Tradiții
RSS Tradiții

Eveniment editorial de sărbători: `Crăciunul regal`

Eveniment editorial de sărbători: `Crăciunul regal`

Curând se va împlini un secol și jumătate de la fondarea Casei Regale a României. Principesa Moștenitoare a României și Principele Radu al României au ales să evoce în preajma sărbătorilor de iarnă cea mai intimă, mai personală și mai definitorie sărbătoare a familiei fiecăruia dintre noi: Crăciunul, așa cum a fost petrecut în Familia Regală a României timp de aproape o sută cincizeci de ani.

Volumul “Crăciunul regal” va fi lansat în Foaierul Ateneului Român miercuri, 11 decembrie 2013, la ora 17:00, în prezența Principesei Moștenitoare Margareta și a Principelui Radu.

Începând cu mijlocul lunii decembrie, “Crăciunul regal” se va afla în toate librăriile din țară. De asemenea, el va putea fi comandat online.

În calendarul Familiei Regale, sărbătorile de Crăciun reprezintă fila cea mai bogată în înțelesuri, în tradiții și credință, iar totul are un început mult mai îndepărtat, în decembrie 1866, când tânărul Principe Suveran Carol găzduia, în modestul său Palat Domnesc de pe Calea Victoriei, primul Crăciun în România.

Astfel, acest volum este structurat în funcție de locul în care au fost găzduite sărbătorile de iarnă și ilustrat cu fotografii din fiecare perioadă. În primul capitol, se vorbește despre Crăciunul din vremea Regilor Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai, petrecut, pe de o parte, la București: la Palatul Regal din Calea Victoriei, la Palatul Cotroceni, la reședința princiară din Șoseaua Kiseleff și la Palatul Elisabeta, iar pe de altă parte, la Sinaia (Castelele Peleș, Pelișor și Foișor), locul care rămâne, prin excelență, Scaunul Casei Regale.

Cel de-al doilea capitol cuprinde Crăciunul regal din exil (în principal reședințele Bramshill și Ayot St Lawrence din Anglia, Villa Fantasia și Villa Serena de la Versoix, Elveția, și Villa Sparta, casa Reginei Elena din Florența, Italia), precum și sărbătorile petrecute în România în anii 1989–2001, când Familia Regală nu se întorsese definitiv.

Al treilea capitol este dedicat Crăciunului regal din zilele noastre petrecut la Săvârșin de Regele Mihai și de familia sa, care, din anul 2001, au reluat tradițiile dinainte de plecarea Regelui în 1948.

În fine, ultimul capitol cuprinde mesajele de Crăciun ale Regelui Mihai din anul 2001 încoace.

Prin urmare, această carte vă invită la o călătorie de un secol și jumătate, în care vehicul nu sunt o trăsură, un vagon de tren sau o mașină, ci reședințele regale.

Anul acesta, Crăciunul la Săvârșin va fi sărbătorit într-un fel special. Majestatea Sa Regele, alături de Principesa Moștenitoare Margreta și de Principele Radu, de Principesa Elena și de Principele Nicolae, va primi colindători, grupuri de studenți și de elevi, coruri, delegații din întreaga țară. Săvârșinul va deveni, pentru câteva zile, un loc simbolic al Crăciunului tradițional românesc.

Sursa: http://www.princeradublog.ro



Agenția RADOR - 7.12.2013 13:15