Tradiții
RSS Tradiții

Prima cetate dacică de tip dava din țară va intra în proces de reconstituire

Prima cetate dacică de tip dava din țară va intra în proces de reconstituire

Prima cetate dacică de tip dava din țară, organizată ca muzeu în aer liber, Cetatea Cârlomănești va intra în reconstituire. Acțiunea arheologilor Muzeului Județean Buzău face parte dintr-un proiect mai larg care cuprinde restaurarea unui cuptor de ars ceramică, a unei case dacice, a unuia dintre cele cinci temple din cetate și a altor două clădiri. În cursul anului urmator, cetatea va fi redeschisă publicului care putea lua parte la ars ceramică sau la activitățile arheologice, însă numai timp de o zi.

Cercetările la Cârlomănești au început în 1967 și au fost reluate în 2001. În urma săpăturilor din acest an au fost descoperite mărgele din chihlimbar și caolin, mai multe morminte a căror vechime se duce la peste 4.000 de ani, vase ceramice de ofrandă și numeroase piese rare de bronz.

Cetatea Cârlomănești se află în satul cu același nume din comuna Vernești, la doar 10 km de orașul Buzău. Situl arheologic adăpostește vestigii din cultura Monteoru din Epoca bronzului și din Epoca fierului. Din Epoca dacică au fost descoperite cinci sanctuare și construcții civile, un tezaur de monede de argint și statuete din lut cunoscute în lume drept plastica de Cârlomănești.Agenția RADOR - 16.09.2014 16:23