Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Papa Francisc I a fost spionat de NSA

''Este normal ca printre cei 35 de lideri ai lumii de care s-a interesat NSA să se afle și Suveranul Pontif", a afirmat Matthew M. Aid, specialist pe probleme legate de serviciile secrete și expert pe tema NSA, în interviul care va apărea în ediția de joi, șapte noiembrie, a săptămânalului ''Panorama".

Aid confirmă astfel dezvăluirile făcute aceleiași reviste de un fost ofițer de marină al SUA care a lucrat pentru NSA, Wayne Madsen, și cele ale colegului său canadian, Fred Stock, fost agent la CSE (Communication Security Establishment) privind faptul că la sfârșitul anilor '90, antenele de la Echelon, "marea ureche" americană erau lipite de Vatican.

"Astăzi nu mai e necesar acest lucru" explică Aid, deoarece convorbirile telefonice sunt digitalizate, iar comunicațiile via internet trec prin server-urile din Statele Unite. Astfel încât e suficient să arunci plasa și pescuiești totul, după care materialul este filtrat și se alege ceea ce ne interesează".

În aparență, Vaticanul afișează liniște și dezinteres față de marea ureche americană, însă în realitate a început deja să ia măsuri.

Traducerea: Cătălina PăunelPANORAMA, Italia - 7.11.2013 12:13