Guvernul german ştia de supravegherea serviciilor speciale americane? Aceasta este o întrebare importantă înaintea alegerilor din septembrie.
În timp ce mediile germane se arată revoltate, numind Agenţia americană de Securitate (NSA) un "monstru" şi "caracatiţă", guvernul Angelei Merkel prezintă opinii divergente pe tema a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.
Gaz pe foc a pus şeful MAI, Hans-Peter Friedrich, care după întoarcerea de la Washington a apărat deschis acţiunea serviciilor americane. Graţie analizei datelor de pe internet, au fost zădărnicite 45 de atentate teroriste din care 25 în Europa şi 5 chiar în Germania. Nu a prezentat nicio dovadă care să demonstreze autenticitatea acestor cifre. Afirmă doar că aceste date arată clar eficacitatea serviciilor americane şi nu trebuie uitat acest lucru.
Şi cancelarul Merkel nu a uitat. După ce a spus la început "aşa nu se poate" la adresa SUA, mai târziu şi-a schimbat opinia şi a comentat cu oarecare înţelegere acţiunea americanilor. În acest fel s-a expus criticii opoziţiei, lucru care a creat în CDU teama că va plăti cu pierderea voturilor în septembrie. Duminică, doamna cancelar a schimbat frontul şi în interviul pentru programul 1 al televiziunii publice a declarat clar că "scopul nu scuză mijloacele" şi aşteaptă de la SUA o declaraţie clară că "guvernul american va respecta pe teritoriul german legislaţia germană".
Strategii CDU speră că astfel de declaraţii vor calma opinia publică în momentul în care vor apărrea noi informaţii care demonstrează că americanii nu au respectat legislaţia germană. Nu este vorba numai de cele 500 milioane de conexiuni ale reţelei utilizatorilor germani pe lună, interceptate de SUA cu ajutorul programelor sale de spionaj şi de ascultarea membrilor guvernului german. Mult mai important este faptul că autorităţile germane ar fi trebuit să ştie de ce metode se folosesc americanii. Şi încă de ani de zile.
În opinia lui "Bild", spionajul german i-a rugat nu o singură dată pe americani să-i ajute în explicarea cazurilor de răpire a cetăţenilor germani peste graniţă. Este vorba şi de obţinerea de date privind contactele pe internet şi cele telefonice ale germanilor. NSA nu a refuzat ajutorul, prin urmare autorităţile germane trebuiau să ştie de unde provin informaţiile care le sunt furnizate. Or, cancelarul german susţine în continuare că a aflat din presă despre toată această afacere după dezvăluirea practicilor serviciilor americane de către Edward Snowden. Nu este credibilă, 79% din germani fiind convinşi că guvernul de la Berlin ştia de mult de toată afacerea.
În CDU este o atmosferă de aşteptare nervoasă. S-ar putea dovedi catastrofale pentru campania electorală acuzaţiile de minciună aduse cancelarului. Dovezile clare lipsesc. Candidatul SPD la funcţia de cancelar, Peer Steinbrück spune că Merkel nu a respectat jurământul de cancelar, al cărui conţinut figurează în legea fundamentală. În această lege este înscrisă obligaţia că şeful guvernului va proteja poporul german contra "răului". "Altfel îmi imaginez eu realizarea acestei obligaţii" - spune Steinbrück. Nu sună prea agresiv acest lucru, cel puţin deocamdată.
Din sondajele recente reiese că CDU/CSU pot spera să obţină în alegeri 40-41% din voturi, iar partenerul lor de coaliţie circa 5-6%. Trei partide din opoziţie reprezentate în Bundestag ar putea conta în total mai mult sau mai puţin cam pe acelaşi număr de voturi, câte ar obţine partenerii actualei coaliţii. În septembrie va conta aproape fiecare vot.
Articol de Piotr Jedroszczyk
Traducerea: Maria Stanciu