Tradiții
RSS Tradiții

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae

Creștinii îl sărbătoresc, joi, 6 decembrie, pe unul dintre cei mai populari sfinți, Nicolae, de care se leagă tradiția oferirii de daruri copiilor.

Toți copiii știu că Moș Nicolae are grijă de ei: celor cuminți le aduce daruri, iar celor neascultători, o vărguță! Dar nu toți știu că și soldații, pescarii, marinarii și fetele cuminți îl consideră pe Sfântul Nicolae ocrotitorul lor.

Mai demult, nu se dădeau daruri copiilor de Crăciun, ci de Sfântul Nicolae! După cum se vede, la alte popoare unele nume ale lui Moș Crăciun vin de la numele Sfântului Nicolae: Santa Claus în America, San Niklaw în Malta, Sinterklaas în Belgia și în Țările de Jos.

De Crăciun, la noi, copiii erau „plătiți” pentru vestea bună pe care o aduceau colindând cu colaci, mere, nuci și bani, dar daruri nu primeau. De aceea, prin unele părți, i s-a spus zilei Crăciunul Copiilor. Cu încetul, Moș Crăciun a început să ducă el copiilor darurile mai mari, iar Sfântul Nicolae a rămas cu darurile mici, pentru că și ziua Nașterii Domnului este mai mare decât praznicul Sfântului Nicolae!

Sfântul Nicolae și-a trăit cun smerenie viața pământească. El nu a vrut nici să-i fie cunoscute faptele bune și minunile din timpul vieții, nici să câștige popularitate, devenind, pentru mulți, Sfântul care pune daruri în ghetuțe. Dar iată că, parcă după voia Sfântului, în ultima sută de ani, Moș Crăciun, care împarte daruri în ziua Nașterii Domnului, începe să îi ia cu încetul locul în inimile multor copii, care nu știu că mai multe nume ale lui Moș Crăciun, cum este „Santa Claus”, vin de la numele Sfântului Nicolae (Saint Nicholas) ...

Ajuns arhiepiscop, Sfântul Nicolae se îngrijea și de sufletele, dar și de trupurile celor pe care îi păstorea. Știa că, din cauza sărăciei și a nevoilor, oamenii slabi pot să păcătuiască, punându-și sufletele în primejdie. De aceea, umbla neștiut printre locuitorii cetății și îi miluia de câte ori putea.

Spune o tradiție că în oraș trăia un om foarte sărac, care avea trei fete cuminți și frumoase. Pentru că nu mai avea ce să le dea de mâncare, nici zestre, ca să le căsătorească, s-a gândit să le pună pe fete să-și câștige pâinea. Aceasta însemna să le vândă ca sclave sau, cine știe, să ajungă și mai rău. Dar Sfântul Nicolae, înștiințat de Domnul, s-a dus într-o noapte și i-a aruncat pe fereastră omului o pungă cu bani. Mult s-a minunat omul și, cu banii primiți, a reușit să-și căsătorească fiica mai mare.

Se povestește că Sfântul a aruncat punga cu bani pe fereastră și ea a nimerit într-un ciorap pus la uscat lângă foc. Alții spun că era o gheată. Se crede că așa a apărut obiceiul de a pregăti ghetele sau ciorăpeii în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, în speranța de a primi un dar!

Înainte de inventarea științelor moderne, oamenii au învățat să cunoască ritmurile naturii și semnele care prevestesc schimbarea vremii.

Cum ziua Sfântului cade aproape de sfârșitul anului, și l-au închipuit ca pe un sfânt bătrân, cu o barbă mare, albă. El aduce iarna și zăpada, când își scutură barba! Dacă nu e zăpadă, oamenii glumesc și spun că „a întinerit Moș Neculai”. După cum e în această zi, bătrânii știutori prevedeau cât de lungă va fi iarna. Ei le spuneau nepoților că dacă Moș Nicolae aduce zăpadă, iarna va fi scurtă, o va alunga Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie. Dacă nu este zăpadă, atunci iarna va fi lungă. Tot în această zi se pun crenguțe de măr în apă. Dacă înfloresc până la Anul Nou, anul care vine va fi roditor. Înainte, din această crenguță înflorită se făcea sorcova pentru prima zi a anului, nu se cumpăra de la prăvălie!

Surse: Wikipedia, www.crestinortodox.ro, site-ul Bisericii Sf. Treime Ghencea

Google+



Agenția RADOR - 6.12.2012 14:00