Tradiții
RSS Tradiții

Boboteaza marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Nașterii Mântuitorului Isus Hristos

Boboteaza marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Nașterii Mântuitorului Isus Hristos

Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc astăzi Botezul Domnului sau, popular, Boboteaza. Alături de ziua Sfântului Ioan, de mâine, Boboteaza marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Inițial, pe 6 ianuarie erau comemorate toate evenimentele petrecute cu Iisus, până la începutul propăvăduirii sale: nașterea lui din Fecioara Maria, tăierea sa împrejur, aducerea la Templu și botezul său în Iordan de către Sfântul Ioan. Ulterior, Sărbătoarea Nașterii Domnului s-a despărțit de botez și a ajuns să fie celebrată pe 25 decembrie.

Ziua de 6 ianuarie a rămas să comemoreze Botezul în Iordan și arătarea Sfintei Treimi sau Epifania, denumire care este păstrată și acum în biserica greacă. În amintirea acestui eveniment, se oficiază astăzi slujba Sfințirii Aghiasmei Mari, un eveniment solemn, care se desfășoară și în apropierea râurilor sau mării.

La Catedrala Patriarhală din București, această slujbă va fi oficiată de Patriarhul Daniel și va fi transmisă în direct de postul România Actualități.Radio România Actualități - 6.01.2014 12:21