Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Renate Weber: Dacă NSA a avut interesul să spioneze și comunicațiile din România, n-am nici un dubiu că a făcut-o

Renate Weber, membră în comisia LIBE din Parlamentul European, spune la RFI că scandalul interceptărilor NSA denotă o atitudine "ușor orweliană". Eurodeputatul liberal crede că nu doar SUA au spionat comunicațiile la nivel global, ci și țări ca Rusia și China.

Întrebată dacă e de presupus că și comunicațiile din România au fost spionate de NSA, Renate Weber a răspuns: "Dacă au avut interesul să le intercepteze n-am nici un dubiu. Și eu cred că problema aici nu e dacă au avut interesul. Din ceea ce am auzit până acum în aceste audieri publice, eu mi-am format convingerea că de fapt s-a spionat tot și s-a înregistrat tot așa, ca să fie, ca să avem nevoie la un moment dat, să știm ce putem folosi, o atitudine ușor orweliană, pentru că lucrurile deja au mers prea departe".

Deputatul european crede că și alte puteri mondiale au făcut interceptări similare: "Eu nu cred nici o singură clipă că Statele Unite au făcut lucrul ăsta și sunt singura putere de pe planetă care au făcut asta. Eu cred că nouă ne lipsesc informațiile cu privire la ce au făcut de exemplu rușii, la ce au făcut chinezii, adică acele țări care au avut și banii care să fie investiți într-o tehnologie adecvată. Nu știm, dar gândul meu spune că în mod sigur s-au spionat între ei și în general la ora actuală, cam tot ce se întâmplă în spațiul virtual, în materie de telefonie, de comunicații, Internet, cred că este posibil să fie înregistrat, stocat în diferite locuri".

"Sigur că nimeni nu se gândește că UE sau statele membre vor să-și strice relația cu Statele Unite (...). Pe de altă parte, însă, cum ne simțim când Angela Merkel îi dă telefon lui Obama și-i spune: e adevărat? serviciile voastre chiar mi-au ascultat mie telefonul? Obama ce să facă, spune nu. Acum eu nu știu, i-au ascultat, nu i-au ascultat, dar însăși ideea că o astfel de conversație are loc, nu că poate să aibă loc, ci chiar a avut loc, în sine nu este O.K.!", conchide Weber.

Parlamentul European a cerut miercuri Comisiei Europene suspendarea unui acord între Uniunea Europeană și Statele Unite privind transferul datelor bancare, ca reacție la dezvăluirile privind activitățile de spionaj ale Agenției Americane pentru Securitatea Națională.

Un articol de: Cosmin RusciorRFI - 26.10.2013 13:01