Tradiții
RSS Tradiții

Poate deveni România noul Bordeaux al Europei de Est?

Poate deveni România noul Bordeaux al Europei de Est?

Poate să provină, oare, cel mai recent moft pentru amatorii de vin dintr-o țară est-europeană ale cărei tradiții viticole sunt la fel de vechi precum creștinismul?

România este al șaselea mare cultivator de viță de vie din Uniunea Europeană și susținătorii săi entuziaști spun că elementele caracteristice ale celor 180.000 de hectare de podgorii - sol unic, struguri deosebiți și costuri mici - fac din ea un producător demn de urmărit.

"Unic în România este cu siguranță solul, care poate da caracteristici unice vinului", a declarat Stephen Donnelly, oenolog la podgoria Budureasca, la aproximativ 90 km nord-est de capitala București.

"Regiunea vinicolă a României este zona vestică a litoralului Mării Negre, unde viile sunt pe pante însorite, în cea mai mare parte, și produc struguri din soiul "Feteasca neagră" și "Tămâioasa românească".

Strugurii numiți tămâioasă au origini grecești și sunt cultivați în România de peste două mii de ani.

[...]

Podgoria Budureasca, al cărei nume provine de la un sit arheologic dacic antic, exportă 5% din vinurile sale în Canada, Belgia, Suedia și Germania și are planuri de extindere a bazei de export în Statele Unite și în Europa de Nord.

"Solurile sale, expunerea sudică, la 45 de grade, sunt pe o paralelă cu Bordeaux... iar calcarul dă forță și blândețe vinurilor roșii", a spus directorul Dumitru Varga, de la Budureasca.

Mulți importatori occidentali încă nu consideră România un membru al clubului select mondial al vinului și țara suferă de pe urma unei reputații de corupție pe scară largă, practici comerciale împovărătoare și o construcție politică șubredă.

[...]REUTERS - 3.10.2012 10:57