Tradiții
RSS Tradiții

Centenarul Căii Ferate Arad-Podgoria, prima cale ferată electrificată din țară

Reprezentanții Companiei de Transport Public Arad (CTP) vor sărbători astazi, 11 noiembrie, centenarul Căii Ferate Arad – Podgoria, prima cale ferată electrificată din țară. Calea ferată cu ecartament metric Arad - Podgoria (CFAP) a fost construită în 1905 – 1906, ca și o cale ferată locală, la inițiativa privată a unor oameni de afaceri care au fondat o societate pe acțiuni cu dreptul de a înființa și exploata o rețea locală de transport pe calea ferată. La 11 noiembrie 1906 a avut loc deschiderea oficială. Astfel Aradul a avut prima cale ferată electrificată din țară.

În anul 1913, luna noiembrie, este consemnat ca și începutul tracțiunii electrice în Romania. Totodată, Calea Ferata Arad - Podgoria este prima cale ferată electrificată din sud-estul Europei și a opta din lume. Aceasta avea rolul de a transporta țăranii cu produse din podgoriile Aradului în oraș la piață. Traseul conținea trei segmente: Arad - Ghioroc, Ghioroc - Pâncota si Ghioroc - Radna.

La o 100 de ani de la inaugurare, din vechiul traseu a mai ramas doar un segment, care este racordat la rețeaua de transport public, traficul realizându-se cu tramvaie. Trenul numit „Săgeata Verde” era o atracție deosebită din Podgoria Aradului. În momentul de față liniile de cale ferată au ajuns la fier vechi, iar stâlpii care mai există stau să cadă pe carosabil.

La Primăria Arad are loc, luni, la ora 10:00, un simpozion dedicat acestui eveniment după care la Depoul de tramvaie din localitatatea Ghioroc va fi dezvelită o placă comemorativă.Agenția RADOR - 11.11.2013 11:15