Tradiții
RSS Tradiții

Constantin Brâncuși nu a mai avut bani să pună pasărea sufletului în vârful Coloanei Nesfârșite de la Târgu-Jiu

Constantin Brâncuși nu a mai avut bani să pună pasărea sufletului în vârful Coloanei Nesfârșite de la Târgu-Jiu
Napoleon Săvescu

În zilele de 29-30 iunie, Societatea Internațională "Reînvierea Daciei" (Dacia Revival) organizează la Târgu-Jiu cel de-al XIII-lea congres de dacologie, dedicat lui Constantin Brâncuși. De aproape 20 de ani, doctorul Napoleon Săvescu de la New-York îi provoacă pe români să-și cunoască mai bine rădăcinile, să nu abandoneze istoria veche a dacilor, ca un argument absolut al continuității noastre în spațiul ancestral carpato-danubiano-pontic.

Chiar dacă oficialii noștri au preferat să priponească statuia unui împărat invadator, gol-pușcă, pe treptele Muzeului Național de Istorie din București, cu o cățea în brațe, Napoleon Săvescu a mers contra curentului și a organizat congrese anuale, dedicate unor "momente monumentale" din istoria noastră: Burebista, Decebal, Tomiris, Mihai Viteazul (Malus Dacus), Nicolae Densușianu, Mihai Eminescu, Tăblițele de la Tărtăria, Sarmisegetuza, Regalion, Plăcuțele de la Sinaia, Kogaion, Civilizația Danubiană. Cine are dreptate?

În cultura noastră, poate că Brâncuși reprezintă cel mai bine relația cu spiritualitatea dacilor, așa cum transpare ea pe stâlpii funerari, cu pasărea sufletului în vârf, din Gorj sau din Alba, pe porțile din Maramureș, pe iile oltenești, pe ceardacul din Câmpulung Muscel sau pe bisericile de lemn din Suceava. Peste tot, aceeași geometrie sacră a sufletului nemuritor. De aceea, dacul de la Hobița nu putea lipsi din această pleiadă.

L-am revăzut pe doctorul Săvescu la fel de împătimit de istoria veche, vorbind înflăcărat și despre Sculptorul lumii.

- Domnule Napoleon Săvescu, de ce să fie Brâncuși subiectul unui congres de dacologie?

- Constantin Brâncuși nu a fost corect cercetat și prețuit în țara lui, în care s-a născut. Este personalitatea care a făcut România cunoscută în lume, mai mult decât oricare altul. Pasărea Măiastră a lui Brâncuși se găsește pe toate brevetele de aviator din Statele Unite ale Americii. Coloana Infinită a lui Brâncuși, pe care multă lume nu știe s-o interpreteze, o găsim ca monument funerar la daci. La Muzeul de Istorie din Orăștie, se pot vedea numeroși stâlpi funerari - coloane infinite, columne funerare de la daci - iar în vârful fiecărui stâlp, se află pasărea sufletului. Chiar Brâncuși recunoaște că nu i-au mai ajuns banii să pună și pasărea măiastră în vârful Coloanei Infinitului de la Târgu-Jiu.

Scultpura lui Brâncuși este inspirată de ciopliturile țăranilor noștri, urmașii acelor daci. Atunci când am spus că pietrele dacilor vorbesc, m-am gândit la faptul că Brâncuși s-a inspirat din motivele populare românești. Chiar Poarta Sărutului este o astfel de dovadă.

Pentru prima oară, i s-a dedicat lui Brâncuși un congres internațional. Din Franța a venit Alexandru Stan, președintele societății Dacia Helvetica din Elveția. Pe malul Lacului Leman, la Vevey, în Eleveția, este un bust al lui Eminescu, realizat de Andreia Bove Nastasescu, un eveniment la care Alexandru Stan a avut o contribuție deosebită. Au venit lucrări științifice din Italia și din Statele Unite, din Franța și din Republica Moldova. Vin și copii tot mai mulți spre noi, dornici să cunoască istoria veche, așa cum nu se mai face la școală.

- Cum s-a remarcat Brâncuși ca un dac printre moderni?

- Prin simplitatea lui. A rămas un țăran. La New-York, am cunoscut în casa lui Benedict Ștefan (Pișta) multe obiecte care i-au aparținut artistului. M-au impresionat saboții de lemn ai sculptorului. Se simțea bine cu saboții lui în atelier. A avut o viață de om obișnuit, cu iubirile, cu împlinirile și cu revoltele lui. Benedict Ștefan îl promovează în America pe Constantin Antonovici (1911-2002), ultimul elev al lui Brâncuși. Mi-a povestit multe anecdote despre viața lui Brâncuși, dar nu vreau să le reproduc... În spiritul lui Brâncuși, a sălășluit marele Zalmoxis. Personalitate centrală a mișcării moderne în sculptură, Brâncuși simbolizează prin întreaga sa creație, virtuțile inegalabile de talent ale oamenilor Daciei, cu care s-a simțit întotdeauna solidar.

A consemnat Viorel Patrichi



Agenția RADOR - 26.06.2012 17:31