Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Drone americane conduse de cartele SIM

Drone americane conduse de cartele SIM

NSA utilizează cartele SIM normale, cele pentru telefoanele mobile, pentru a localiza persoane care urmează să fie lovite cu drone, scrie Glenn Greenwald în primul său articol cu titlul "Rolul secret al NSA în programul asasinilor americani", publicat în "The Intercept", noua revistă digitală finanțată de fondatorul eBay, Pierre Omidar.

Articolul citează documente secrete făcute publice de Edward Snowden. După părerea lui Greenwald, această metodă a fost folosită în Pakistan, în Afganistan și în Yemen. Din acest motiv, ar fi fost creată o unitate internă NSA numită Geocell. "Această metodă de atac - scrie Greenwald, citând un fost operator la conducerea avioanelor fără pilot - poate lovi teroriști și membri din familie care nu au nimic de-a face cu activitățile obiectivului". Potrivit "The Intercept", talibanii în Afganistan sunt tot mai suspicioși față de telefoanele lor și, de aceea, își schimbă des cartelele SIM pentru a evita să fie interceptați.

Ziarul online "The Intercept", care îi are ca fondatori pe protagoniștii descoperirilor despre NSA - Glenn Greenwald, Laura Poitras și Jeremy Scahill - își propune "să apere libertatea presei de cei care vor să o încalce". Este vorba despre versiunea web a publicației creată grație finanțării lui Pierre Omidar, fondatoul eBay și proprietarul networkului First Look Media.

De fapt este un site unde grație noilor tehnologii este mai simplu și util pentru orice "martor" să facă publice în siguranță propriile documente secrete în presă. Și se pornește de la scandalul Datagate, cu două articole dedicate NSA. Primul cu titlul "Rolul secret al NSA în U/S. assassination Program", semnat de Greenwald și Scahill. Și al doilea dezvăluie noi fotografii despre NSA și alte agenții de securitate, semnat de Trevor Paglen. Obiectivul declarat este de a "chema fiecare firmă sau agenție guvernamentală să își asume responsabilitățile".

În realitate, această publicație online asigură un loc pentru toți cei care vor să publice fără teamă știrile lor secrete, fără să le fie frică de nimic, asigură fondatorii săi. Site-ul se bucură de o echipă de avocați specializați în această materie. Totodată, este primul organ de presă care deține o tehnologie cu totul criptată, tocmai pentru a proteja sursele și cititorii de eventuale activități de contraspionaj din partea agențiilor federale.

În acest scop, "The Intercept" folosește o versiune actualizată a SecureDrop, un sistem deja utilizat de Aaron Swartz, celebrul programator care a reușit să intre în baza de date a Mit și pus, apoi, sub acuzare de FBI. În urma acelor anchete, Swartz a fost afectat de o gravă depresie care l-a determinat să se sinucidă pe 11 ianuarie 2013. Grație acestui sistem de secureDrop - scrie în prezentare - staff-ul "The Intercept" intenționează să asigure posibilitatea oricărei surse sau "spion" să transmită documentele lor secrete jurnaliștilor în mod sigur și mai ales anonim.

Traducerea: Oana AvramLA STAMPA - 12.02.2014 13:11