Tradiții
RSS Tradiții

Vioara lui George Enescu, din nou la drum, prin România

Vioara lui George Enescu, din nou la drum, prin România

Abia sosită din turneul ''Duelul Viorilor'', vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, ce i-a aparținut lui George Enescu, pleacă din nou la drum, nu spre marile săli de concert, ci în sate, unde astfel de evenimente nu au loc în mod obișnuit, și într-o serie de orașe. Începe cea de-a doua ediție a turneului național ''Vioara lui George Enescu''.

Anul trecut, doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, au trecut prin experiența de a cânta deopotrivă pe mari scene ale lumii (în orașe mari, la București - la Sala Radio sau Ateneu), dar și în orașe mai mici ale țării lipsite de viață muzicală și au descoperit astfel că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândește la ea. Au fost inspirați de exemplul lui George Enescu care, cu multă generozitate și dragoste de oameni și muzică, a mers cu vioara sa, Guarneri del Gesu, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulți aveau nevoie de ea ca alinare.

Astfel s-a născut primul turneu intitulat Vioara lui George Enescu la sate, la inițiativa Radio România Cultural și Accendo. Această călătorie muzicală din 2012, a umplut de emoție inimile oamenilor simpli din 8 localități rurale din România care, deși nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruțe, nu în smoking, ci în haine simple, dar care au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea de a merge în marile săli de concert.

Experiența a fost una deosebită pentru cei doi artiști care, la finalul primei ediții, declarau: „Eu zic că am început să ne obișnuim și cu o atmosferă mai puțin propice unei săli de concert. Nu întotdeauna se întâmplă să ai spectatori care nu sunt familiarizați cu acest gen de muzică și mă bucur că, iată, am fost la ei acasă și încercăm ca măcar pe unii dintre ei să-i atragem către această muzică” - Gabriel Croitoru, ”Pe mine mă impresionează și încă nu-mi revin din surpriza pe care am avut-o în fața numărului mare de oameni care a venit la aceste recitaluri” - Horia Mihail.

Ca un gest firesc, după aceste emoționante întâlniri, cei doi artiști reiau experiența și anul acesta. Cea de-a doua ediție a turneului Vioara lui George Enescu va avea loc în perioada 22 octombrie - 4 noiembrie 2013, în 3 orașe și 6 localități rurale din județele Botoșani, Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov și la Sala Radio din București.

Protagonistul acestei a doua ediții, este același entuziast violonist Gabriel Croitoru, care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu, cea pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Național George Enescu), acompaniat de pianistul Horia Mihail. Horia Mihail va cânta pe un pian electric ce va călători alături de instrumentiști.

Turneul va fi și anul acesta o frumoasă aventură a doi extraordinari artiști care vor poposi în locuri unde mari interpreți ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodată. Va începe chiar în localitatea Liveni, în care s-a născut Enescu și a luat primele lecții de muzică de la un vestit lăutar al vremii. Periplul muzical cuprinde un recital extraordinar susținut la Sala Radio din Capitală, pe 1 noiembrie, dedicat sărbătoririi împlinirii a 85 de ani de la înființarea radioului public românesc.

Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară și pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.

Datele de desfășurare ale concertelor din turneul Vioara lui George Enescu:

 • 22 octombrie: Liveni, jud Botoșani;
 • 22 octombrie: Botoșani, Casa de Cultură;
 • 23 octombrie: Grănicești, jud Suceava;
 • 24 octombrie: Pogonești, jud Vaslui;
 • 24 octombrie: Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu;
 • 25 octombrie: Loc.Slimnic, jud.Sibiu;
 • 26 octombrie: Loc.Rășinari, jud.Sibiu;
 • 1 noiembrie, București, Sala Radio;
 • 4 octombrie: Loc.Cernica, jud. Ilfov.
 • Organizatori: Radio România Cultural și Accendo
  Coproducători: Radio România Regional și TVR 2
  Eveniment recomandat de: Radio România
  Proiect cultural finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național
  Partener principal: Muzeul Național George Enescu

  Biletele pentru concertul de la București sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos. Pentru detalii despre turneu, consultați site-ul www.vioaraluienescu.ro  Agenția RADOR - 17.10.2013 16:57