Tradiții
RSS Tradiții

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Crăciunul

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de cel oficial. În România trăiesc peste un milion de adepți ai acestui rit, în special ruși lipoveni și ucrainieni, iar cei mai mulți dintre ei sunt în Dobrogea.

În ziua de Crăciun, fiecare creștin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi la prânz familiile se reunesc la masă cu preparate tradiționale, totul stropit din abundență cu vin rubiniu și votcă. Masa de Crăciun a rușilor lipoveni include alte bucate specifice, iar imediat după masă încep să apară și colindătorii care cântă în casă, în fața icoanei. La rușii lipoveni, singurul colind este cântarea bisericească "Hristos Rajdaetsea".

***

Mulți dintre basarabeni sărbătoresc Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos atât la 25 decembrie, după calendarul îndreptat, cât și la 7 ianuarie, după cel al ortodocșilor de rit vechi. De Crăciun, mesele sunt îmbelșugate și nu lipsesc preparatele tradiționale precum sarmalele, friptura, cârnații, răciturile, dar și crăciuneii, colaci în formă de 8 neîncheiat, care în Ajun sunt oferiți colindătorilor. În anumite zone s-a păstrat obiceiul de a se mânca mămăligă în ziua de Crăciun, acesteia fiindu-i atribuite calități magice. În rândul unor preoți de stil vechi există temerea că, în cazul apropierii tot mai evidente a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, se va renunța la sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie și se va opta pentru alinierea la calendarul îndreptat, ținut de către majoritatea credincioșilor ortodocși. Și anul acesta, mii de basarabeni au ales să petreacă Crăciunul în România, în special la pensiunile din stațiunile montane.



Radio România Actualități - 7.01.2014 12:27