Tradiții
RSS Tradiții

Descoperire arheologică extraordinară în Egipt

Descoperire arheologică extraordinară în Egipt

Două statui uriașe ale faraonului Amenhotep al III-lea au fost descoperite în situl arheologic Luxor, unde se află deja cei doi Coloși ai lui Memnon, celebre reprezentări ale aceluiași faraon, care a domnit peste 35 de ani în Egipt. Cele două statui uriașe din cuarțit roșu au fost descoperite în templul funerar al faraonului, cunoscut și sub denumirea "templul milioanelor de ani", pe malul vestic al Nilului. Statuile au fost ridicate pe amplasamentele lor originale.

Acest templu este celebru pentru cei doi coloși ai lui Memnon, vechi de 3.400 de ani, care îl reprezintă pe Amenhotep al III-lea, a cărui domnie, în secolul al XIV-lea î.e.n., a marcat apogeul civilizației din Egiptul Antic. "Până în prezent, lumea îi cunoștea pe cei doi Coloși ai lui Memnon, dar, începând de azi, va cunoaște patru coloși ai lui Amenhotep al III-lea", a declarat arheologul Hourig Sourouzian. Coloșii lui Memnon, care îl prezintă pe faraon așezat, cu mâinile pe genunchi, atrag în fiecare an mii de turiști la Luxor, un oraș-muzeu de pe malurile Nilului. Cele două statui descoperite au suferit distrugeri severe de-a lungul secolelor, cauzate de "forțele distrugătoare ale naturii, precum seisme și irigații", a spus Hourig Sourouzian.

Una dintre noile statui, care cântărește 250 de tone, îl prezintă pe faraon așezat, cu mâinile puse pe genunchi. Statuia are o înălțime de 11,5 metri, dar avea la origine o înălțime de 13,4 metri și o greutate de 450 de tone, iar faraonul purta o coroană dublă tradițională. Sub coroană, Amenhotep al III-lea poartă un "nemes", o coroană cu dungi care lasă libere urechile faraonului. Acesta poartă o tunică plisată și strânsă pe talie cu o curea largă. La piciorul ei drept se află statuia soției sale, Tiyi, care poartă o perucă lungă și o rochie. O statuie a mamei faraonului, care a asigurat regența până la urcarea lui pe tron, la vârsta de 12 ani, era sculptată lângă piciorul său stâng, dar aceasta a dispărut, potrivit arheologilor.

Tronul este decorat pe ambele părți cu scene care ilustrează unificarea dintre Egiptul de Sus cu Egiptul de Jos. A doua statuie a faraonului, care îl prezintă pe acesta în picioare, a fost instalată la intrarea nordică a templului. Amenhotep al III-lea a urcat pe tronul Egiptului la vârsta de 12 ani, în jurul anului 1390 î.e.n. El a moștenit un imperiu care se întindea de la Eufrat până în Sudan și a domnit peste 35 de ani, înainte ca tronul să fie moștenit de fiul său, Amenhotep al IV-lea, cunoscut și sub numele de Akhenaton.

(www.publika.md - 24 martie)PUBLIKA.MD - 25.03.2014 11:23