Tradiții
RSS Tradiții

Concert de gală la Sala Radio, dedicat centenarului Mariei Tănase

Concert de gală la Sala Radio, dedicat centenarului Mariei Tănase

A fost supranumită de către istoricul Nicolae Iorga „pasărea măiastră” a folclorului românesc și a fost adesea considerată o „Edith Piaf a României”: Maria Tănase.

În această toamnă se împlinesc o sută de ani de când, pe 25 septembrie 1913, se năștea la București celebra artistă, moment care nu putea trece neobservat în stagiunea Sălii Radio.

Duminică, 13 octombrie (17.00), pe scena bucureșteană, sub titlul „Centenar Maria Tănase se va desfășura o gală dedicată celei care a îmbogățit frumusețea folclorului românesc, concert susținut de Orchestra de Muzică Populară Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraș.

Va fi evocată personalitatea puternică a unei interprete cu o voce inconfundabilă și o carismă deosebită, care trecea rampa, un artist complet, care s-a dăruit publicului prin cântece și doine, melodii populare culese de la țărani, cântece de pahar, romanțe, muzică ușoară, cuplete și jazz. Puțini sunt poate cei care știu că, în plus față de cariera muzicală, Maria Tănase a jucat în filme, teatru și comedii muzicale.

Programul evenimentului prezentat de Orchestra de Muzică Populară Radio a fost conceput astfel încât publicul să se bucure de oameni ai scenei și de momente în directă legătură cu viața și cariera Mariei Tănase. Spectatorii se vor întâlni cu artiști care au cunoscut-o pe Maria Tănase și care vor evoca amintiri despre aceasta și cu muzicieni care au dus mai departe tradiția cântecelor interpretate de „pasărea măiastră”. Lucrările pe care le veți asculta au făcut parte din repertoriul său. Printre cei care vor păși pe scenă se numără: Maria Dragomiroiu, Dumitru Zamfira, Maria Butaciu, Lia Lungu, Rodica Anghelescu, Ionuț Sidău, Ovidiu Homorodean, Emilia Dorobanțu, Florin Boita, Ancuța Corlățan, Andreea Feraru, Ileana Constantinescu (care a fost elevă a Mariei Tănase).

Invitați speciali: Margareta Pâslaru, Temistocle Popa. Evenimentul va fi prezentat de actrița Natașa Raab. Programul serii va include și o frumoasă evocare a artistei prin proiecții ale unor fragmente de interviuri.

Legătura între Sala Radio și Maria Tănase nu este, de altfel, una întâmplătoare: artista a imprimat mai multe piese la postul public de radio și unul dintre evenimentele importante ale Societății Române de Radiodifuziune la care a participat este inaugurarea fundației noii clădiri a instituției - 28 octombrie 1946 - când a interpretat câteva cântece românești de mare popularitate.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.Agenția RADOR - 8.10.2013 17:11