Tradiții
RSS Tradiții

România: curiozități și superlative

România: curiozități și superlative

Călătorind încolo și încoace prin România, fiecare dintre noi am lăsat în urmă multe locuri nevăzute și încă multe alte lucruri neștiute.

Cât de greu poate fi să cunoști o țară de 240.000 km², cu 20 de milioane de locuitori, 260 de orașe, 2.700 de comune, 900 km de munți, 18.000 de biserici, mii de ani de istorie neîntreruptă și un șir nesfârșit de povești despre toți și despre toate acestea, este de la sine înțeles. De aceea, între peregrinările obișnuite și destinațiile plănuite, ar mai rămâne loc oricând pentru câteva rânduri despre curiozități și superlative românești.

România a îmbogățit patrimoniul cultural intangibil al umanității cu trei creații populare: ritualul călușarilor, doina și meșteșugul olarilor din Horezu.

85 de lacuri glaciare oglindesc înălțimile colțuroase ale Munților Retezat, în cel mai impresionant parc național montan al României. Vestigii ale perioadei de glaciațiune cuaternară, căldările de la 2.000 de metri au pierdut urma ghețarilor de odinioară în adâncimile tăurilor cu unde sclipitoare. Cel mai mare iezer glaciar este Bucura, cu un luciu de apă de 11 ha, iar cel mai adânc lac glaciar din România este Zănoaga - 29 de metri, din același Retezat.

Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder" din Piața Mică a Sibiului deține în colecția sa o mumie cu sarcofag, având o vechime de peste 2000 de ani. Piesa, donată în 1907 de consulul Hermann von Hannenheim, stă la loc de cinste, alături de arcuri și săgeți, tolbe, vase, bijuterii, statuete antropomorfe, monede și multe alte obiecte ce au fost luate ca amintire de neobositul călător și negustor Franz Binder.

Despre ținutul din jurul Sovejei (în Munții Vrancei), bogat în păduri de brazi și pini, se spune că are cel mai ozonat aer din Europa. Pentru cel mai poluat aer din România se luptă localitățile Copșa Mică (jud. Sibiu) și București.

Este bine de știut că pe str. Londra nr. 39 din București, cei care sunt interesați de cartografie, carte și artă pot admira cele peste 800 de piese expuse în Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Într-unul dintre cele mai vechi așezăminte monastice din țară, Mânăstirea Hodoș-Bodrog (jud. Arad), deasupra ușii de intrare în biserică, dar pe dinăuntru, se găsește o casetă din lemn cu vitrină, păstrând coarnele unui taur de legendă. Povestea spune că animalul a lovit o movilă, dând la iveală Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Pe locul respectiv, credincioșii au ridicat prima mânăstire, atestată documentar în 1177.

Cu înalții săi pereți din calcar, apropiați până aproape la un metru, Cheile Bistriței (jud. Vâlcea) sunt cele mai înguste din România.

Între localitățile Eșelnița și Dubova, într-un perete stâncos pe malul Dunării a fost cioplită cea mai înaltă sculptură din piatră a Europei: chipul regelui Decebal. Localizarea ei aici nu este întâmplătoare. Vizavi, pe malul sârbesc, se află Tabula Traiana, o placă veche de 2000 de ani ce amintește de campaniile militare ale lui Traian în Dacia și de victoriile romanilor.

Printre brațele Dunării, dar în județul Brăila, un parc natural deosebit îndeamnă iubitorii de păsări să se pregătească bine pentru birdwatching: din cele câteva turnuri de observație ori de pe poteci marcate, ei pot să urmărească în tihnă egretele, cormoranii, stârcii, lopătari și lebedele din ochiurile de apă ale Insulei Mici a Brăilei.

Un drum forestier de plai, lung și cu opintișuri, trece munții dinspre Schela-Sâmbotin (jud. Gorj) spre Vulcan (jud. Hunedoara), prin Pasul Vâlcan (1621 m) din Munții Vâlcanului. Linia lui șerpuită se așează aproape paralel cu Valea Jiului, în stânga și în dreapta răsfirându-se culmile ierboase. Întrebați despre el, localnicii vor spune că se numește "Drumul lui Mihai Viteazul", fiindcă pe aici a trecut domnitorul în fruntea oștirii sale, în toamna anului 1600.



TIMPUL, Republica Moldova - 26.11.2013 14:48