Postul de radio Trinitas a fost infiintat la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in baza licentei de emisie nr. R216/09 iulie 1996 si functioneaza in conformitate cu licenta audiovizuala eliberata la data de 4 iulie 2003 de catre Consiliul National al Audiovizualului. Primul post de radio ortodox infiintat in Romania a inceput sa emita la Iasi, pe frecventa de 92,7 MHz, in data de 17 aprilie 1998. La concursul organizat in luna iulie a anului 1996( cand Radio Trinitas a obtinut pima licienta audiovizuala) de Consiliul National al Audiovizualului, delegatia Arhiepiscopiei Iasilor, condusa de parintele consilier cultural Nicolae Dascalu, a inaintat o cerere in care se preciza: "In conditiile crizei morale si spirituale prin care trece lumea de astazi, de multe ori propagata si prin intermediul mass-media, cunoasterea si cultivarea in randul tinerei generatii a valorilor crestine constituie un sprijin moral plin de speranta si incredere in viitor. Consideram ca mijloacele de informare in masa trebuie sa se faca purtatoare pentru acele idei si influente care contribuie la formarea si desavarsirea personalitatii umane, respectand libertatea si demnitatea fiecarei persoane. Datoria intregii societati este sa creeze tuturor oamenilor spatiul exercitarii libertatii, insa nu a unei libertati vide, alienate, ci a acelei libertati care creeaza bucuria comuniunii cu Dumnezeu si cu semenii.“
Membru al "Conferintei Radiourilor Crestine din Europa"Desi este un post de radio al Bisericii, Radio Trinitas nu este strict religios, in programele zilnice fiind alocate spatii ample emisiunilor informative, dialogurilor culturale si stiintifice, muzicii clasice si populare, problemelor referitoare la viata social-culturala a comunitatii locale. In cei 16 ani de activitate neintrerupta, Radio Trinitas si-a definit o personalitate proprie in mass-media, prin sobrietate si optimism crestin, prin obiectivitate in oglindirea evenimentelor si prin preocuparea de a contribui permanent la educatia religioasa, morala si civica a ascultatorilor. Ca o confirmare a bunelor aprecieri pe care le are din partea ascultatorilor, dar si a specialistilor din presa, postul de radio Trinitas a primit din partea Consiliului National al Audiovizualului premiul de "cel mai bun post local" din Romania anului 2003.
Datorita deschiderii sale ecumenice si promovarii valorilor crestine ale civilizatiei europene, Radio Trinitas nu este cunoscut numai in Iasi si in Romania, ci are relatii de cooperare cu mai multe posturi de radio din Europa, fiind membru al "Conferintei Radiourilor Crestine din Europa" (CERC) din anul 2001, alaturi de alte prestigioase institutii mediatice. Aceasta asociatie include o serie de retele de radiouri crestine din Franta, Spania si Portugalia. In Franta, spre exemplu, exista o retea de 54 de statii radio crestine, care isi au sediul principal nu in capitala Frantei (Paris), ci in al doilea oras ca marime, Lyon. Acelasi model doreste sa-l aplice in Romania si Radio Trinitas, care isi are sediul principal in Iasi, al doilea oras ca marime din Romania.Radio Trinitas Iasi (92,70 MHz)
Incepand cu data de 17 aprilie 1998, ziua de Sfanta si Marea Vineri din anul respectiv, postul de radio Trinitas din Iasi, orasul ocrotit de Sfanta Cuvioasa Parascheva, emite 24 de ore din 24, programele difuzate avand un caracter bisericesc, cultural-misionar si educativ, prima sa transmisiune fiind Denia Prohodului Domnului. Un rol foarte important in realizarea primei statii de emisie a postului de radio Trinitas, constand in studio-ul de emisie, studiourile de productie Alfa si Omega, la care se adauga statia de emisie de la Manastirea Cetatuia, l-a avut Parintele Arhimandrit Vitalie Danciu, staretul Manastirii Golia. Inca de la inceputul existentei postului de radio Trinitas, dezideratul cel mai important a fost extinderea ariei de emisie a acestuia pe cuprinsul intregii Mitropolii a Moldovei si Bucovinei. Bunul Dumnezeu a randuit ca extinderea ariei de emisie a postului de radio Trinitas sa se implineasca tocmai in anul in care am comemorat 500 de ani de la mutarea la cele vesnice a Sfantului Voievod Stefan cel Mare (Anul Stefanian 2004). Astfel, unica institutie care mai exista din epoca stralucitului si vrednicului voievod, si anume Mitropolia Moldovei, a reusit sa duca Cuvantul lui Dumnezeu pe cuprinsul partii de vest a Moldovei istorice prin intermediul postului de radio Trinitas.Radio Trinitas Vaslui (106,70 MHz)
Prima faza a extinderii ariei de emisie a postului de Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in anul 2004 s-a facut intr-un timp foarte scurt (3 luni de zile), lucru care ne-a incredintat ca a fost vointa Sfantului Voievod ca acest post de radio sa poata fi receptionat de cat mai multi dintre urmasii plaiesilor Mariei Sale. Extinderea postului de Radio Trinitas s-a concretizat in ziua de 9 aprilie 2004, cand a inceput sa emita si in orasul Vaslui, pe frecventa de 106,70 MHz. Radio Trinitas Moinesti (99,80 MHz) si Radio Trinitas Bacau (86,80 MHz) Pasul al doilea al extinderii ariei de emisie s-a implinit in judetul Bacau. In ziua de 29 mai 2004, Radio Trinitas a inceput sa emita si in orasele Moinesti si Bacau.Radio Trinitas Piatra Neamt (102,30 MHz)
Urmatorul moment al extinderii postului de radio Trinitas a coincis cu un alt popas duhovnicesc in cinstea Sfantului Voievod Stefan cel Mare, de la ctitoria sa din Piatra Neamt, inchinata Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, cand Liturghia arhiereasca oficiata langa ctitoria Mariei Sale s-a constituit in prima transmisiune a studio-ului Radio Trinitas – Piatra Neamt (102,30 MHz). In dupa-amiaza aceleiasi zile de 24 iunie 2004 a fost inaugurat studioul Radio Trinitas Piatra Neamt, in prezenta si cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Daniel - Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Continuarea extinderii ariei de emisie a postului de radio Trinitas a fost strans legata de evenimentele comemorative inchinate Sfantului Voievod Stefan cel Mare de la Borzesti si Putna, din perioada 30 iunie – 4 iulie 2004.Radio Trinitas Onesti (88,40 MHz)
In seara zilei de 30 iunie 2004, a fost inaugurat studio-ul local Trinitas din Onesti, in prezenta Inalt Prea Sfintitului Daniel si a numerosi ierarhi.
Radio Trinitas Toplita (90,10 MHz)In ziua de 1 iulie 2004, Radio Trinitas a inceput sa emita si in localitatea Toplita din judetul Harghita. Aceasta statie a fost realizata cu suportul financiar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Covasnei si Harghitei.
Radio Trinitas Putna (94,80 MHz)In seara zilei de 1 iulie 2004, la ora 23:20, Radio Trinitas si-a inaugurat emisia de la Putna odata cu deschiderea statiei de emisie de pe crucea amplasata pe dealul din apropierea manastirii. Inaugurarea statiei de emisie de aici s-a facut printr-o slujba de sfintire oficiata de Inalt Prea Sfintitul Daniel - Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in prezenta Prea Fericitului Parinte Teoctist - Patriarhul Biserici Ortodoxe Romane, a Prea Fericitului Sava - Mitropolitul Varsoviei si primatul Biserici Ortodoxe din Polonia, a Inalt Prea Sfintitului Ghenadios de Sasima - reprezentantul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, si a peste 20 de membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Radio Trinitas Suceava (106,90 MHz)In dimineata zilei de 2 iulie 2004, Radio Trinitas a inceput sa emita si in orasul Suceava, astfel incat locuitorii vechii cetati de scaun a Moldovei au putut fi partasi la transmiterea in direct de catre postul de radio Trinitas a slujbei Sfintei Liturghii de la Manastirea Putna, oficiata in memoria binecuvantata a Sfantului Voievod Stefan cel Mare, de la a carui trecere la Domnul s-au implinit in acea zi 500 de ani.
Radio Trinitas Darabani (95,60 MHz)La sfarsitul lunii octombrie 2004, Radio Trinitas a inceput sa emita si pe frecventa de 95,60 MHz, la Darabani, putand fi receptionat in tot nordul judetului Botosani, cu aceasta incheindu-se prima faza a extinderii ariei de emisie a postului de radio Trinitas in Anul Stefanian 2004.
Radio Trinitas Costila – Bucegi (95,30 MHz)
A doua faza a extinderii ariei de emisie a debutat in dimineata zilei de 7 aprilie 2005, de cand Radio Trinitas poate fi receptionat pe frecventa de 95,30 MHz, din statia Societatii Nationale de Radiocomunicatii de la Varful Costila din Muntii Bucegi. Radio Trinitas poate fi receptionat, prin intermediul emitatorului de la Costila, in: Bucuresti, judetul Arges, judetul Brasov, judetul Buzau, judetul Covasna, judetul Dambovita, judetul Ilfov, judetul Prahova si partial in judetele: Braila, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Olt, Teleorman, Valcea. Realizarea acestei statii de emisie a fost posibila cu contributia financiara a Patriarhiei Romane, Arhiepiscopiei Bucurestilor, Arhiepiscopiei Targovistei, Episcopiei Ramnicului, Episcopiei Buzaului si Vrancei, Episcopiei Argesului si Muscelului, care au sustinut si sustin acest proiect media, ce faciliteaza aducerea Cuvantului lui Dumnezeu prin intermediul undelor hertziene din Biserica in casele crestinilor ortodocsi. Radio Trinitas multumeste si pe aceasta cale Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist si chiriarhilor din eparhiile Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, care ne-au ajutat din punct de vedere financiar in realizarea statiei de emisie Radio Trinitas cu frecventa de 95,30 MHz, statie care ofera posibilitatea credinciosilor ortodocsi din Bucuresti si Muntenia sa receptioneze programele postului nostru de radio.Radio Trinitas Zalau (93,10 MHz)
Incepand cu data de 26 aprilie 2005, Radio Trinitas poate fi receptionat si in orasul Zalau si in imprejurimile sale, aceasta fiind cea de-a 12-a statie de emisie Radio Trinitas. Statia a fost realizata cu sprijinul Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului, si este amplasata in incinta Bisericii "Sfanta Vineri" din orasul Zalau.Radio Trinitas Barlad (93,70 MHz)
Statia Radio Trinitas de la Barlad a fost realizata prin sustinerea financiara din partea Episcopiei Husilor si prin sustinerea logistica din partea Primariei si Protopopiatului Barlad. Programele postului nostru de radio pot fi receptionate in orasul Barlad si in imprejurimile sale incepand cu 22 iunie 2005.Radio Trinitas Bicaz (91,20 MHz)
Din ziua de 25 iunie 2005, programele postului de radio Trinitas pot fi receptionate si in orasul Bicaz si in imprejurimile sale, pe frecventa de 91,20 MHz.Radio Trinitas Harlau (92,20 MHz)
Statia de emisie Radio Trinitas Harlau a fost realizata la sfarsitul lunii iunie 2005, prin sustinerea financiara a Protopopiatului Harlau, in incinta Manastirii Sangeap-Basaraba. Programele postului de radio Trinitas au inceput sa fie receptionate in Harlau in seara zilei de praznuire a Sfantului Voievod Stefan cel Mare, 2 iulie.Radio Trinitas Botosani (88,90 MHz)
Programele postului de radio Trinitas sunt receptionate pe frecventa de 88,90 MHz in Botosani si imprejurimi incepand cu data de 10 august 2005. Statia de emisie din Botosani este statia realizata in cel mai scurt timp dintre toate statiile postului de radio Trinitas.Radio Trinitas Hateg (100,20 MHz)
Programele postului de radio Trinitas sunt receptionate in tinutul Hateg pe frecventa 100,20 MHz, incepand cu data de 15 septembrie 2005. Statia de emisie din Hateg a fost realizata cu sprijinul financiar si logistic al Episcopiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului.Radio Trinitas Moldova Noua (104,30 MHz)
Programele postului de radio Trinitas sunt receptionate in localitatea Moldova Noua si imprejurimi pe frecventa 104,30 MHz, incepand cu data de 16 septembrie 2005. Aceasta statia de emisie a fost realizata cu sprijinul financiar si logistic al Episcopiei Caransebesului.Radio Trinitas Harghita – Gheorghieni (93 MHz)
Statia Radio Trinitas de la varful Harghita a fost pusa in functiune in ziua de 5 octombrie 2005, cu sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Sibiului si al Episcopiei Covasnei si Harghitei. Prin intermediul acestei statii, Radio Trinitas a adus Cuvantul lui Dumnezeu din Biserica in casele crestinilor ortodocsi din zona de est, sud-est si sud a Transilvaniei, intelegand aici judetele Harghita, Covasna, Brasov - integral, si, partial, judetele Mures si Sibiu.Radio Trinitas Varatec – Maramures (94,30 MHz)
Statia Radio Trinitas de la Varful Varatec a fost realizata in ziua de 7 octombrie 2005, cu sprijinul financiar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului si a inceput sa emita in aceeasi zi. Statia de emisie de la Varful Varatec se afla intr-o locatie realizata de Episcopia Maramuresului si Satmarului (stalp si cladire pentru emitator). Prin intermediul acestei statii de emisie, Radio Trinitas poate fi ascultat integral in judetul Maramures si partial in judetele Satu Mare, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Bihor.Radio Trinitas Tg. Neamt (106,70 MHz)
Statia de emisie Radio Trinitas Tg. Neamt a fost pusa in functiune in ziua de 17 decembrie 2005, fiind amplasata in incinta Parohiei „Sfintii Voievozi“ - Pometea din orasul Tg. Neamt.Radio Trinitas Gura Humorului (92,80 MHz)
Statia de emisie din Gura Humorului a fost pusa in functiune in ziua de 21 decembrie 2005. O prelungire a Cuvantului lui Dumnezeu din amvonul Bisericii. Anul acesta, in luna martie, am achizitionat o alta frecventa (97,80 Mhz), care va fi pusa in functiune cel tarziu la inceputul lunii mai, in orasul Radauti. Rolul determinant in realizarea acestei retele radio a Bisericii Ortodoxe Romane il are Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, deoarece a inteles ca in societatea multiculturala si pluriconfesionala in care traim, radioul este un instrument misionar, fiind o prelungire a Cuvantului lui Dumnezeu din amvonul Bisericii in casele ascultatorilor. Mitropolia Moldovei si Bucovinei doreste astfel sa ofere slujirea ei comunicationala cat mai multor eparhii din Patriarhia Romana, pentru a contribui astfel la unitatea bisericeasca si nationala, la cultivarea spiritualitatii romane si a traditiilor culturale din toate zonele tarii, pentru a apropia pe oameni in duhul iubirii de Dumnezeu si al respectului reciproc. Ostenitorii postului de radio Trinitas, la acest ceas aniversar, multumesc Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvantarile pe care le-a revarsat asupra acestui mijloc misionar de propovaduire a credintei noastre ortodoxe, acum, la inceputul mileniului al treilea.Personalitati la Radio Trinitas
La microfonul postului de radio Trinitas s-au aflat numeroase personalitati bisericesti si civile din tara si din strainatate, dintre care mentionam: Sanctitatea Sa Bartolomeu I - Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Prea Fericitul Parinte Teoctist - Patriarhul Romaniei, Prea Fericitul Hristodoulos – Arhiepiscop al Atenei si Primat al Greciei, Inalt Prea Sfintitul Damaskinos - Mitropolitul Elvetiei, Eminenta Sa Cardinalul Cristoph von Schönborn – Arhiepiscopul Vienei; teologi straini si teologi romani: Parintele Arhimandrit Cleopa Ilie, parintele profesor Constantin Galeriu, Parintele Arhimandrit Teofil Paraian, Parintele Arhimandrit Arsenie Papacioc; oameni politici si membri ai Guvernului, oameni de cultura, reprezentanti ai societatii civile.Pe internet si via satelit
Radio Trinitas este parte integranta a Institutului Cultural-Misionar Trinitas (Radio-Editura-Tipografie), care apartine Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. In momentul acesta, Radio Trinitas detine 23 de frecvete terestre si una via satelit. Frecventele puse in functiune pana in momentul de fata au facut ca postul de radio al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sa poata fi receptionat pe o arie de emisie care acopera peste 60% din teritoriul Romaniei, ceea ce ii indreptateste titlul de cea mai importanta institutie media a Bisericii Ortodoxe Romane. Incepand cu data de 31 decembrie 2002, emisiunile postului nostru de radio pot fi receptionate si prin intermediul retelei internet (www.trinitas.ro, www.mmb.ro), iar aprecierile pozitive din partea ascultatorilor romani de pe diferite meridiane ale Globului ne incurajeaza si mai mult in misiunea noastra. Din luna iunie 2004, Radio Trinitas poate fi receptionat in Europa si via satelit: Satelit AMOS (4 grade Vest) frecventa de receptie 11651,75 MHz, SR 16,10 Msym/sec, FEC 3/4, Polarizare H, PID Audio 1001.PF Teoctist: „Capitala Moldovei a raspandit intotdeauna lumina“
La inaugurarea postului de radio Trinitas, in aprilie 1998, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist rostea urmatorul mesaj de binecuvantare: "Capitala Moldovei, orasul Iasi, a raspandit intotdeauna lumina, nu numai in tara, dar si in Ortodoxie, in general. Si manastirile iesene au devenit leagane de cultura, de raspandire a cuvantului lui Dumnezeu, dar si a valorilor Ortodoxiei intregi, de acolo din cetatea Moldovei, de la Iasi. Si iata traditia vie, orasul acesta al initiativelor dintotdeauna frumoase pentru unitatea romaneasca si pentru adevarul dumnezeiesc ce reinvie acum prin staruinta Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei. Ma bucur din toata inima sa transmit felicitari pentru aceasta implinire a Inalt Prea Sfintiei Sale si colaboratorilor sai. De asemenea, tin sa adresez un cuvant fratesc ascultatorilor acestui post de radio, sa-l primeasca asa cum primesc ei cuvantul lui Dumnezeu, invatatura crestina, rugaciunea, Sfanta Evanghelie, invatatura de credinta ortodoxa. Mai ales acum, cand atatea secte agreseaza viata noastra religioasa, trebuie sa cunoastem mai bine invatatura de credinta ortodoxa, iar acest post de radio o va raspandi. Cuvantul lui Dumnezeu are putere sfintitoare, are putere trasformatoare si, de aceea, orice cuvant care ne sfinteste auzul, cuvantul Sfintei Evanghelii, cuvantul de invatatura, cuvantul despre vrednicia sfintilor nostri este de natura sa transforme viata duhovniceasca“.(Agentia de stiri BASILICA)
Ani Tătaru