Tradiții
RSS Tradiții

Fabrica de bere `Grivița` - sfârșitul a 145 de ani de istorie

Zilele acestea, privirile bucureștenilor care trec cu mașina pe Podul Basarab sunt atrase de un peisaj dezolant. Fabrica de bere Grivița, construită în anul 1869 de marele industriaș neamț Erhard Luther (și numită pe atunci fabrica "Luther") este în plin proces de demolare.

Fabrica cu o istorie de 145 de ani a fost una dintre primele întreprinderi de bere din București și din România. La vremea ridicării ei, se afla la capătul Bucureștilor, pe-atunci Șoseaua Basarabilor, în apropierea moșiei Grant.

combo

Berea „Luther”, produsă în halele neamțului Erhard, a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai solicitate băuturi în hanurile, restaurantele și locantele Capitalei. În câțiva ani, fabrica „Luther” și-a câștigat statutul de furnizor al Curții Regale a României, fapt ce a sporit renumele mărcii.

În anul 1905, fabrica a fost vândută fraților Czell, nemți din Brașov. Aceștia au păstrat și profilul societății, și denumirea.

După Primul Război Mondial, în 1928, fabrica „Luther” deținea primul loc în industria românească de profil, ajungând să realizeze a șasea parte din producția națională de bere.

După naționalizarea din 1948, fabrica „Luther” devine Întreprinderea de Bere București - Fabrica „Grivița”. În perioada anilor '70, numele a fost schimbat în Fabrica „Gambrinus”. În iulie 1998, un grup de investitori britanici și americani a preluat controlul managerial al fabricii. În mai 2007, fabrica „Grivița” aparținea Heineken România.

Fabrica a fost inclusă pe lista clădirilor monument din patrimoniul cultural bucureștean. În anul 2007, Primăria Municipiului București a fost nevoită să ceară declasarea acesteia de pe lista monumentelor, pentru a putea realiza pasajul suprateran Basarab.

Foto: Alexandru DOLEA

combo

combo

combo

***

Iată însă ce scria presa în 1969, la împlinirea a 100 de ani de existență a fabricii (articole din arhiva departamentului Documentare al Agenției de Presă RADOR):

combo

"O elocventă probă de geriatrie industrială"

"În împărăția lacurilor înspumate"

"De la câteva zeci, la câteva sute de mii de hectolitri de bere"

"Metaforic vorbind, fabrica arată astăzi - în anul centenarului - ca și cum ar fi trecut prin mâinile unor iscusiți geriatri. O nouă secție de separare a mustului de malț, utilaje moderne de fermentare și agregate frigorifice de mare capacitate, filtre și răcitoare perfecționate, o secție nouă de fermentare primară și secundară, dotată cu linuri și tancuri de beton armat.

În acest an al cententarului, fabrica așteaptă noi atuuri ale tinereții: extinderea secției de îmbuteliere în sticle, modernizarea stațiilor de spălat și încărcat, precum și o eventuală instalație de paletizare, cu ajutorul căreia să se încarce lăzile de bere în mașini și vagoane. Într-un viitor apropiat, fabrica va putea produce 1 000 000 de hectolitri de bere pe an."

Din păcate, batrâna fabrică nu va mai ajunge la bicentenar, nici măcar la jubiliarul 150.



Agenția RADOR - 23.04.2014 19:10