Tradiții
RSS Tradiții

Fortificație veche de peste 7.000 de ani, descoperită pe tronsonul autostrăzii Sibiu-Orăștie

Fortificație veche de peste 7.000 de ani, descoperită pe tronsonul autostrăzii Sibiu-Orăștie

Specialiștii Muzeului Național Brukenthal din Sibiu au făcut astăzi publice date despre o altă descoperire arheologică făcută în urma săpăturilor preventive efectuate pe tronsonul autostrăzii Sibiu-Orăștie. Este vorba de cea mai veche fortificație descoperită până acum în România, datând din jurul anilor 5.400 î.Hr.

Arheologul Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal: Această împrejmuire poate data la sfârșitul fazei a treia a culturii Starcevo-Criș, în jurul anului 5.400 î.Hr; moment în care arheologii, până acum, bazându-se pe anumite elemente din săpăturile făcute în România, dar nu numai, au bănuit că există fortificații. Din acest moment doar. Înainte de acest moment, nu. Ei bine, noi am găsit-o.

Pe același tronson, au mai fost scoase la iveală de arheologi și cea mai veche așezare neolitică din această parte a Europei, cel mai vechi oraș din Transilvania, lângă Turda, așezări din epoca bronzului, precum și alte mărturii de o valoare arheologică extraordinară, printre care mii de fragmente ceramice și un car de fier unicat, descoperit lângă localitatea Miercurea Sibiului.Radio România Actualități - 5.09.2012 17:38