Tradiții
RSS Tradiții

Costume tradiționale chinezești expuse la Chișinău

Costume tradiționale chinezești expuse la Chișinău

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a vernisat de Ziua Internațională a Muzeelor, în 18 mai, și de "Noaptea Muzeelor" mai multe expoziții tematice. Una dintre cele mai atractive a fost "Uniți prin diversitate - costume naționale ale popoarelor lumii", organizată cu sprijinul ambasadelor țărilor străine acreditate în Republica Moldova și a muzeelor din diferite țări.

Muzeul de Etnografie din Beijing a adus 13 obiecte vestimentare care formează trei costume tradiționale din trei zone diferite ale Chinei. Un set de costume aparține etniei uigure - halite pentru femei, pantaloni bărbătești, chipiuri bărbătești, centuri de mătase pentru femei. Acestea sunt purtate, conform comentariilor, în provincia Xinjiang. Și un costum al etniei miao a fost inclus în expoziția "Uniți prin diversitate", acesta fiind format din haine pentru bărbați și femei, precum și din bijuterii. Cel de-al treilea costum este specific poporului mongolez, ai cărui reprezentanți locuiesc, cu precădere, în provinciile Liaoning, Jilin, Hebei, Xinjiang.

Vizitatorii prezenți la inaugurarea expoziției au remarcat coloristica atractivă a costumelor chinezești, decorate în abundență, apoi au fost familiarizați cu istoricul acestora. Ghidul a menționat faptul că "fiecare costum subliniază tipul personajului, vârsta și statutul său social prin intermediul culorii, al designului, al ornamentului și al accesoriilor. Aceste elemente au valoare simbolică: roșul este culoarea loialității, sugerând și faptul că personajul are o poziție înaltă în societate, iar galbenul, de exemplu, este simbolul regalității. Cât despre design, dragonul este emblema împăratului, tigrul reprezintă puterea, iar floarea de prun indică longevitatea și farmecul. Accesoriile pentru cap sunt aproape la fel de variate precum îmbrăcămintea". Această fascinantă expoziție va fi deschisă la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală timp de o lună.

(www.romanian.cri.cn)www.romanian.cri.cn - 21.05.2014 9:58