Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Papa Francisc I a fost și el interceptat de NSA

Papa Francisc I a fost și el interceptat de NSA

National Security Agency l-a interceptat și pe Suveranul Pontif. Se pare că din cele 46 de milioane de apeluri telefonice urmărite de Statele Unite în Italia, în perioada cuprinsă între 10 decembrie 2012 și 8 ianuarie 2013, ar face parte și apelurile din Vatican către exterior și viceversa. Mai există și temerea că ''marea ureche americană'' ar fi continuat să capteze conversațiile prelaților până în ajunul întrunirii Conclavului, la 12 martie 2013. Inclusiv cele de la 'Domus Internationalis Paolo al VI-lea', unde locuia cardinalul Jorge Mario Bergoglio împreună cu alți clerici.

Revista Panorama dezvăluie faptul că există suspiciunea că și conversațiile viitorului Papă ar fi fost monitorizare. Pe de altă parte, așa cum a reieșit din raporturile Wikileaks, încă din anul 2005 Bergolio era "monitorizat" de serviciile secrete americane.

Potrivit revistei Panorama, apelurile de la și spre Vatican, captate și ascultate de NSA au fost clasificate în patru categorii: "Leadership intentions", "Threats to financial system", "Foreign Policy Objectives" și "Human Rights". În același timp există bănuiala că ar fi fost monitorizate și conversațiile telefonice ale noului președinte al IOR (banca Vaticanului), germanul Ernst von Freyberg.

Traducerea: Cătălina PăunelPANORAMA, Italia - 31.10.2013 11:01