Agenția pentru Securitate Națională din SUA (NSA) își consolidează centrul de spionaj din Germania cu un nou centru, în prezent în construcție la Wiesbaden, la aproximativ 30 de minute de aeroportul de la Frankfurt. Și hrănește și visul candidatului de opoziție Peer Steinbrück de a încurca realegerea cancelarului federal german, Angela Merkel, pe 22 septembrie. Deși nu a pierdut din popularitatea, aceasta vede cum se transformă scandalul de spionaj în cea mai mare provocare strategică a guvernului său.
Analistul politic Michael Spreng menționează că Merkel, cea mai puternică femeie din Europa, cea care stabilește politica Uniunii Europene, a știut să aibă o imagine bună prin felul în care a gestionat criza atunci când s-a confruntat cu monitorizarea americană a unor cetățeni germani. Dar a găsit "limitele puterii sale" - în fond, nici ea nu știe dacă a fost, personal, ținta spionajului. "Cazul NSA ar putea rămâne periculos pentru ea, marcând începutul unei schimbări în cariera sa" - afirmă Spreng.
Cea mai supravegheată din EuropaDezvăluirile fostului analist al CIA, Edward Snowden, au oferit un suflu campaniei opozanților. Peer Steinbrück, din alianța Partidul Social Democrata (SPD)/Verzii, consideră că acest caz a fost un cadou neașteptat. Aproape zilnic noi informații - și specualții - despre monitorizarea americană încing și mai mult campania. Glenn Greenwald, ziaristul de la "Guardian" care a publicat denunțurile lui Snowden, s-a lăudat deja cu iminenta dezvăluire a unor documente "explozive", care vor avea efecte serioase asupra Germaniei.
Dar germanii au privirea ațintită spre Wiesbaden, unde noul centru de spionaj american este atât de secret, încât până și muncitorii și materialul de construcție au venit din SUA.
Germania este una dintre cele mai supravegheate țări europene de către SUA - consecință a celui de-al doilea război mondial. La Darmstadt, americanii au un uriaș centru de interceptări. NU a fost niciodată nevoie să solicite autorizație pentru a spiona până și eșaloanele de vârf.
Odată, Konrad Adenauer, primul guvernant al Germaniei Occidentale după cel de-al doilea război mondial, s-a plâns. "De o vreme nu mai îndrăznesc să vorbesc despre chestiuni confidențiale sau secrete la telefon de la mine de acasă, din Rhöndorf, la Bonn".
(Articol de Graça Magalhães-Ruether, corespondent la Berlin)