Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Cancelarul german, Angela Merkel, era spionat de NSA încă din anul 2002

Cancelarul german, Angela Merkel, era spionat de NSA încă din anul 2002

Noi detalii legate de supravegherea telefonului mobil al cancelarului german, Angela Merkel, de către Agenția Națională de Securitate (NSA), au sporit, duminică, indignarea guvernului german, punându-se două întrebări: de ce au vizat-o Statele Unite încă din anul 2002 și de ce au trebuit să treacă cinci ani pentru ca Administrația Obama să pună capăt supravegherii?

Ultimul val de acuzații a survenit după ce săptămânalul german "Der Spiegel" a oferit detalii despre o accesare provenită din baza de date a NSA, pare-se deconspirată în documentele furnizate de Edward J. Snowden, fostul angajat al NSA, care acum se află în azil termporar la Moscova.

Potrivit săptămânalului "Der Spiegel", dar și unor experți din afară, din baza de date reiese că cererea de monitorizare a celularului ei a fost făcută în 2002. Dar documentul se referă la ea apelând la termenul "cancelar", o poziție pe care ea a ocupat-o abia spre sfârșitul anului 2005. Asta sugerează că baza de date a fost ulterior adusă la zi.

Autenticitatea documentului nu a putut fi confirmată de o sursă independetă, dar serviciile germane de informații cred că datele sunt reale, iar în conversația pe care consilierul (american) pentru probleme de securitate națională, Susan E. Rice, a avut-o cu omologul german, doamna Rice nu a făcut niciun efort să conteste evidența, deși negând că celularul doamnei Merkel ar fi fost vreodată pus sub urmărire, după cum reiese atât din declarațiile oficialilor americani, cât și din cele ale oficialilor germani.

"Der Spiegel" a relatat că operațiunea pornea chiar de la sediul Ambasadei SUA din centrul Berlinului, aflată chiar în apropiere de Poarta Brandenburg, în fața căreia președintele Obama a și vorbit cu ocazia vizitei sale aici, în luna iunie. El a mai vorbit de altfel în fața porții și cu ocazia campaniei sale electorale, de-acum dvenită faimoasă, din 2008. Cum, în timpul ultimei sale vizite, documentele lui Snowden începuseră deja să fie dezvăluite, el a promis o atentă revizuire a operațiunilor de spionaj americane care i-au vizat pe aliați.

Administrația nu a prea arătat că știe cum să vorbească despre rapoartele referitoare la doamna Merkel, care s-a aflat în relații strânse cu domnul Obama și care a furnizat informații extrem de importante despre Al-Qaeda și despre programul nuclear iranian. Săptămâna trecută, Casa Albă s-a referit strict la anumite aspecte divergente, afirmând că, în prezent, doamna Merkel nu este și nici nu va fi urmărită pe viitor, dar a refuzat să vorbească despre trecut.

Situația s-a schimbat duminică, atunci când NSA a dat publicității o declarație prin care a respins o nouă relatare apărută în presa germană, și anume, în "Bild am Sonntag", din care reieșea că domnul Obama fusese informat de supravegherea doamnei Merkel în 2010, de către generalul Keith Alexander, șeful NSA și al Comandamentului Cibernetic al SUA. Relatările au contrazis astfel asigurările anterioare date autorităților germane de către doamna Rice, potrivit cărora domnul Obama nu ar fi știut nimic despre asemenea operațiuni. Potrivit declarației NSA, "generalul Alexander nu a discutat cu președintele Obama în 2010 despre o presupusă operațiune de spionaj în străinătate care l-ar fi vizat pe cancelarul german Merkel și nici nu ar fi discutat vreodată despre alte asemenea operațiuni. În consecință, relatările din presă nu sunt adevărate".

Pe de altă parte, declarația NSA nu pune sub semnul întrebării validitatea datelor din care reiese când a început supravegherea, adică încă de pe vremea când doamna Merkel era șefa Uniunii Democrat-Creștine. După cum nu se precizează nici de ce doamna Merkel, unul dintre cei mai aprigi susținători europeni ai planurilor Administrației Bush vizând invadarea Irakului, a făcut obiectul unei asemenea supravegheri.

Duminică seara, un înalt oficial al administrației a afirmat că, în opinia Casei Albe, spionarea aliaților "nu denotă faptul că NSA sau comunitatea serviciilor de informații ar fi viciate sau ar opera fără nicio restricție". Dar același oficial a adăugat că cele două revizii asupra NSA, ordonate de domnul Obama, "urmează să ofere asigurări că serviciile de informații sunt bine îndrumate de către strategii în drept".

Administrația Obama a vorbit cât mai puțin posibil despre relatările referitoare la operațiunea îndreptată împotriva doamnei Merkel, aparent în speranța că nu li se va acorda prea mare atenție. Dar recentele dezvăluiri par să ridice multe noi semne de întrebare, având în vedere că mai mulți oficiali ai Casei Albe au afirmat că nu pot vorbi despre probleme legate de informații secrete, încercând astfel să eludeze subiectul.

Prima întrebare ar fi de ce domnul Obama, potrivit datelor furnizate de Casa Albă și NSA, nu a fost pus la curent în legătură cu supravegherea unui aliat apropiat. Oficialii americani afirmă că, deși președintele aprobă operațiunile importante ale serviciilor de informații, el nu merge până într-acolo încât să poată desemna obiectivele vizate. "Cred că asta nu intra în atribuțiile Casei Albe", a declarat un oficial al administrației la curent cu discuțiile interne pe această temă.

Dar, dată fiind delicatețea subiectului - și protestele germane anterioare la adresa altor forme de supraveghere - nu este clar de ce generalul Alexander sau James R. Clapper Jr., directorul NSA, nu l-au informat pe domnul Obama imediat după ce urmărirea a fost deconspirată. Casa Albă nu a precizat niciodată când anume a fost oprită urmărirea doamnei Merkel, dar, potrivit relatărilor apărute în "Der Spiegel", se pare că ea a încetat la începutul acestui an. Duminică seară, "The Wall Street Journal" relata că programul NSA, folosit la urmărirea unor lideri din diverse țări, a încetat în această vară.

Chiar dacă domnul Obama nu era la curent, este posibil ca unii membri ai administrației sale să fi fost. În așa-zisa "informare zilnică", adică în estimarea serviciilor de informații cu privire la pericolele la nivel mondial, informare pe care domnul Obama o primește în fiecare zi, analiza este extrem de amănunțită, iar câțiva dintre colaboratorii săi cei mai apropiați primesc zilnic informații mult mai detaliate cu privire la interceptări.

În Statele Unite, reprezentantul Mike Rogers, un republican din statul Michigan, a apărat viguros activitățile americane de supraveghere din Europa, afirmând că o bună parte din indignarea stârnită se datorează neînțelegerii scopului acestora. La emisiunea "State of the Union" ("Starea uniunii") a postului de televiziune CNN, domnul Rogers a subliniat că programul de supraveghere vizând Germania, dar mai ales Franța, a fost greșit descris, acesta fiind menit să protejeze cele două țări, dar și altele în eventualitatea unor atacuri teroriste. Reporterii care au urmărit operațiunile NSA au ajuns în mod greșit la concluzia că agenția ar fi monitorizat 70 de milioane de convorbiri telefonice ale francezilor, el adăugând totodată că informațiile legate de monitorizarea celularului doamnei Merkel sunt și ele incomplete. El nu a dezvoltat însă subiectul.

Amploarea relatărilor din presa germană demonstrează cât de mult au fost înfuriați și totodată decepționați politicienii din Germania, sentimentul fiind subliniat și de decizia de săptămâna trecută a doamnei Merkel de a-i telefona indignată domnului Obama. Ea a spus că încrederea se cere refăcută, iar cuvintele nu vor fi de ajuns.

Doamna Merkel a intrat sub tirul celor din țara sa pentru că nu a reacționat cu fermitate începând din iunie, când "Der Spiegel" a relatat pentru prima oară despre urmărirea masivă a informațiilor din Germania. Pe vremea vizitei domnului Obama, ea a fost de acord cu el atunci când a spus că operațiunile serviciilor de informații au prevenit acțiuni teroriste în Germania. Ulterior, înalți oficiali ai guvernului ei au declarat afacerea încheiată după ce au vizitat Washingtonul în august, subliniind că au primit asigurări repetate potrivit cărora nicio lege germană nu ar fi fost încălcată.

Germanii și francezii au anunțat că, în această săptămână, vor trimite la Washington înalți oficiali din departamentele informațiilor ca să discute despre un acord vizând "ne-spionarea" sau un alt asemenea acord care să reglementeze operațiunile de spionaj între aliații apropiați.

Ministrul de interne al doamnei Merkel, Hans-Peter Friedrich, și alți oficiali au spus că vor examina declarațiile făcute de Washington și vor cere mai multe confirmări vizând veridicitatea lor. "SUA trebuie să explice unde și în ce măsură au interceptat comunicațiile cetățenilor și guvernului", a declarat domnul Friedrixh în cotidianul "Bild".

Un important membru al partidului domnului Friedrich, Uniunea Creștin-Socială, "sora bavareză" a creștinilor democrați ai doamnei Merkel, a cerut ca tratativele transatlantice pe teme comerciale între SUA și UE să fie suspendate.

Articol de Alison Smale, Melissa Eddy și David E. Sanger
Traducerea: Alexandru DangaTHE NEW YORK TIMES - 29.10.2013 11:02