.

29.03.2013 12:36
Festivalul Internațional de Poezie `Nichita Stănescu` începe la Ploiești Festivalul Internațional de Poezie `Nichita Stănescu` începe la Ploiești

Astăzi începe Festivalul Internațional de Poezie "Nichita Stănescu". Timp de trei zile, concursuri și recitaluri de poezie, lansări de carte și concerte vor marca împlinirea a 80 de ani de la nașterea poetului necuvintelor. În plus, sute de tineri vor purta astăzi tricouri cu mesajul "Și eu sunt Nichita azi".

29.03.2013 11:43
Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc astăzi Bunavestire Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc astăzi Bunavestire

Praznicul marchează momentul în care Fecioara Maria a fost anunțată de Arhanghelul Gavriil că îl va naște pe Mântuitor.

25.03.2013 10:19
Pelerinii hinduși se purifică cu ocazia sărbătorii Kumbh Mela Pelerinii hinduși se purifică cu ocazia sărbătorii Kumbh Mela

Milioane de pelerini hinduși participă la o baie rituală, la confluența dintre râurile Gange și Jamuna, cu ocazia sărbătorii Kumbh Mela. Pelerinii cred că baia îi curăță de păcate și le aduce salvarea. Locul de confluență a celor două râuri este considerat sfânt.

10.02.2013 16:35
Miliarde de dolari, cheltuiți pe alimente în SUA Miliarde de dolari, cheltuiți pe alimente în SUA

Aproximativ 480 de miliarde de dolari. Atât au cheltuit americanii, anul trecut, pentru alimente. Datele statistice au fost publicate de Business Insider.

4.02.2013 11:17
70 de ani de la încheierea luptei de la Stalingrad 70 de ani de la încheierea luptei de la Stalingrad

În Rusia au avut loc comemorări, la 70 de ani de la încheierea luptei de la Stalingrad, una dintre cele mai importante din al Doilea Război Mondial. Șase luni de lupte feroce s-au soldat cu moartea a circa 1 milion de soldați și civili în orașul care a fost redenumit Volgograd, în 1961.

2.02.2013 15:29
Creștinii ortodocși și greco-catolici îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Trei Ierarhi Creștinii ortodocși și greco-catolici îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Trei Ierarhi

Creștinii ortodocși și greco-catolici îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Trei Ierarhi, unii dintre cei mai mari teologi ai creștinismului.

30.01.2013 9:57
Regina Beatrix a Olandei va abdica în favoarea fiului său cel mare Regina Beatrix a Olandei va abdica în favoarea fiului său cel mare

Regina Beatrix a Olandei, care miercuri, 30 ianuarie, împlinește vârsta de 75 de ani, a anunțat că va abdica în luna aprilie 2013, tronul urmând să fie preluat de fiul său cel mare, Prințul Willem-Alexander.

29.01.2013 18:16
Casa de modă Fendi va finanța lucrările de renovare a Fontanei di Trevi Casa de modă Fendi va finanța lucrările de renovare a Fontanei di Trevi

Unul dintre cele mai cunoscute monumente-simbol al Romei, Fontana di Trevi va fi restaurată în anul 2015 cu ajutorul celebrei case italiene de modă Fendi, care va prelua cheltuielile de renovare.

29.01.2013 18:12
Ceramica de Horezu, inclusă în patrimoniul UNESCO Ceramica de Horezu, inclusă în patrimoniul UNESCO

Decizia a fost luată la Paris de Comitetul Interguvernamental al UNESCO, format din reprezentanți din 24 de țări. Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiții, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri și evenimente festive și meșteșuguri tradiționale.

7.12.2012 10:37
Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae

Creștinii îl sărbătoresc, joi, 6 decembrie, pe unul dintre cei mai populari sfinți, Nicolae, de care se leagă tradiția oferirii de daruri copiilor. Copiii din timpurile moderne au crescut iubind un moș îmbrăcat în roșu, care le aduce daruri, uitând, uneori, că cel mai mare Sfânt al copiilor este Sf. Nicolae. Mai demult, nu se dădeau daruri copiilor de Crăciun, ci de Sfântul Nicolae. După cum se vede, la alte popoare unele nume ale lui Moș Crăciun vin de la numele Sfântului Nicolae: Santa Claus în America, San Niklaw în Malta, Sinterklaas în Belgia și în Țările de Jos.

6.12.2012 14:00
Ceramica de Horezu, candidată la includerea în patrimoniul UNESCO Ceramica de Horezu, candidată la includerea în patrimoniul UNESCO

Comitetul interguvernamental al UNESCO format din reprezentanți ai 24 de țări evaluează astăzi la Paris noi candidaturi pentru înscrierea în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Printre cele 36 de dosare prezentate, figurează și ceramica tradițională de Horezu.

5.12.2012 15:12
Descoperire arheologică unică la Cetatea Târgu-Mureșului Descoperire arheologică unică la Cetatea Târgu-Mureșului

Descoperire arheologică unică la Cetatea Târgu-Mureșului. Este vorba despre o fabrică de cărămidă de la începutul anilor 1600. Descoperirea este unică în țara noastră, deoarece astfel de construcții din acea perioadă nu au mai fost identificate până acum în România.

24.10.2012 16:40
Festival Baroc la Timișoara Festival Baroc la Timișoara

La Timișoara începe astăzi Festivalul Baroc. Acesta este organizat pentru a marca ziua de 18 octombrie 1716, când prințul Eugeniu de Savoya a intrat triumfal în cetatea Timișoarei, care a fost eliberată de sub ocupația otomană, moment ce a deschis calea spre dezvoltarea orașului.

18.10.2012 11:20
60 de milioane de fete din întreaga lume se căsătoresc înainte de a ajunge la majorat 60 de milioane de fete din întreaga lume se căsătoresc înainte de a ajunge la majorat

60 de milioane de fete se căsătoresc înainte de a ajunge la majorat, iar din acestea o treime sunt constrânse să se căsătorească la vârste apropiate mai degrabă de copilărie. Datele au fost comunicate de Ziua Internațională a Fetelor, marcată anul acesta pentru prima dată, la 11 octombrie.

12.10.2012 9:43
Poate deveni România noul Bordeaux al Europei de Est? Poate deveni România noul Bordeaux al Europei de Est?

Poate să provină, oare, cel mai recent moft pentru amatorii de vin dintr-o țară est-europeană ale cărei tradiții viticole sunt la fel de vechi precum creștinismul?

3.10.2012 10:57
Zilele Bucureștilor - 553 de ani de la prima atestară documentară Zilele Bucureștilor - 553 de ani de la prima atestară documentară

Astăzi încep Zilele Bucureștiului. Se împlinesc 553 de ani, de la prima atestară documentară a orașului, iar organizatorii anunță evenimente culturale și de stradă, de la spectacole de teatru pe marile bulevarde și în piețele orașului, la concerte, târguri, plimbări cu trăsura sau parade de costume de epocă.

13.09.2012 14:22
Fortificație veche de peste 7.000 de ani, descoperită pe tronsonul autostrăzii Sibiu-Orăștie Fortificație veche de peste 7.000 de ani, descoperită pe tronsonul autostrăzii Sibiu-Orăștie

Specialiștii Muzeului Național Brukenthal din Sibiu au făcut astăzi publice date despre o altă descoperire arheologică făcută în urma săpăturilor preventive efectuate pe tronsonul autostrăzii Sibiu-Orăștie. Este vorba de cea mai veche fortificație descoperită până acum în România, datând din jurul anilor 5.400 î.Hr.

5.09.2012 17:38
Cetățile dacice din Munții Orăștiei intră într-o amplă campanie de cercetare arheologică Cetățile dacice din Munții Orăștiei intră într-o amplă campanie de cercetare arheologică

Cetățile dacice din Munții Orăștiei intră de săptămâna viitoare într-o amplă amplă campanie de cercetare arheologică. La aceste lucrari participă studenți ai Universității din Cluj-Napoca, arheologi și specialiști în istorie. La Sarmizegetusa se va încerca și descoperirea unor noi obiective cu ajutorul unor geo-radare.

25.08.2012 18:50
Prima ediție a Concursului Internațional de Lutierie, la Reghin Prima ediție a Concursului Internațional de Lutierie, la Reghin

Reghinul găzduiește prima ediție a Concursului Internațional de Lutierie. Evenimentul reunește cei mai buni constructori de viori din Europa. România este recunoscută ca cel mai mare producător de instrumente cu coarde și arcuș.

22.08.2012 10:24
Festivalul Antic Tomis, în acest weekend, în centrul vechi al Constanței Festivalul Antic Tomis, în acest weekend, în centrul vechi al Constanței

Vineri seară, începând cu ora 17:00, va avea loc ceremonia de deschidere urmată de o paradă militară antică pe ruta Edificiul Roman cu Mozaic Tomis - Poarta 1 - Faleza Cazino - Comandamentul Flotei - Piața Ovidiu.

17.08.2012 15:38
India a lansat un `Coran vorbitor` multilingv India a lansat un `Coran vorbitor` multilingv

Musulmanii din Asia de Sud pot acum cumpăra un nou dispozitiv care recită Coranul în 28 de limbi, incluzând urdu, bengali și malayalam.

20.07.2012 17:31
Constantin Brâncuși nu a mai avut bani să pună pasărea sufletului în vârful Coloanei Nesfârșite de la Târgu-Jiu Constantin Brâncuși nu a mai avut bani să pună pasărea sufletului în vârful Coloanei Nesfârșite de la Târgu-Jiu

În zilele de 29-30 iunie, Societatea Internațională "Reînvierea Daciei" (Dacia Revival) organizează la Târgu-Jiu cel de-al XIII-lea congres de dacologie, dedicat lui Constantin Brâncuși. De aproape 20 de ani, doctorul Napoleon Săvescu de la New-York îi provoacă pe români să-și cunoască mai bine rădăcinile, să nu abandoneze istoria veche a dacilor.

26.06.2012 17:31
Dragobete, Mărțișor și `Dacia secretă` Dragobete, Mărțișor și `Dacia secretă`

Va trebui să acceptăm că Dragobetele face parte din acel panteon popular, extrem de vechi. Vine din timpuri imemoriale, la fel ca Zburătorul sau ca Ielele, acest tabu pentru Sânziene. Este o sărbătoare a primăverii, la fel ca Mărțișorul, de care, aparent, s-a desprins. Și asta pentru că dacii, la fel ca romanii, sărbătoreau Anul Nou la 1 martie.

Un reportaj de Viorel Patrichi

7.03.2012 16:13
A fost dată publicității lista celor onorați de Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii A fost dată publicității lista celor onorați de Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii

Pe această listă se regăsesc laureații de anul trecut ai Premiului Nobel pentru Fizică, Konstantin Novoselov și Andre Geim, ca și celui care a realizat designul pentru iPhone și iPad, Jonathan Ive.

31.12.2011 11:19
Două povestiri de Crăciun Două povestiri de Crăciun

Interviuri cu actorul emerit Ion Lucian, din Arhiva de istorie orală a radioului public, realizate de Silvia Ilieș.

23.12.2011 12:45
Ziua de Ignat Ziua de Ignat

În tradiția poporului român, porcul de Crăciun se sacrifică în ziua de Ignat când nu se lucrează altceva. Bătrânii cred că omul care nu are porc gras de Crăciun nu a cunoscut fericirea.

20.12.2011 15:20
Recifele de corali ar putea dispărea în secolul acesta Recifele de corali ar putea dispărea în secolul acesta

Recifele de corali ar putea deveni primul ecosistem pe care activitatea umană îl elimină complet de pe Terra. Conform unui expert al ONU, acest lucru se va întâmpla înainte de finele secolului XXI.

14.09.2011 14:18
Forumul Ecologiștilor a lansat un program de conștientizarr rivind problematicile de mediu Forumul Ecologiștilor a lansat un program de conștientizarr rivind problematicile de mediu

Forumul Ecologiștilor a lansat astăzi proiectul "Conștientizarea și educarea tinerilor privind problematicile de protecție a mediului și dezvoltare durabilă".

8.08.2011 15:30
Târg internațional dedicat mediului înconjurător, deschis la Romexpo Târg internațional dedicat mediului înconjurător, deschis la Romexpo

Peste 80 de firme din zece țări participă la un târg internațional dedicat mediului înconjurător, deschis la centrul expozițional Romexpo din capitală.

10.03.2011 13:33
De astăzi se aplică Legea care prevede colectarea selectivă a deșeurilor De astăzi se aplică Legea care prevede colectarea selectivă a deșeurilor

Instituțiile care nu vor respecta actul normativ vor fi sancționate, a anunțat, astăzi, comisarul general al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu.

1.02.2011 13:36