Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

`Harta tezaurului` NSA din Germania

`Harta tezaurului` NSA din Germania
Foto: Der Spiegel/DPA

Scandalul spionajului nord-american din Germania avansează cu încă o treaptă, odată cu materialul exclusiv pe care-l va publica luni săptămânalul 'Der Spiegel', care afirmă că serviciile secrete din SUA, precum și cele din Marea Britanie au acces la rețelele de comunicații naționale germane, ceea ce le permite să spioneze în mod direct, din interiorul țării.

Până acum, se credea că Agenția Națională de Securitate (NSA) din SUA și GCHQ-ul britanic spionau comunicațiile germane din exterior, dar o nouă filtrare de documente secrete din partea fostului tehnician de la NSA, Edward Snowden ar demonstra că agenția dispune de acces direct, de exemplu, la rețelele gigantului Deutsche Telekom, dar și la Netcologne și la furnizorii Stellar, Cetel și IABG. Nu există comunicație, nici utilizator care să scape de această monitorizare.

Raportul precizează că analiștii nord-americani se servesc de un program al NSA numit "Harta tezaurului" care le permite să vizualizeze "practic în timp real" și "sub formă grafică" conexiunile de rețele de routere și chiar calculatoarele, telefoanele inteligente și tabletele. Snowden a dezvăluit că obiectivul acestui program este "să facă vizibil fiecare aparat în orice parte s-ar afla și în orice moment". În document, se poate citi expresia "cartografierea completă a internetului".

"Informație sensibilă"

Conform 'Der Spiegel', programul conține un fel de Google Earth pentru internet, care servește de la organizarea atentatelor informatice până la spionarea în rețea a oricărui utilizator. Unele puncte de pe această hartă virtuală apar marcate cu roșu, iar săptămânalul german a contactat furnizorii pentru a le identfica, ajungând la concluzia că găzduiesc în principal "secrete industriale" și "informații sensibile". Unul dintre noile documente filtrate, care corespund serviciului britanic GCHQ, conține liste de angajați ale căror nume apar asociate cu parolele lor din sistem, prin care aceștia au acces online. Responsabilul serverului Stellar, Christian Steffen, a declarat că este vorba despre un caz "în care pot fi aplicate pedepse, de acord cu legislația germană".

Impunitatea cu care NSA violează sistematic drepturile cetățenilor germani și suspiciunea conform căreia acest lucru nu ar fi posibil fără un anumit nivel de asentiment al serviciilor secrete naționale (BND) au fost motiv de multiple manifestații de protest, ultima la finele lunii august și care inspiră o mișcare subversivă pe internet, ca modalitate de revoltă virtuală.

Cel mai mare colectiv european de hackers, "The Chaos Computer Club" (CCC) care operează în mod public în Germania, a anunțat un aport de 36.000 de euro pentru a plăti echipa de șase avocați care-l apără pe Edward Snowden în Europa, acesta fiind actualmente refugiat în Rusia. Adunarea generală a CCC a decis să-i ofere lui Snowden integrarea în club, ca "membru de onoare", lucru pe care fostul agent NSA - conform grupării de hackeri - "l-a acceptat cu plăcere".

La nivel oficial, în octombrie 2013, Guvernul federal german a cerut Washingtonului semnarea de acorduri bilaterale de non-spionaj cu Berlinul, o solicitare care a fost întâmpinată cu refuzul Casei Albe, lucru care a tensionat relațiile dintre cele două țări, până când crize internaționale precum cele din nordul Irakului și cea din Ucraina au deplasat nemulțumirea germană într-un al doilea plan diplomatic.

Deputatul "verde" Hans-Christian Ströbele care s-a reunit personal cu Edward Snowden, insistă că fostul agent trebuie să fie mutat în Germania pentru a face declarații în fața unei comisii parlamentare de investigații.

Articol de ROSALÍA SÁNCHEZ, corespondență de la Berlin
Traducerea: Veronica Popa



EL MUNDO, Spania - 15.09.2014 18:56