Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Bundestagul în umbra lui Snowden

Guvernul german știa de supravegherea serviciilor speciale americane? Aceasta este o întrebare importantă înaintea alegerilor din septembrie.

În timp ce mediile germane se arată revoltate, numind Agenția americană de Securitate (NSA) un "monstru" și "caracatiță", guvernul Angelei Merkel prezintă opinii divergente pe tema a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.

Gaz pe foc a pus șeful MAI, Hans-Peter Friedrich, care după întoarcerea de la Washington a apărat deschis acțiunea serviciilor americane. Grație analizei datelor de pe internet, au fost zădărnicite 45 de atentate teroriste din care 25 în Europa și 5 chiar în Germania. Nu a prezentat nicio dovadă care să demonstreze autenticitatea acestor cifre. Afirmă doar că aceste date arată clar eficacitatea serviciilor americane și nu trebuie uitat acest lucru.

Și cancelarul Merkel nu a uitat. După ce a spus la început "așa nu se poate" la adresa SUA, mai târziu și-a schimbat opinia și a comentat cu oarecare înțelegere acțiunea americanilor. În acest fel s-a expus criticii opoziției, lucru care a creat în CDU teama că va plăti cu pierderea voturilor în septembrie. Duminică, doamna cancelar a schimbat frontul și în interviul pentru programul 1 al televiziunii publice a declarat clar că "scopul nu scuză mijloacele" și așteaptă de la SUA o declarație clară că "guvernul american va respecta pe teritoriul german legislația germană".

Strategii CDU speră că astfel de declarații vor calma opinia publică în momentul în care vor apărrea noi informații care demonstrează că americanii nu au respectat legislația germană. Nu este vorba numai de cele 500 milioane de conexiuni ale rețelei utilizatorilor germani pe lună, interceptate de SUA cu ajutorul programelor sale de spionaj și de ascultarea membrilor guvernului german. Mult mai important este faptul că autoritățile germane ar fi trebuit să știe de ce metode se folosesc americanii. Și încă de ani de zile.

În opinia lui "Bild", spionajul german i-a rugat nu o singură dată pe americani să-i ajute în explicarea cazurilor de răpire a cetățenilor germani peste graniță. Este vorba și de obținerea de date privind contactele pe internet și cele telefonice ale germanilor. NSA nu a refuzat ajutorul, prin urmare autoritățile germane trebuiau să știe de unde provin informațiile care le sunt furnizate. Or, cancelarul german susține în continuare că a aflat din presă despre toată această afacere după dezvăluirea practicilor serviciilor americane de către Edward Snowden. Nu este credibilă, 79% din germani fiind convinși că guvernul de la Berlin știa de mult de toată afacerea.

În CDU este o atmosferă de așteptare nervoasă. S-ar putea dovedi catastrofale pentru campania electorală acuzațiile de minciună aduse cancelarului. Dovezile clare lipsesc. Candidatul SPD la funcția de cancelar, Peer Steinbrück spune că Merkel nu a respectat jurământul de cancelar, al cărui conținut figurează în legea fundamentală. În această lege este înscrisă obligația că șeful guvernului va proteja poporul german contra "răului". "Altfel îmi imaginez eu realizarea acestei obligații" - spune Steinbrück. Nu sună prea agresiv acest lucru, cel puțin deocamdată.

Din sondajele recente reiese că CDU/CSU pot spera să obțină în alegeri 40-41% din voturi, iar partenerul lor de coaliție circa 5-6%. Trei partide din opoziție reprezentate în Bundestag ar putea conta în total mai mult sau mai puțin cam pe același număr de voturi, câte ar obține partenerii actualei coaliții. În septembrie va conta aproape fiecare vot.

Articol de Piotr Jedroszczyk
Traducerea: Maria StanciuRZECZPOSPOLITA - 17.07.2013 13:54