Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Snowden: Legăturile cu NSA pun în încurcătură serviciile germane de informații

Snowden: Legăturile cu NSA pun în încurcătură serviciile germane de informații

Serviciul extern de informații al Germaniei știa mai mult decât se credea până acum despre activitățile NSA în Germania. "Sunt în pat unul cu celălalt", susține Edward Snowden într-un interviu acordat pentru "Der Spiegel". Acesta aduce de asemenea și noi acuzații la adresa britanicilor.

Angajații diverselor servicii de informații din întreaga lume sunt ținuți în suspans, de două săptămâni deja, în condițiile în care sunt publicate noi și noi dezvăluiri ale lui Edward Snowden. Indiferent că este vorba despre NSA din America, de GCHQ din Marea Britanie sau de sisteme de supraveghere precum Prism ori Tempora, el a continuat să dezvăluie informații scandaloase despre agențiile de spionaj din lume.

Într-un interviu publicat în ultimul număr Spiegel, Snowden vine cu detalii suplimentare, descriind relațiile strânse dintre serviciile de spionaj americane și germane, precum și lăcomia britanicilor când vine vorba de colectat informații.

În Germania, veștile despre amplele operațiuni de spionaj ale SUA i-au surprins și i-au supărat pe mulți, politicienii nefăcând excepție. Însă Snowden nu se lasă păcălit de inocența proclamată de cei mai importanți politicieni și membri ai guvernului din Germania, care susțin că nu ar fi știut absolut nimic despre aceste programe de spionaj. Din contră, oamenii de la NSA "sunt în același pat cu germanii", le-a declarat Snowden expertului american în criptografie Jacob Appelbaum și realizatoarei de filme documentare Laura Poitras, într-un interviu acordat prin intermediul unor e-mail-uri cifrate, cu puțin timp înainte ca Snowden să devină un personaj celebru la nivel mondial.

El descrie în detaliu relațiile de parteneriat dintre serviciile de informații. NSA are chiar și un departament special pentru acest tip de cooperare, Directoratul pentru Afaceri Externe. El a oferit, de asemenea, și detalii semnificative privind modul în care sunt protejați factorii de decizie guvernamentali prin asemenea programe. Parteneriatele sunt organizate în așa fel încât autoritățile din alte state să fie capabile "să-și izoleze liderii politici de consecințele negative", în cazul în care opinia publică ar ajunge să afle "cât de grav violează ei intimitatea la nivel global", a declarat fostul angajat al NSA.

Cooperare intensivă cu Germania

De asemenea, "Spiegel" dezvăluie că între NSA și serviciul german de informații externe, BND, există o cooperare mult mai strânsă decât se credea până acum. Spre exemplu, NSA pune la dispoziție "instrumente de analiză" pentru BND, astfel încât acesta să poată monitoriza semnalele provenite din fluxurile de date externe care tranzitează Germania. Printre prioritățile BND se numără ruta de comunicații ce vine din Orientul Mijlociu, prin care sunt transferate pachetele de date provenite din această regiune.

Șeful BND, Gerhard Schindler, a confirmat existența acestui parteneriat în cadrul unei întrevederi recente cu membrii comitetului de control al serviciilor de informații al parlamentului german.

Însă interviul cu Snowden nu se concentrează numai pe activitățile BND.

El oferă noi informații despre Sediul Comunicațiilor Guvernamentale (GCHQ) al Marii Britanii. Acesta afirmă că sistemul britanic Tempora constituie o dovadă că o comunitate națională de informații a creat pentru prima dată "un buffer [n.trad. - în cibernetică, un mijloc de stocare temporară a informațiilor aflate în lucru] total pentru internet", ceea ce înseamnă că sistemul înregistrează absolut toate informațiile care tranzitează țara.

Informațiile rămân stocate timp de trei zile

Sistemul acoperă o plajă extrem de largă. Conform lui Snowden și cotidianului britanic `The Guardian`, Tempora stochează datele despre comunicații până la 30 de zile, iar conținutul acestora este stocat până la trei zile, într-un așa-zis "buffer" pentru internet. "Acesta absoarbe totul într-un buffer de rulaj, pentru a permite investigarea retroactivă, fără a se pierde nici măcar un bit", a declarat Snowden.

Întrebat dacă există vreo posibilitate de a se evita această supraveghere totală a tuturor comunicațiilor prin internet, el a afirmat: "Ca o regulă generală, atât timp cât ai totuși o alternativă la dispoziție, nu ar trebui niciodată, sub nicio formă, să-ți dirijezi traficul prin Marea Britanie sau să stabilești o conexiune cu ea."

Cu alte cuvinte, spune Snowden, GCHQ poate fi împiedicat să-ți acceseze informațiile doar dacă nu trimiți niciun fel de informație prin liniile de internet sau prin server-ele britanice. În orice caz, experții germani în internet sunt de părere că așa ceva ar fi imposibil în practică.

"Metadatele" permit orientarea într-un ocean de informații

Tentativa de a fi înregistrate absolut toate informațiile este semnificativă, deoarece majoritatea dezvăluirilor din acest scandal de spionaj se refereau până acum doar la reținerea așa-ziselor "metadate". În interviu, Snowden reiterează cât de importante pot fi aceste "metadate" - care desemnează, între altele, numere de telefon, adrese IP, momentul realizării conexiunilor. "În majoritatea cazurilor, conținutul nu este atât de valoros pe cât sunt metadatele", a declarat Snowden.

Cei care se află în posesia metadatelor pot determina cine cu cine a comunicat. Și folosind aceste metadate ei pot identifica acele seturi de informații și conținuturi de comunicații la care au nevoie să se uite mai îndeaproape. "Metadatele îți spun de fapt ce anume să selectezi din fluxul de informații", afirmă Snowden.

Devine din ce în ce mai clar modul în care programele se spionaj ale NSA și GCHQ - precum Prism, Tempora și Boundless Informant - relaționează între ele. Metadatele le furnizează analiștilor indicii cu privire la care comunicații și conținuturi ar putea prezenta interes. Apoi, spune Snowden, printr-o simplă apăsare de buton ei pot să acceseze sau să stocheze permanent întregul conținut al comunicațiilor înregistrate temporar ale unui anume individ sau grup și pot colecta în continuare conținutul viitoarelor comunicații. Însă o persoană oarecare poate fi "aleasă drept țintă, de exemplu, și pe baza conținutului de pe Facebook sau din e-mail-urile stocate pe internet."

Traducere: Andrei Suba



Der Spiegel - 9.07.2013 11:10