Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

După afacerea Snowden, NSA va înlocui 90% din informaticieni cu calculatoare

Agenția Națională de Securitate (NSA) ar putea lansa o operațiune "cu mâinile curate". Agenția americană de spionaj, însărcinată cu supravegherea comunicațiilor electronice străine, este ținta criticilor, de la divulgarea unor documente secrete de către fostul consultant Edward Snowden. Criticile sunt atât de acerbe, încât reclamă schimbări, în viitorul apropiat; printre acestea, suprimarea a 90% din posturile de administratori de sistem, care vor fi înlocuiți de calculatoare, după cum a anunțat generalul Keith Alexander, directorul NSA.

Mai puțini oameni, mai multe mașini

Operațiunea, a afirmat directorul, vizează reducerea numărului de persoane care au acces la informații sensibile. Edward Snowden a fost unul din cei circa 1.000 de informaticieni care administrau sistemul informatic al NSA; el a transmis cotidianelor Washington Post și The Guardian informații secrete privind programul de supraveghere Prism.

De acum înainte, securitatea va fi întărită grație automatizării unei mari parți a activității. Va fi astfel consolidată protecția informațiilor care circulă prin rețelele electronice. Acestea vor deveni "mai sigure și mai ușor de apărat", a apreciat Alexander. "Am pus echipele noastre la curent cu datele pe care le transferăm, cu rețelele securizate pe care le folosim. Mașinile vor putea face asta într-un mod mai eficient", a explicat generalul.

Operațiunea frizează paranoia, căci agenția a mai anunțat că, în cazul unei operațiuni care necesită o prezență umană, alte două persoane vor fi însărcinate să supravegheze respectiva operațiune și să se supravegheze reciproc.

Numele lui Edward Snowden nu a fost menționat nicio clipă, dar generalul Alexander a precizat că aceste măsuri au fost prevăzute înaintea scurgerilor de informații provocate de fostul informatician, a cărui acțiune nu a făcut decât să accelereze punerea lor în practică.

Practici nu atât de controversate

Directorul și-a apărat agenția, al cărui comportament a fost "descris în mod eronat" de către presă. "Nimeni nu a încălcat deliberat legea și nici nu a încercat să vă încalce libertățile și viața privată", a asigurat directorul, cerând celor prezenți să-și formeze propriile opinii exclusiv pe baza faptelor.

Și președintele Obama și-a exprimat intenția de a trage învățăminte din "afacerea Prism". Vineri, la o conferință de presă privind supravegherea comunicațiilor, a anunțat că la NSA va fi numit "un responsabil cu viața privată și libertățile civile".

Dezvăluirile lui Edward Snowden referitoare la programul Prism au adus grave prejudicii Statelor Unite. Sectorul american de "cloud computing" ar putea suferi pierderi grele și ar putea fi periclitate și relațiile diplomatice dintre Statele Unite și mai multe țări, unele dintre ele parteneri comerciali.

Articol de Sophie Rahal
Traducerea: Viorica Alistar



LES ECHOS - 13.08.2013 10:02