Tradiții
RSS Tradiții

Postul și sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este sărbătoarea prin care se cinstește moartea și înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer, la data de 15 august. Această sărbătoare mai este cunoscută în popor și ca Sântămaria Mare sau Uspenia. Sărbătoarea se numește Adormirea Maicii Domnului pentru că tradiția spune ca sfârșitul Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri.

Postul Sfintei Maria durează două săptămâni, fiind tot atât de important ca postul de dinaintea Paștelui, de unde și tradiția conform căreia acest post, al Sfintei Maria, ar fi rupt din postul Paștelui, care în timpurile îndepărtate ar fi durat nouă săptămâni și nu șapte, cât are acum. Tradiția străveche ne spune că oamenii ar fi ieșit din primăvară prea slăbiți dacă ar fi ținut un post de nouă săptămâni și atunci s-au pus două săptămâni de post înaintea Sfintei Maria Mare.

Originea acestui post vine de prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat și când sărbătoarea Adormirii ei a început să capete o mai mare importanță. Data și durata postului pentru toată ortodoxia au fost stabilite abia în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol, care a decis ca postul să înceapă la 1 august și să dureze până la 15 august.

Postul, nu reprezintă doar abținerea de la a mânca anumite produse, el reprezintă și o hrană a sufletului, prin rugăciune, prin gânduri și fapte bune, relații conjugale frumoase, căință și spovedanie. Postul ținut corect reprezintă de fapt, pregătirea corpului și a sufletului pentru primirea Sfintei Împărtășanii care certifică faptul ca prin post ne-am curățat sufletele și trupurile de păcate, devenind mai buni si mai iubitori de Dumnezeu.

În Postul Sfintei Maria există o singură dezlegare la pește, pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Față a Domnului, ziua când, potrivit tradiției noastre, a românilor, natura începe să se pregătească de toamnă. Această sărbătoare este denumită popular și Obrejenia sau Pobrejenia și de această sărbătoare se leagă o sumedenie de superstiții.

Tot de Obrejenie tradiția ne spune că oamenii trebuie să se împace unii cu alții, dacă au fost certați. Fetele nu trebuie să se spele pe cap de Obrejenie, fiindcă așa cum iarba nu mai crește în câmpuri, tot așa nu le va mai crește nici lor părul.

Femeile care spală rufe de Pobrejenie vor fi năpădite de păduchi și ploșnițe, iar cele care poartă prunci, dacă țin această zi, vor avea o naștere foarte ușoară;

Postul Sfintei Maria Mare este considerat un post relativ ușor, pe care pot să-l țină și copiii, femeile însărcinate pentru a naște ușor deoarece Fecioara Maria este ocrotitoarea lor.

Astfel, pe 14 august, seara, se cântă Prohodul și Binecuvântările Maicii Domnului, la fel ca în Vinerea Mare, și se poartă Epitaful la fel ca în Săptămâna Patimilor.

De sărbătoarea Sfintei Marii Mare se leagă, de asemenea, o sumedenie de tradiții și obiceiuri populare.

În ziua de Sântămăria Mare se adună ultimele plante de leac și se văd primele semne ale toamnei care se apropie.

În fiecare gospodărie se împart struguri și prune pentru sufletele morților, se culeg flori și se pun la icoana Fecioarei Maria, acestea fiind bune de leac.

La Sfânta Maria Mare se încheie dusul oilor la munte, iar bărbații își schimbă pălăria cu o căciulă, obicei respectat pretutindeni. După Sfânta Maria Mare vremea începe să se strice, prevestind capriciile toamnei.

Simbol al mamei, al femeii, al celei care dă viață și care face ca viața umană să dăinuie, Fecioara Maria  întregește Triada universală: mama, tata și copilul, baza oricărei familii. Sfânta Maria a devenit modelul, nădejdea, ocrotitoarea, binefăcătoarea tuturor și, cu toții ne punem speranța în Maica Domnului, văzând în Ea modelul ideal al Mamei, al dragostei materne.

Autor: Iuliana Gheorghe



Agenția RADOR - 1.08.2014 11:58