Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

În spatele lui Snowden, o partidă geopolitică anti-americană

Evadarea pe calea aerului a fostului agent CIA a umilit Statele Unite și le-a forțat să joace în defensivă, în fața unei "internaționale" de regimuri autoritare nerăbdătoare să-și asume rolul de opoziție față de Washington.

Duminică și luni, urmărind evadarea aeriană spectaculoasă și plină de răsturnări de situație a fostului agent CIA Edward Snowden de jur împrejurul planetei, te-ai fi putut crede în fața unui amestec de film de spionaj și comedie. Mai întâi a fost plecarea sa pe ascuns din Hong Kong în Rusia, fără să aibă viză, cu un avion al companiei rusești Aeroflot, într-un moment în care americanii păreau convinși că el va fi extrădat în SUA. Apoi a fost sosirea sa în zona de tranzit a aeroportului Șeremetievo din Moscova, unde a fost vânat, fără vreun succes, de cohorte de ziariști.

Ulterior s-a întâlnit pe fugă, în centrul orașului, cu un diplomat ecuadorian, după care a venit și anunțul ministrului de externe din Ecuador că Snowden a cerut azil politic în țara lui și că are intenția de a pleca acolo. La final a sosit și informația dată de fondatorul Wikileaks, conform căruia organizația sa a fost cea care s-a ocupat de detaliile juridice și politice ale voiajului lui Snowden. Julian Assange a afirmat în primul rând că a contribuit la stabilirea unui contact între fostul agent american și autoritățile ecuadoriene și că i-a furnizat documente de călătorie speciale pentru refugiații politici. (Assange este el însuși refugiat în ambasada ecuadoriană de la Londra, pentru a scăpa de o cerere de extrădare în Suedia.)

Însă, în spatele încercărilor prin care trece Snowden, a început în culise o partidă de șah geopolitic la nivel planetar, între America și o "internațională" de regimuri autoritare nerăbdătoare să formeze o tabără a opoziției față de Washington.

Umiliți de decizia autorităților de la Hong Kong de a-i permite lui Snowden să plece, americanii arată cu degetul China și Rusia, convinși că fostul angajat de la Booz Allen și Hamilton, care avea un contract de colaborare cu NSA, nu ar fi reușit niciodată să scape de furcile caudine ale extrădării fără ajutorul acestora.

Senatorul american Charles Schumer, intervievat de CNN, a afirmat că președintele rus a dat probabil undă verde tranzitării Rusiei de către Snowden, fapt ce va avea "consecințe grave" pentru relațiile bilaterale. "Putin a părut întotdeauna dornic să bage bețe în roatele Statelor Unite - indiferent că e vorba de Siria, de Iran sau, acum, de Snowden", a apreciat el. Rusia "este pe cale de a se transforma într-un adăpost virtual, intelectual și fizic, pentru toți aceia care au probleme cu Occidentul", a confirmat și analistul rus Dimitri Trenin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a negat totuși că președintele rus ar fi fost pus la curent cu escala la Moscova a tânărului informatician.

Președintele comitetului de informații, Diana Feinstein, este de părere că și China "în mod clar a jucat un rol". "Este clar că a fost ajutat de cineva pentru a-și orchestra fuga din Hong Kong. Afacerea Snowden s-a transformat dintr-un caz de scurgere de informații într-o chestiune de înaltă diplomație între marile puteri ale lumii", a concluzionat analistul Bruce Riedel, fost angajat CIA, în prezent la Institutul Brookings. "Puștiul a devenit un pion în jocul global al puterii", a apreciat și Jane Harman, președintele Centrului Woodrow Wilson. "Este utilizat pentru a ne pune într-o postură jenantă și pentru a ne fi trimise mesaje".

Unii analiști merg chiar până acolo încât se întreabă dacă nu cumva tânărul informatician de 29 de ani nu a fost manipulat încă de la bun început de către Moscova sau Beijing. Dezvăluirile sale au apărut chiar înainte de conferința bilaterală informală care a avut loc în California între Obama și Xi Jinping, slăbind efectul obiecțiilor transmise de președintele american omologului său chinez pe tema spionajului cibernetic.

După palmele pe care le-a primit de la Hong Kong, Beijing și Moscova, Washingtonul nu poate acum decât să joace în defensivă, încercând să intervină pe lângă țările Americii Latine în care ar putea ateriza Snowden, cum este Ecuadorul, dar și Venezuela sau Cuba.

Departamentul de stat a lansat un avertisment către "guvernele din emisfera occidentală" cum că Edward Snowden este căutat pentru o crimă gravă și că nu trebuie să i se permită să călătorească mai departe pe liniile de transport internaționale.

Se va servi oare Ecuadorul de Snowden ca de o monedă de schimb?

Articol de Laure Mandeville
Traducere: Andrei Suba



LE FIGARO - 25.06.2013 11:49