România este al şaselea mare cultivator de viţă de vie din Uniunea Europeană şi susţinătorii săi entuziaşti spun că elementele caracteristice ale celor 180.000 de hectare de podgorii - sol unic, struguri deosebiţi şi costuri mici - fac din ea un producător demn de urmărit.
"Unic în România este cu siguranţă solul, care poate da caracteristici unice vinului", a declarat Stephen Donnelly, oenolog la podgoria Budureasca, la aproximativ 90 km nord-est de capitala Bucureşti.
"Regiunea vinicolă a României este zona vestică a litoralului Mării Negre, unde viile sunt pe pante însorite, în cea mai mare parte, şi produc struguri din soiul "Feteasca neagră" şi "Tămâioasa românească".
Strugurii numiţi tămâioasă au origini greceşti şi sunt cultivaţi în România de peste două mii de ani.
[...]
Podgoria Budureasca, al cărei nume provine de la un sit arheologic dacic antic, exportă 5% din vinurile sale în Canada, Belgia, Suedia şi Germania şi are planuri de extindere a bazei de export în Statele Unite şi în Europa de Nord.
"Solurile sale, expunerea sudică, la 45 de grade, sunt pe o paralelă cu Bordeaux... iar calcarul dă forţă şi blândeţe vinurilor roşii", a spus directorul Dumitru Varga, de la Budureasca.
Mulţi importatori occidentali încă nu consideră România un membru al clubului select mondial al vinului şi ţara suferă de pe urma unei reputaţii de corupţie pe scară largă, practici comerciale împovărătoare şi o construcţie politică şubredă.
[...]