Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Elicopterele negre: Încrederea oarbă a britanicilor în serviciile de informații

Cei mai mulți britanici par să nu fie îngrijorați de spionajul în masă cu care se ocupă serviciul de informații GCHQ. Chiar și tacticile de intimidare folosite în această săptămână împotriva cotidianului The Guardian nu au cauzat cine știe ce vâlvă. Motivul este simplu: britanicii au o încredere oarbă și lipsită de o componentă critică în serviciul lor secret.

Se poate spune că premierului britanic David Cameron îi mergea de fapt destul de bine în contextul afacerii Snowden. După scandalul inițial, cei mai mulți concetățeni ai lui și-au pierdut rapid interesul pentru afacerea de spionaj și pentru faptul că GCHQ lansase ceea ce ar putea fi considerat fără dificultate cel mai ambițios proiect din toate timpurile de monitorizare a comunicațiilor la nivel planetar. Opoziția a dat și ea o mână de ajutor, făcându-se aproape invizibilă. Iar liberal-democrații, aflați în coaliția de guvernare alături de conservatori, i-au urmat exemplul, nemișcând un deget, în ciuda faptului că partidul este în mod tradițional cel mai aprig apărător al intimității.

Marea Britanie nu este un stat autoritar care își spionează cetățenii, cum este China. Însă este o țară în care spionajul a devenit parte a vieții de zi cu zi. Ochii reci ai aparatului de securitate nu scapă din vedere nicio mișcare - în stațiile de metrou, în spitale, în intersecții și în autobuze. Autoritatea Britanică a Industriei de Securitate (BSIA) estima recent că în toată țara funcționează probabil până la 5,9 milioane de camere de supraveghere - adică o cameră pentru fiecare 11 britanici. Majoritatea nu au fost instalate de către guvern, ci de către firme și indivizi. Mai că-ți vine să întrebi cine are timp să se uite la toate aceste imagini.

Deși pe insulă apar din când în când răbufniri de rezistență, majoritatea acceptă supravegherea, considerând-o a fi prețul libertății. Și, spre deosebire de Germania, mulți jurnaliști sunt gata să-și apere guvernul, mai ales atunci când vine vorba de interesele globale ale Marii Britanii și de așa-zisa "securitate națională".

Dan Hodges, un blogger apropiat Partidului Laburist, reflectă sentimentele multora din lumea politică de la Westminster cu privire la reținerea lui David Miranda, partenerul de viață al jurnalistului Glenn Greenwald de la Guardian, cel care a jucat un rol principal în expunerea activităților de spionaj pe care le practică GCHQ și NSA. Hodges scria: "Acum, cinstit, ce ne-am fi putut aștepta să facă autoritățile britanice? Să-i facă cu ochiul complice și să-i zică ''du-te băiete, să ai o călătorie plăcută''?"

Jurnaliștii cedează în fața intereselor naționale

Este uimitor să constați cât de mulți britanici au o încredere oarbă și lipsită de atitudine critică în activitățile desfășurate de serviciile lor de informații. Unii încă mai privesc GCHQ ca pe un club de gentlemani cumsecade, îmbrăcați în costume ponosite de tweed, aceeași care în vremea războiului mondial spărgeau codul secret al naziștilor, Enigma.

Majoritatea oamenilor se raliază instinctiv guvernului când vine vorba de asemenea chestiuni-cheie precum politica de apărare, suveranitatea și independența - cu toate că amenințarea la adresa "securității naționale" a Marii Britanii din partea lui Edward Snowden nu este în acest moment nimic mai mult decât o simplă acuzație.

Cei aflați la putere la Westminster s-au obișnuit ca jurnaliștii să bată în retragere în fața intereselor naționale, atunci când vine vorba de chestiuni legate de serviciile de informații.

Spionii se așteaptă la o slugărnicie preventivă și la discreție din partea presei britanice, și adesea chiar obțin ceea ce vor. Nu poate exista nicio altă explicație pentru siguranța de sine cu care oficialii guvernamentali și angajații GCHQ l-au contactat pe redactorul șef Alan Rusbridger de la Guardian și i-au pus în vedere să predea ori să distrugă niște medii de stocare. Și cu atât mai surprinzătoare este această siguranță de sine cu cât potentații zilei erau convinși că nimic din toate acestea nu va ieși vreodată la lumină. Conform ziarului, după ce mediile de stocare au fost distruse la subsolul sediului său, unul dintre agenții serviciilor de informații prezenți a glumit, spunând: "Acum putem să contramandăm elicopterele negre."

Aceste cuvinte reflectă de fapt nevoia guvernului de a stabili o relație apropiată, intimă cu presă. Jurnaliștii trebuie să evite asemenea tentative de racolare din partea celor puternici, chiar dacă asta înseamnă că din când în când le vor fi refuzate de către serviciile secrete unele informații și articole în exclusivitate.

Orele petrecute de Miranda la interogatoriul de pe aeroportul Heathrow și distrugerea mediilor de stocare în subsolul sediului Guardian demonstrează că autoritățile britanice din domeniul securității iau în serios acest război al informațiilor care tocmai a început.

O relație călduță

Este totodată un război care se învârte și în jurul descurajării și intimidării. Or fi fost spuse vorbele agentului pe post de glumă, însă scenariul nu pare chiar atât de fantezist în această țară. Din ce alt motiv ar fi putut guvernul să supună Guardian la presiuni, după cum a relatat detaliat Alan Rusbridger, la atât de mult timp după ce informațiile de la Snowden deveniseră publice? Și din ce alt motiv ar fi insistat să distrugă acele medii de stocare, când este evident pentru oricine că informațiile de pe ele fuseseră deja copiate și pe alte medii de stocare? Incidentul, oricare ar fi semnificația lui, le oferă acum britanicilor o primă ocazie de a-și revizui relația călduță cu serviciile lor de informații.

Articol de Christoph Scheuermann
Traducere: Andrei Suba



Der Spiegel - 22.08.2013 11:01