Tradiții
RSS Tradiții

A încetat din viață ctitorul Mănăstirii Caraiman, din Bușteni, părintele Gherontie Puiu

A încetat din viață ctitorul Mănăstirii Caraiman, din Bușteni, părintele Gherontie Puiu

Ctitorul mănăstirii Caraiman, din Bușteni, părintele Gherontie Puiu, a încetat din viață la vârsta de 81 de ani, din cauza unor probleme de sănătate. Potrivit reprezentanților mănăstirii, parintele a murit în cursul zilei de ieri, după ce fusese internat într-o unitate sanitară din județ cu insuficiența renală, făcând ulterior un stop cardio-respirator. Parintele Gherontie Puiu va fi înmormântat sâmbată, la ora 11:00.

Conform datelor postate pe site-ul oficial al Mănăstirii Caraiman, părintele Gherontie era originar din Todirești, județul Iași, fiind crescut de o familie adoptivă și intrând în viața monahală la îndemnul părintelui stareț Pâslaru, de la Mănăstirea Neamț. Din prima zi a venirii sale pe lume, părintele Gherontie s-a aflat necontenit sub ocrotirea Maicii Domnului, care l-a ales, spune el, pentru împlinirea unei sfinte misiuni: înălțarea unei mănăstiri, departe de tumultul deșertăciunilor omenești" - se arată pe site-ul citat. Părintele Gherontie, care a trăit o perioadă ca pustinic într-o grotă din Masivul Bucegi, marturisea că a fost călăuzit de Maica Domnului într- un vis să ridice lăcașul de cult din Bușteni. Mănăstirea, care este situată la o altitudine de aproximativ 900 de metri, este este unul dintre lăcașurile de cult construite la cea mai mari altitudine din țară. Demersurile pentru ridicarea mănăstirii Caraiman au început în anul 1998, iar în perioada 2000-2001 s-au construit biserica de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", un Aghiazmatar și un corp de chilii. Între anii 2002 și 2007 s-a construit biserica mare cu hramul "Înaltarea Sfintei Cruci", aflată în acest moment în stadiul decorației picturale.

Părintele Gherontie a fost stareț al Mănăstirii Caraiman până în vara anului 2010 - informează corespondentul RRA, Simona Uță.Agenția RADOR - 23.05.2014 16:23