Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

David Cameron `a sancționat` distrugerea calculatoarelor cotidianului Guardian

Luni, Numărul 10 (reședința premierului britanic, situată la numărul 10 pe Downing Street - n. trad.) a refuzat să spună dacă miniștrii au aprobat reținerea lui David Miranda, partenerul ziaristului de la Guardian Glenn Greenwald, la aeroportul Heathrow, în baza legislației antiteroriste.

Însă, marți, o sursă de pe Downing Street a afirmat că prim-ministrul a fost "ținut la curent cu operațiunea". Sursa a negat orice implicare politică în decizie și a insistat că guvernul "nu conduce anchetele poliției". De asemenea, sursa a subliniat că Miranda transporta informații "furate" de la Agenția Națională de Securitate (NSA) a Statelor Unite, ceea ce ar fi putut reprezenta o amenințare serioasă la adresa securității Marii Britanii. Miranda ar fi putut fi răpit și documentele ar fi putut ajunge în mâinile teroriștilor sau ale altor indivizi care ar vrea să facă rău Marii Britanii, a explicat sursa.

Existau temeri similare că sistemul de calculatoare al cotidianului Guardian nu era suficient de sigur pentru a proteja informații extrem de sensibile. De aceea, premierul a sancționat "explicit" operațiunea de distrugere a echipamentului de stocare a informațiilor de la avertizorul de integritate Edward Snowden, la sediul Guardian din Londra, a adăugat sursa.

Redactorul șef al cotidianului, Alan Rusbridger, a descris cum a fost supus presiunilor de către figuri "din umbră" de la Whitehall (sediul guvernului britanic - n. trad.) să predea documentele. Până la urmă, doi experți în securitate de la centrul de interceptări al guvernului, GCHQ, au supravegheat distrugerea hard driverelor, a spus el.

Confirmarea implicării personale a prim-ministrului în acest caz riscă să confere credibilitate acuzațiilor că reținerea lui Miranda a fost motivată politic.

Criticii au denunțat operațiunea poliției drept o încercare de intimidare a unui ziarist care a scris o serie de articole controversate despre activitățile NSA.

David Miranda a fost reținut și interogat la Heathrow, vreme de nouă ore și forțat să predea echipamentele electronice, inclusiv fișiere codificate conținând mai multe informații de la Snowden.

Avocații care-l reprezintă pe Miranda au anunțat că vor contesta "legalitatea acțiunii" poliției, în baza Legii împotriva terorismului.

David Davis, parlamentar conservator și fost ministru de interne în Cabinetul din umbră, a atacat decizia de a recurge la legislația antiteroristă împotriva familiei unui jurnalist. Legile din Marea Britanie nu apără libertatea presei, spre deosebire de Constituția Statelor Unite, a spus Davis. Faptul că premierul și ministrul de interne nu au intervenit să oprească reținerea lui Miranda înseamnă "că au fost de acord", a declarat el pentru BBC.

Ministrul de interne, Theresa May, a afirmat că decizia de a-l reține pe Miranda a fost luată de poliție, dar a confirmat că fusese informată în prealabil. Ea a adăugat că este "corect" ca poliția să ia măsuri, dacă bănuiește că o persoană deține informații furate extrem de sensibile, "care îi pot ajuta pe teroriști" și pot provoca "pierderi de vieți".

Articol de Tim Ross
Traducerea: Viorica Alistar



DAILY TELEGRAPH - 22.08.2013 10:43