Tradiții
RSS Tradiții

Dragobete, Mărțișor și `Dacia secretă`

Un reportaj de Viorel Patrichi

conferinta

Marian Mihai, președintele Asociației Culturale "Rădăcini", împreună cu primarul Viorel Bodea din comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara, a organizat la Costești o conferință științifică pe tema originii Dragobetelui și a Mărțișorului. Chiar în ziua de Dragobete.

Cea mai mare surpriză nu a fost conferința. Nu mă așteptam ca localnicii să suporte prelegeri care au durat peste patru ore. "A fost o frumoasă lecție de istorie și vă mulțumim", a spus primarul Viorel Bodea la final.

Aici, la poalele Sarmisegetuzei Regia, Dragobetele nu există. Nu mai există. Chiar dacă este o zonă arhaică. Dragobetele nu apare nici în Maramureș, nici în Oaș, nici în nordul Moldovei. Nu este însă un argument pentru cei care pretind că ar fi o sărbătoare de origine slavă.

Dimitrie Cantemir scria că în Moldova erau călușari. Astăzi, tradiția a dispărut complet acolo, dar nu înseamnă că nu a existat. La fel și cu această sărbătoare de primăvară.

Unii vor să-l suprapună pe Dragobetele nostru pe Glavoobriatenia (Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul) de la bulgari sau de la ucraineni, și că s-ar fi produs nu știu ce metateză care să explice numele actual. Sărbătoarea Aflării Capului este la sfârșitul lunii februarie, dar nu explică Dragobetele. Alții pretind că Dragobetele și-ar avea originea într-o altă tradiție pravoslavnică - Ian Kupala, dar asta se ține pe 24 iunie. S-ar potrivi mai degrabă cu Sânzienele noastre, dar tot inexactă este și această apropiere. E adevărat că Dragobetele este un fel de Eros, un Cupidon mai obraznic, un Pan mereu senzual, care nu le iartă pe fetele sau pe nevestele rătăcite prin păduri, mai ales pe cele care nu-i cinstesc ziua. De Ian Kupala, rușii alergau despuiați prin păduri și petrecerile lor se terminau cu unele trăiri orgiastice, lucru care îi punea la grea încercare ideologică pe activiștii bolșevici, tare vigilenți la morală. Chiar și pe timpul lui Brejnev, ritualul se mai păstra încă.

Unii etnologi susțin că Dragobetele este un personaj demitizat de olteni prin sufixul lor peiorativ "-ete". Brabete, Juvete - Dragobete! Atunci ar trebui să admitem că Dromichete era tot un fel de oltean șugubăț, care le alerga pe muierile iabrașe prin codrii patriei. Iată doar câteva elemente care ne arată cât de riscantă și hilară poate fi abordarea strict etimologică a unui mit contaminat de sute sau poate chiar de mii de ani, prin diverse intervenții din partea bisericii sau a autorităților trecătoare.

Și l-am ascultat la Costești pe profesorul Virgil Vasilescu, vorbind despre datinile vechi, cu tot regretul cî uităm, că abandonăm... Cu ochi albaștri, cu nasul drept, un român frumos, înalt și suplu, la cei 84 de ani, îl văd cum coboară de pe Columnă să ne povestească despre obiceiuri și contaminări regretabile... Va trebui să acceptăm că Dragobetele face parte din acel panteon popular, extrem de vechi, care a coexistat cu doctrina monoteistă a zalmoxianismului (credința în Zău Moș), care era creația elitelor spirituale din Dacia. Vine din timpuri imemoriale, la fel ca Zburătorul sau ca Ielele, acest tabu pentru mai vechile Sânziene. Este o sărbătoare a primăverii, la fel ca Mărțișorul, de care, aparent, s-a desprins. Și asta pentru că dacii, la fel ca romanii, sărbătoreau Anul Nou la 1 martie. Era sărbătoarea Soarelui Neînvins (Sol Invictus).

Prin urmare, și Mărțișorul este o sărbătoare a dacilor. Un talisman pe care fetele îl ofereau flăcăilor. Era talismanul purtat de războinici, așa cum se vede și din urmele găsite în mormântul de la Schela Cladovei: un tânăr luptător purta la gât Mărțișorul alb-roșu. Este împletirea eternă dintre viață și moarte. Albul, la vechii români, era culoarea doliului, iar roșul simbolizează viața. Și astăzi, fetele din Basarabia și din Bucovina dăruiesc mărțișoare feciorilor. În restul României, femeile au învins definitiv...

Se vor supăra unii și se vor încreți rău de tot că am amestecat cele două popoare - romanii și dacii. Dar și unii și alții, aveau lupul ca fiară totemică. "Valah" de mai târziu, denumire dată numai românilor de către vecini, este traducerea cuvântului "dac" - lup. Radicalul "Wal,wol" înseamnă "lup" la toți indoeuropenii.

Cu mult înaintea noastră, împăratul Octavianus Augustus i-a poruncit lui Virgiliu să scrie o epopee pe care s-o dedice aniversării Imperiului Roman. Și așa povestește Virgiliu cum a plecat Eneas din Hiperboreea și a participat de partea lui Priam la războiul Troiei, contra aheilor. După dezastru, Eneas pleacă spre Peninsula Italică și întemeiază acolo un nou popor. Nu cred că Augustus ar fi tolerat o asemenea genealogie a romanilor dacă dacii ar fi fost doar niște sălbatici, cum încearcă unii să susțină și astăzi. Poetul ar fi sfârșit la Tomis, ca Ovidiu...

Ne-am luat cu vorba și era să uit că la întâlnirea de la Orăștioara de Sus s-a lansat și cartea "Dacia secretă" a lui Adrian Bucurescu. A doua ediție. Adăugită și îmbunătățită. Autorul ne surprinde din nou cu asocierile lui frapante, dacă nu ești obișnuit cu scrierile vechi. Aș zice că Adrian Bucurescu îmbină fericit cercetarea științifică a nisipurilor mișcătoare din istoria noastră străveche cu poezia autentică, generată printr-o intuiție liberă să zburde în voie. Dureroasă uneori, chiar dacă poate să pară inadecvată. Astăzi numai ignoranții nu cunosc semnificația gemei cu Orfeu răstignit sau a stemei moldovenești de la Baia cu cerbul care poartă în coarne aceeași imagine a lui Orfeu crucificat. Sau răuvoitorii care pretind că prezintă istoria cea adevărată a românilor, complet demitizată. Cine nu știe să discearnă limitele cercetării istorice, lingvistice, paleografice este mâncat: mai bine să nu mai citească, altfel își prinde urechile!...

urs

Urmă de urs

După conferință, am plecat la... hotel. Ne-am ținut după caii lui Florin Râmbetea pe o potecă întretăiată doar de sălbăticiuni. Cerul coborâse pe vârfurile brazilor și cernea mărunt. Omătul trece de genunchi. Doi pași înainte, unul înapoi. "Uite, asta-i urmă de iepure, asta-i de câne, asta-i de lup... uite și laba de urs... Nu, nu hibernează cum crede lumea," spune Florin Râmbetea, un fecior de 26 de ani. Care are deja un băiat. Profesorul Vasilescu a obosit și trebuie să-l ajut, cu toată răbdarea. Și iar ne odihnim. Și iar pornim. Din nou ne poticnim. Ploaia a pătruns până la piele. "Aici au fost îngropați bunicii noștri de demult. La rădăcina prunilor", povestește Florin. Cum să duci mortul desăgește pe cal până la biserică? Și apoi, veșnicia parcă-i mai aproape de casă dacă-l ai pe moșul aici, lângă perete. De ce să te temi? Morții nu pot să facă niciun rău. Spaimele nu au fost ale noastre, vin de la alții.

Și iar ne mai tragem sufletul... nu se mai vede nici mâna, noroc de un lămpaș cu... baterie. Profesorul Vasilescu pare să cedeze: "Pe mine mă lăsați aici și mă găsiți mâine dimineață..." Haideți, sus, mai avem 100 de metri! "Ce să faci aici? Poți să crești vaci pentru carne, pentru că nu prea avem ce face cu laptele, spune Florin. Fânul crește de două palme și trebuie să cosești într-un picior pe coastă. Noi avem 8 vaci, dar am avut 20. M-am dus la Orăștie la un consultant, să mă învețe și pe mine cum e cu măsurile pentru atragerea fondurilor europene. Mi-a vorbit așa de urât, că nu mă mai duc neam pe la el!"

Tânărul e șomer și vrea să se apuce serios de creșterea vacilor pentru carne. Este mai comod și poți să scoți bani frumoși. Mai ales că acum e șomer și nimic nu mai merge la Orăștie. Turismul? O bălmăjeală. Uneori, vin vara și pleacă peste o zi câțiva curioși, deși văioagele prăpăstioase de-aici te trimit la începutul lumii și-ți taie răsuflarea . "Eu rămân aici... lăsați-mă aici, soarele!..." parcă se roagă profesorul. "Mai avem o sută de metri..." "Nu se mai termină suta aia de metri"... După aproape trei ceasuri, ajungem la căldură. Florin pune un... boc pe foc și soba te împinge spre pat. (Un boc este o cioată, un chituc, o bucată de lemn retezat, numai bun de despicat și de pus pe foc. E adevărat că Emil Boc a fost pe-aici...). Un pahar de vinars face minuni: dacologul nostru este ca nou, iar Adrian Bucurescu începe un cântec despre noaptea când se fură caii...

Mă dau mai aproape de gazda noastră, un bătrân vînjos și iute, cu părul alb și des ca peria, cu mâinile bătute de muncă. Ochii negri de viezure au trecut la Florin. Bătrânul a fost paznic la Sarmisgetuza Regia. Acum e pensionar. Nu a mai coborât de două luni de-aici. Și Lucreția, mama lui Florin, are ochii la fel de negri și fața albă, cum vezi numai prin Bucovina. Ca Sofia Vicoveanca. Ei nu se lamentează, nu așteaptă să vină Guvernul sau jandarmii să le dea omătul de pe lângă pereți, cum boceau cei de prin Călărași, de prin Buzău sau Vrancea... Chiar dacă aici mai dă și ursul câteodată și își ia dreptul.

colajlup

"Spânzul traje tăt răul"

Îmi povestește cum își tămăduiește el animalele când veterinarul nu mai ajunge până aici sus. "Spânzul traje tăt răul din animal. Îl pui în ureche la porc. La vacă se pune la chept, sub pele. Acolo unde începe cerbica de la capu cheptului. Se face o pană și se înfige cu sula un fir de spânz: se umflă acolo cât o pită. Așa traje și se umflă. Și încet-încet, începe a scăde, și pică un dărăbuț de-acolo, așa, cât îi gura de păhar. Cade tăt rău adunat în juru spânzului. Dar când îl pui cu sula, faci o roată așa cu sula în pele. Și pică pelea cât ai înțepat. O pus unu spânz la picior ca să nu meargă la armată. S-o infectat picioru, nu s-o mai vindecat. Îi bun spânzu și ceai de reumă. Îl fierbi și bagi picioarele în apa cu spânz. Dar trebuie să știi cât să folosești: să pui cât un ac de cusut, nu mai mult sub pele la vită. Un centimetru lungime, nu mai mult. Dacă vrei să uști un copac falnic, împlânți un fir de spânz sub coajă. Și se uscă. La porci poți să-l folosești la ureche: trage răul, dar rămâne gaură în ureche. Veterinarii știu de spânz, nu folosesc, dar recunosc că-i bun.

Dacă vaca se umflă, era bună jințura. Crește numai pe custuri. Are floare galbenă și crește numai pe steiuri. Jințura se pune în vinars sau o tai mărunt și o pui într-o sticlă cu apă. E bună și pentru fiere, pentru plumâni la vite. Dar mai beau și oamenii.

Steregoaia se face numai pe marginile munților. Are floare albă. Se scoate tulpina cu rădăcină cu tăt. Se bate mărunt cu muchea toporului și-o lași o noapte în apă rece. Mai demult se fierbea într-un ceaun. Stropești cartofii cu zeamă de steregoaie și șapte-opt ani nu ai necazuri cu gândacii de Colorado. Cartofii nu au nevoie, se pot mânca. Pe mine m-a învățat un bătrân de pe Dealul Ludești să caut steregoaie. Aici, pe Grădiștea Muncelului, nu crește steregoaia".

Nimeni nu răspunde pentru destinul Cetății Sarmisegetuza Regia

A doua zi, stau de vorbă cu primarul Viorel Bodea din comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara, despre oameni și locuri. Despre cetățile de care se face atâta caz și nu se întreprinde nimic. Este liberal, nu i-a plăcut, dar... mai vrea o dată...

bodea

- Domnule primar Viorel Badea, ce oferte aveți pentru cei care vor să vină aici ca la Mecca tuturor românilor?

- Aici se găsesc trei cetăți dacice, prinse în patrimoniul UNESCO - Costești, Blidaru și Sarmisegetuza Regia. Ne mândrim că am rămas locuitori ai zonei. Mă nemulțumește că aceste cetăți dacice încă nu sunt puse în valoarea lor adevărată. Nici acum nu se știe măcar cine le administrează.

- A venit premierul Emil Boc și a zis că face și drege.

- A venit și a promis, dar banii nu au venit. Că se vor acorda 10 milioane de lei pentru prospecțiuni (100 de miliarde de lei vechi). Până acum, arheologii veneau de la Cluj, săpau și noi nu eram obligați, dar veneam să-i ajutăm cu materiale, le dădeam mâncare. Nu aveau cu ce plăti transportul până la Sarmisegetuza. Nu sunt lipsit de modestie. Am ajutat cât am putut, dar nimeni nu ne dă buget pentru cetățile din comuna noastră. Facem cu propriile noastre puteri. Cetățile sunt pe teritoriul comunei și lumea crede că noi am fi răspunzători. Dar aici este și Ministerul Culturii, este și Ministerul Mediului cu pădurile... Noi avem un parc natural aici. Dacă vrem să facem ceva acolo, vine Comitetul Județean de cultură și ne spune că nu avem voie să intervenim că este problema UNESCO. Așa s-a întâmplat și cu drumul pe Valea Albă, pentru care este în curs un proces penal. La fel s-a întâmplat și cu parcarea de la poarta cetății Sarmisegetuza Regia.

- Au dărâmat ziduri, au împins cu boldozerul pietrele în pădure, am imagini...

- Nu-i adevărat. Cineva răuvoitor a scos în evidență treaba asta. Eu cred că s-a făcut un lucru bun. Distrugerea zidului nu s-a făcut acum, cu parcarea. S-a băgat doar balast ca să poată întoarce mașinile.

- Ca să putem dezvolta turismul istoric, trebuie să dezvoltăm creșterea animalelor ca bază economică de pornire. Ce se face în Orăștioara de Sus?

- În ultimii ani, a crescut numărul animalelor. În 2010, aveam 3000 de oi în comună, iar în 2011 aveam peste 15.000. S-au constituit asociații de taurine. La Ocolișu Mic, în 2011, aveau profit de la taurine 245000 de lei. Avem multe ferme de subzistență, care au accesat fonduri pe Măsura 1.4.1. Per total, 55 de ferme de subzistență au primit fonduri. Primăria îi ajută să atragă fonduri prin măsura 1.2.1.

- O opțiune foarte importantă pentru zonele defavorizate este creșterea vacii de carne. Aveți asemenea opțiuni?

- Știu că ne acordă 300 de euro pentru fiecare vacă pentru carne sau pentru metiși. Fiul meu e medic veterinar și face inseminări cu rase pentru carne. Mulți vor metiși pentru carne. Oamenii încă nu știu. Dacă s-ar fi făcut o fermă, era bine. Noi le dăm tot sprijinul pentru a-i informa.

- Eu sunt un tânăr și vreau să cresc 20 de vaci pentru carne. Cum mă ajutați ca să ajung la banii care mi se cuvin?

- Avem ingineri la primărie care se ocupă cu așa ceva. Dacă vine un tânăr, îl ajutăm cu informațiile. Nu trebuie să plătească la Primărie nimic. La 3-4 luni, crescătorul poate primi 1200-2200 de lei pentru un vițel de carne. Oamenii încă nu știu că pot primi 300 de euro pe cap de vită pentru carne. Avem peste 1500 de bovine în comună, din care jumătate - pentru carne. Bălțata Germană predomină. Laptele nu mai dă randanament pentru că nu avem procesare.

- Ce alte proiecte aveți?

- Țin foarte mult la dezvoltarea turismului. Am început să facem un centru de documentare a zonei. Noi am făcut demersuri oficiale, împreună cu Prefectura din Hunedoara. Am solicitat clarificarea statututului cetăților, am trimis la București și nu am primit niciun răspuns. Au venit în urma sesizărilor noastre dl ministru Kelemen Hunor, cu dl prefect Desji, cu președintele Consiliului județean Mircea Molot. Au stabilit în 2011 că se va rezolva problema și cetățile se vor da în administrația Consiliului Județean. Nici până acum, nu s-a rezolvat problema. A venit și Emil Boc, dar stăm pe loc.

- Ce trebuie făcut pentru dezvoltarea turismului?

- În primul rând, infrastructura care depinde de Ministerul Culturii și de Ministerul Turismului. - Iar le amestecăm și nu mai răspunde nimeni. - Nu avem încotro. Proiectul este aprobat pentru 10.000 km de drumuri județene și comunale, în care e prins și drumul județean Costești-Sarmisgetuza - 22 de kilometri. Eu sper că va începe modernizarea acestui drum. Vor crește apoi și pensiunile. Avem doar vreo 7 pensiuni, dar nu fac față. Drumul este esențial.

În incintă este treaba Ministerului Culturii. Sau cine va fi administratorul. Noi nu avem voie să tăiem un copac de-acolo.

Trebuie administrator. Nouă nu ne dă nimeni niciun leu pentru cetăți. O comună de munte, care nu are venituri locale mari. Cu doi ani în urmă, am fost la Consiliul Județean și am cerut să mi se dea spre administrare cetățile dacice și am fost refuzat categoric. Deși este de interes național. Din puținii bani pe care-i am la primărie, am acoperit o bucătărie pentru arheologi. Am dus coșuri de gunoi, pe care le iau săptămânal. Arheologii au săpat anul trecut și încă nu le-au dat banii. De multe ori, le ducem noi mâncare.

- Un procuror din Alba spunea că una din brățări a fost găsită de hoți lângă coliba lui Glodariu.

- Nu știam. Noi nu avem niciun control asupra nimănui. Am mai cerut aprobări de la Consiliul Județean al Culturii, dar degeaba.

Încercăm să dezvoltăm infrastructura. Avem apă curentă în cele patru sate - Costești, Orăștioara, Ludești și Bucium, iar în acest an am primit aprobare și pentru canalizare în acest sate. Așa putem să ne dezvoltăm infrastructura. Am modernizat toate cele 6 școli. Cu școlile am început. Am făcut și căminele culturale. Inclusiv la Grădiștea de Munte, am început modernizarea. Dacă mă ajută Dumnezeu, acolo vrem să facem un muzeu de etnografie, mai ales că fiica mea este învățătoare acolo. Am început deja să adunăm obiectele în cadrul școlii.

Împreună cu Asociația Culturală Rădăcini, am concesionat un teren de 2500 de metri pătrați chiar la poalele Cetății Sarmisegetuza pentru a construi acolo un punct turistic de informare, cu parcare. Acolo vor fi pliante și un ghid. Nu avem încă un ghid permanent la cetăți. Ar trebui să le dea de gândit celor responsabili. Dacă ar fi un administrator unic al cetăților, cred că problema s-ar rezolva. Eu nu întâmplător am cerut să se dea primăriei administrarea cetăților: aș fi pus o taxă modică pentru vizitare. Cu acei bani, plăteam un ghid, plăteam un om să întrețină. Mulți ne întreabă: dar taxa unde o plătim? Nu se percepe nimic.

Avem trasee turistice interesante aici, avem stânele unde putem primi turiști. Au toate condițiile de cazare.

Plec de la Orăștioara de Sus cu sentimentul că domnul primar chiar are cu ce se lăuda în campanie în fața concetățenilor lui. Nu stau la fel și cei care nu vor să clarifice statutul Cetății Sarmisegetuza Regia. Oare lor le-a plăcut? Dacă nu le-a plăcut și dacă nu au făcut nimic, de ce mai vor o dată?...

Viorel Patrichi



Agenția RADOR - 7.03.2012 16:13