Tradiții
RSS Tradiții

Mărturii-document despre Sărbătoarea Paștilor din Arhiva de Istorie Orală – Radio România

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> video - Metanie - Tudor Gheorghe (versuri Radu Gyr) - din concertul `Cu Iisus în celulă`

Considerată de români cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin, Paștele unește familia și simbolizează victoria Mântuitorului asupra păcatelor și a morții, a binelui asupra răului, a luminii asupra întunericului.

În noaptea de Înviere oamenii merg la biserică cu lumânări pentru „a lua lumină”. Lumânarea aprinsă îl trimite pe credincios cu gândul la Dumnezeu. La sate, lumina Învierii se lua dintr-un foc aprins lângă biserică.

Nelipsite de Paște sunt ouăle roșii care simbolizează Învierea Domnului. La început, oul a fost doar un simbol păgân și marca celebrarea noului an, la echinocțiul de primăvară. În această zi, oamenii își trimiteau ouă viu colorate în semn de afecțiune. În creștinism, oul vopsit sau încondeiat își transfera semnificațiile în domeniul religios, fiind în continuare un simbol al Învierii și rodirii. Ouăle roșii amintesc sacrificiul făcut de Iisus Hristos pentru omenire.

În Duminica Învierii, oamenii au obiceiul de a se îmbrăca cu haine noi, semnificație a primenirii trupului și a sufletului și apoi de a merge la slujba de Paște. Cei care se duc la biserică în ziua de Paște trebuie să duca pentru sfințit pască, ouă roșii, o sticlă de vin (din care va bea după sfințire toată familia, la masa de Paște), o bucată de miel fript sau drob, caș sau brânză, sare și un colac cu lumânare pentru biserică. În Maramureș acest obicei este ținut și în ziua de astăzi și alimentele sunt puse într-un coș învelit cu cel mai frumos ștergar din casă, împodobit cu flori și dus la biserică de întreaga familie.

După întoarcerea de la biserică cu bucatele sfințite, se așează masa și toată familia se strânge pentru a lua Sfintele Paști, anafura sfințită, pentru a ciocni ouă roșii și pentru a mânca drob și pască, cozonac și alte preparate pregătite pentru acestă zi, dar și de a bea un pahar de vin sfințit. Între timp, cei mici il așteptă cuminți pe iepuraș să le aducă cele dorite: jucării, hăinuțe și dulciuri. În după-amiaza primei zile de Paști este obiceiul ca rudele apropiate să se viziteze între ele ca să ciocnească ouă rosii și să rostească tradiționalul „Hristos a Înviat!” Pentru români, Paștele este o sărbătoare de suflet.

În câteva dintre înregistrările aflate în Arhiva de Istorie Orală – Radio România se află mărturii despre sărbătorirea Sfintelor Paști, uneori în moduri mai puțin obișnuite, dovezi ale păstrării tradiției creștine în anii totalitarismului comunist.

***

ION LUCIAN
[Actor, regizor, director al Teatrului Excelsior]

Părinții dumneavoastră erau credincioși?

Foarte! Mama în special. Tata respecta, așa cum am început și eu...

Dar nu era practicant, nu se ducea în mod regulat la biserică...

Nu, nu... chiar foarte rar, tata. Dar nu a scăpat niciodată Paștele, Crăciunul. Astea erau sfinte! (...) Am fost crescut într-un spirit religios, foarte serios, profund, nu ostentativ, nu exagerat. Trebuie să spun că iată, am ajuns în al 87-lea an de viață și nu cred că am ratat mai mult de șase, poate șapte ani rugăciunea, spovedania pascală. Nu cred că am ratat-o!..

Chiar până la vârsta asta, preotul de aici de la biserica noastră, aproape de casă, aștepta sărbătoarea Paștelui ca să intre Ion Lucian pe ușa bisericii! Am crezut și cred în continuare în divinitate...

[CD 1901/Arhiva de Istorie orală – Radio România. Interviu realizat de Silvia Iliescu, 3.11.2010]

SILVIA CUCU
[Profesoară de istoria teatrului la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București]

Sărbătorile făcute în anii '50 - 60' erau la o scară mai mică decât cele din perioada interbelică. Soțul meu era bucovinean, de la Câmpulung Moldovenesc unde se trăia românește, unde existau multe sărbători, unde lumea era apropiată de biserică, că mânăstiri mai frumoase ca în Bucovina nu existau în țară. Mă duceam la biserică cu soțul meu, împreună cu mama soacră care se îmbrăca în haine frumoase, țărănești, deși ea nu era țărancă, era din oraș, fiică de mic negustor. Ne duceam la biserica Sfântul Nicolae din Câmpulung Moldovenesc, era așa de frumos! Era corul de la Sfântul Nicolae, cor de bărbați, cor celebru. A doua zi de Paște întindeam masa mare și se serveau mâncărurile tradiționale. România profundă, adică cea de la țară era diferită față de cea de la oraș, iar Paștele era o sărbătoare de suflet...

[CD1924/ Arhiva de Istorie orală – Radio România. Interviu realizat de Octavian Silivestru, 23.03.2012]

ȘTEFAN BIRLEA
[Secretar al Organizației de Tineret din Institutul Politehnic București (1956), președintele Uniunii Asociației Studenților din România – UASR (1962 – 1966)]

De Paște mulți studenți mergeau la biserică, nu era considerată abatere de la statut sau mai știu eu ce… Era [doar] o recomandare promovată în mod deosebit - acuma vă spun foarte sincer! - de o serie de oameni care, fie că învățasera în Uniunea Sovietică, fie că unii erau evrei... și porneau de la fraza celebră a lui Lenin că “religia este opiu pentru popor”. Mulți, inclusiv eu, aveam o anumită credință în Dumnezeu. Și atuncea ce făceam noi?! Făceam baluri în noaptea de Înviere la toate căminele studențești, iar noi, activiștii, chipurile, ne duceam să vedem dacă sunt studenți la biserică. Ne duceam și noi și deseori se mai întâmpla să mai luam o lumânare în mână până se termina slujba de Înviere. După aceea ne țineam de dans, la căminul 303… se dansa până dimineața. Superiorii ne controlau: “Bă, am văzut mulți studenți pe la biserica Elefterie…” “Ei, ce să faci?!” - nu se întâmpla absolut nimic. Cât am lucrat [ca activist] la studenți, niciodată n-am sancționat pe cineva că a mers la Înviere!

[C 1530 /Arhiva de Istorie orală – Radio România. Interviu realizat de Octavian Silivestru, 14.05.2002]

DUMITRU DONE TĂUTU
[Colonel de cavalerie, deținut politic la Jilava în 1955]

În celulă cu noi, la Jilava, se afla și un preot ardelean [închis] pe motiv că era romano-catolic, evlavios și foarte curajos. Fiind zile de Paște, a ținut mai multe slujbe în celulă. În afară de 8-10 deținuți adunați într-un colț al celulei și care se țineau departe de acestă slujbă, restul de aproape 100 am ascultat în tăcere, cu religiozitate aceste slujbe. Chiar și cei aflați în colțuri respectau tăcerea noastră! Tot așa a fost și noaptea Învierii, când slujba a culminat cu corul nostru „Hristos a înviat!” A doua zi preotul a fost chemat la raport și nu l-am mai văzut niciodată, nu am mai aflat nimic despre el, nici după eliberare!

[R 478/ Arhiva de Istorie orală – Radio România. Înregistrare realizată de Dumitru Done Tăutu, 24.06.1977]

SORIN BOTTEZ
[Filolog, membru al PNL, fost deținut politic]

Într-o bună zi s-a deschis ușa celulei și ne-au selectat pentru mină, era Vinerea Mare... Era Vinerea Mare în ziua în care ne-a izolat! A doua zi am și plecat la mină... ,,Nu există Înviere fără Vinerea Mare’’! Eram vreo 30 de tineri și în momentul în care am fost luați de acolo [din celule], ne-au dus la baie și ne-au dat niște haine decente, că ale noastre erau toate pline de sânge și am spus: “Domnule, asta e Învierea!”

Învierea am petrecut-o la mină, mina de la Valea Nistrului. Venise un grup de la Baia Sprie ca să ne învețe mineritul, niște oameni minunați în marea majoritate, și era totul nou, totul frumos... Am găsit totul curat, cu cearșaf, cu pat individual, cu masă lucioasă în cantină, adică vreau să spun curată și dată cu lac, cu pâine la discreție, adică aveai un kilogram de pâine pe zi, rație de minier, ceva de neimaginat! Și așa am petrecut Învierea, cu preoți făcând slujba Învierii, în celule, pe ascuns.

Au fost multe [sărbatori de Înviere], extraordinare! Cele mai grozave au fost cele din mină... În mină ne strângeam când se termina șutul, adică perioada de muncă, ne strângeam acolo, la casa corfelor, o parte mai largă în mină unde sunt ascensoarele care te duc spre locul de muncă. Și e un loc mai mare, așa, ca o biserică, ca o biserică mai mică. Și se puneau sfredele, de diferite lungimi, și unii care erau pricepuți în treaba asta loveau în sfredele în așa fel încât ieșea un zăngănit de clopot, și toți preoții... slavă Domnului, în mină erau 20 de preoți.

O dată, când au coincis cele două Paște, al nostru cu al catolicilor, toți preotii, împreună, și catolici, și greco-catolici, și ortodocși, au slujit Învierea... Paștele este sărbătoarea fericirii, pentru că fericire mai mare decât Învierea lui Hristos nu poate exista!

[C 1347/ Arhiva de Istorie orală – Radio România. Interviu realizat de Silvia Iliescu, 15.02.2001]

MILTIADE IONESCU
[Medic, fost deținut politic]

Lucram în mina Cavnic. În subteran posibilitățile de urmărire și de control erau foarte mult reduse. Așa că acolo puteau să se petreacă anumite evenimente, așa cum a fost Paștele din '53. În închisoare erau preoți de toate apartenențele și catolici și greco-catolici și ortodocși. Cu ocazia sărbătorilor, bineînțeles că diferențele ăstea de cult dispăreau și oamenii erau unanimi la semnifiția evenimentului. Gardienii realizau și ei că jos, în subteran nu aveau prea multe mijloace la îndemână ca să ne poată controla și supraveghea.

Și îmi amintesc că de Paște în '53 au avut loc niște slujbe în toată puterea cuvântului. Într-un abataj a fost improvizat un altar, o masă de rugăciune. Preoții au oficiat o slujbă absolut autentică, cu toate elementele posibile, mai ales că lămpile noastre, lămpașele de miner au ținut loc de lumânări.

Spectacolul era într-adevăr impresionant! În hăul acela al întunericului și al adâncului să vezi această masă de oameni, toți cu câte o lampă aprinsă și preoții care făceau slujba. Și la nivelul unde s-a petrecut sărbătorirea era o căldură uluitoare, sufocantă, pentru că nu se făcea aerajul și oamenii munceau aproape în pielea goală, dezbrăcați complet, în niște chiloți și în picioare cu opinci făcute din anvelope de cauciuc, care te făceau să transpiri și mai tare, cu apa șiroind în permanență din cap până jos, în picioare. Și era foarte bizar să vezi preoții care se prezentau în această ținută. A fost o slujbă într-adevăr extraordinar de impresionantă și mai ales că exista și doza asta de sensibilizare care atunci răscolea tot, pentru că fiecare trăia cu gândul numai afară...

[C 987/ Arhiva de Istorie orală – Radio România. Interviu realizat de Silvia Iliescu, 03.06.1999]

ALEXANDRU CONSTANTINESCU
[Filolog, fost deținut politic]

Eram la închisoarea Aiud, prin ’58. Era ziua de Paște. La un moment dat, după-masă, cum ar fi pe la orele 2-3, se aud trei bătăi în perete, se pune urechea la perete și ăla de-acolo spune: “Când vom bate de trei ori în perete, toată lumea îngenunchează, se spovedește în sinea lui, își face o rugăciune, pentru că undeva, într-o cameră la etajul trei, un preot va face slujba.” Bineînțeles și preotul ăla tot în genunchi și tot în sinea lui, tot în gând. „Transmiteți mai departe!”. Mai departe am transmis… Sigur că la fiecare ușă exista câte o găurică din asta, prin care te uitai și vedeai ce-i dincolo, iar dacă cumva ăștia o astupau sau o vopseau, cu o sârmuliță sau cu ceva, cu răbdarea și cu bunăvoința lui Dumnezeu, reușeai să-ți mai faci altă găurică, să vezi ce este… Și când s-a auzit, cam după vreo juma’ de oră din nou bătaia în perete, toată lumea a îngenunchiat și am stat cuminți fiecare, am stat în genunchi. În timpul ăsta, afară s-a produs o zarvă nemaipomenită! Vă închipuiți o închisoare cu câteva mii de deținuți care la o comandă au stat în genunchi… și ei nu știau ce se întâmplă după asta și ce este asta. Au început pe sală sentinelele, caralii să alerge, să închidă ușile mari de la intrare, s-a bătut alarma, s-a făcut înconjurul închisorii și așa mai departe.

După vreo jumătate de oră, sau trei sferturi de oră - exact nu mai știu - se aude iar bătaia în perete… Ne-am sculat, ne-am închinat și ne-am văzut de treaba noastră mai departe.

A venit seara - dormeam cu luminile aprinse - în pat, la un moment dat a început să tragă clopotele. De undeva, de sus, de la o fereastră, printre zăbrelele, erau și gratii, jaluzelele erau puse oblic, că nu vedeai decât jos, cineva a strigat tare, cât l-a ținut gura: “Hristos a înviat!”. Toată închisoarea, ca la comandă: “Adevărat a înviat!” și a început să cânte… Toți în pat, așa cum eram, culcați, fără să ne ridicăm: “Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le!”. De trei ori, după care s-a tăcut, s-a lăsat tăcerea… Ăsta a fost unul dintre cele mai frumoase Paște din viața mea!

[C 1177/ Arhiva de Istorie orală - Radio România. Interviu realizat de Mariana Conovici, 25.02.2000]

SIMA DIMCICĂ
[Țăran din Dobrogea, fost deținut politic]

La Jilava am făcut primul Paște în închisoare. Am avut vreo 7-8 preoți, dintre care unul era părintele Popescu Sterian, care a fost protopop, a fost la catedrală, așa, unul Samoilă, unul Popovici… Erau mai mulți preoți în celulă… Ei, acolo am făcut o mică bucurie, mică de tot, cu preoții. Ce-a zis protopopul?! “Sunteți de acord să cântăm în bezna asta, în închisoare?” “Da!…” Ei, a făcut ceva, o rugăcuine acolo și am început să cîntăm “Hristos a înviat!”, unii plângeau de bucurie, alții lăcrămau, alții… că eram mulți… vai! Era o emoție generală!…

[C 1015 Arhiva de istorie orală – Radio România. Interviu realizat de Silvia Iliescu, 24.08.1999]

IOAN ODOCHIAN
[Țăran bucovinean, fost deținut politic]

În ’53 sau în ’54, de Paște s-o cântat „Hristos a înviat!” încetul, pe urmă mai tare, pe urmă mai tare! În dormitorul meu aveam doi preoți și un pustnic. În colț, aicea unde eram noi, o căzut de santinelă un tătar, în termen, bineînțeles. El imediat o și bătut în semnal. Gata! O venit ofițerul de serviciu, șeful de secție... Măi frate, o venit și o început o percheziție de ne-o înnebunit! Ce să găsească?! N-o găsit nimic, o bănuit, s-o zvonit ceva, ceva cu împărtășania. Pustnicul ăsta, Hulea Ion, avea o cruciuliță din lemn. Și a pus-o și el sub cap acolo… Au descoperit-o: “…Ce-i cu asta aici?!” Cu dânsul nu era nici o problemă, nu era în nici o organizație, nu era în nimic, pentru că sta izolat în pădure, pentru asta l-o arestat, că de ce stă izolat… așa îl luaseră ei! N-or găsit nimic, dar s-or făcut cercetări o lună de zile pe chestia de împărtășanie. N-o ieșit nimic! Nu o ieșit absolut nimic...

[C 1351 Arhiva de Istorie orală – Radio România. Interviu realizat de Silvia Iliescu, 17.05.2000]

DINU C. GIURESCU
[Istoric, în anii ’50 aflat la muncă obligatorie pe șantierul aeroportului de la Bacău]

După moartea lui Stalin pe șantierul [aeroportului de la Bacău] atmosfera era mai relaxată. A venit Paștele, în 1953, cred că în aprilie a căzut, ca de obicei. Unul din șefii de lot care conducea o secțiune era Braga, un subinginer care făcuse frontul de est. Și Braga era prieten cu Constantin Voievod care era directorul politic al șantierului.

Și vine ziua întâi de Paște. Atmosfera era mai destinsă. Cred că în prima zi de Paște, care e duminică, nu am lucrat. A doua zi, luni, toată lumea la șantier, grămadă. Și Braga iese râzând din biroul șefului politic Constantin Voievod. Și zic: „Ce e domnule Braga?”, „Stai să vezi domn' Dinu, că m-am dus la șeful și i-am spus: ”, „Hai băi, lasă-te de asta... ” Să spui asta la o lună, o lună și jumătate după moartea lui Stalin!... Atmosfera pe șantier se mai relaxase...

[C 1568-1569/ Arhiva de Istorie orală – Radio România. Interviu realizat de Silvia Iliescu, 31.10.2002]Agenția RADOR - 22.04.2014 10:07