Tradiții
RSS Tradiții

PORTRET: Arsenie Papacioc - unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei

PORTRET: Arsenie Papacioc - unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei

Vineri 15 august se împlinesc 100 de ani de la nașterea marelui duhovnic al ortodoxiei, părintele Arsenie Papacioc. Acesta a trecut prin pușcăriile comuniste unde a pătimit alături de Părintele Iustin Parvu, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu și alții.

Arhimandritul Arsenie Papacioc, pe numele de mirean - Anghel, s-a născut la 15 august 1914, la Misleanu, comuna Perieți, județul Ialomița, fiind al șaptelea copil al părinților Vasile și Stanca, o familie de aromâni. De copil era foarte inteligent și evlavios, era membru în cercul literar constituit în jurul revistei „Vraja”, iar la întrecerile interșcolare, organizate în București, obține locul I la viteză și locul II la sărituri, dovedind și aptitudini sportive.

În anul 1932 a absolvit Școala de arte și meserii din București, plecând, după satisfacerea serviciului militar, la Brașov, unde se angajează la fabrica de armament “Malaxa”.

În 1934 a avut intenția de a intra la Mănăstirea Frăsinei din Vâlcea, dar starețul mănăstirii, părintele Simeon, l-a refuzat pe motiv că era „mai învățat”.

A fost arestat și condamnat sub regimul mareșalului Ion Antonescu în 1941, pentru apartenența la Mișcarea Legionară.

După eliberare, în anul 1947, s-a călugarit și s-a nevoit la Mănăstirea Cozia. Deoarece vorbea copiilor despre Iisus Hristos, comuniștii din Râmnicu Vâlcea i-au interzis să mai propovăduiască celor mici învățătura creștină.

A fost obligat să părăsească mănăstirea și s-a retras la o moșie pe care călugării de la Cozia o aveau aproape de Caracal, unde a rămas un an și jumătate, de unde a fost luat de părintele Gherasim Iscu, starețul Mănăstirii Tismana și ascuns la schitul Ciclovina. În anul 1949 ajunge la Mănăstirea Sihăstria, unde leagă o prietenie duhovnicească profundă cu Pr. Ilie Cleopa cu care va petrece o vreme în pustie. În anii 1949-1950 a fost sculptor la Institul Biblic ajungând astfel la Mănăstirea Antim, iar în anul 1951 a devenit preot la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț.

În perioada 1952-1958 a fost preot la Mănăstirea Slatina, iar în vara anului 1958 a fost arestat din nou, și dus la Suceava, fiind acuzat de "subminarea ordinii sociale" alături de ceilalți membri ai mișcării spirituale și intelectuale „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim. A fost ținut în anchetă vreme de nouăzeci de zile, bătut și chinuit, mutat de la un penitenciar la altul și a fost în cele din urmă condamnat la 20 de ani de muncă silnică.

La Aiud a fost băgat la ”răcitor”, o celulă goală, umedă și rece în care nu rezista nimeni mai mult de 3 zile. Pe părintele Arsenie l-au ținut 7 zile și mărturisește că a trăit la un moment dat senzația că sufletul va ieși din trup.

A fost grațiat în anul 1964 de la închisoarea Aiud beneficiind de amnistia generală a deținuților politici. O perioadă nu are permisiunea de a intra la mănăstire, însă în cele din urmă reușește să devină preot slujitor la Mănăstirea Cernica, apoi stareț la Mănăstirea Cheia, apoi la Mănăstirea Căldărușani și duhovnic la Mănăstirea Dintr-un Lemn. În anul 1976 părintele Arsenie Papacioc a ajuns la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Techirghiol, unde a slujit 35 ani ca preot și duhovnic până la sfârșitul vieții sale pământești, pe 19 iulie 2011.

Este autorul mai multor lucrări beletristice, printre care „Convorbiri duhovnicești”, „Ne vorbește Părintele Arsenie”, „Mici îndemnuri spre mântuire” și „Veșnicia ascunsă într-o clipă”.

Fiind înzestrat cu o delicatețe și finețe sufletească cuceritoare, s-a străduit cu orice chip să sădească în inimi dragostea pentru Hristos și pentru aproape, a povățuit, a mângâiat, întărit și binecuvântat până la ultima suflare, chiar în condițiile în care trupul împovărat de trecerea anilor și și de suferințe nu mai putea împlini frumusețea sufletească.

După aproape un secol de viață, cu 11 ani de pătimire în închisorile regimurilor carlist și comunist, cu experiența pustiei și peste 60 de ani de îndrumare duhovnicească în vremuri zbuciumate, toate acestea au atras la Techirghiol mii și mii de oameni, iar chilia unde a viețuit, ca și mormântul său, sunt și acum, după trecerea părintelui Arsenie la cele veșnice, loc de pelerinaj, de alinare sufletească și de reculegere.

Răzvan MoceanuAgenția RADOR - 15.08.2014 11:43