Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, nu se teme de Washington și îl primește pe Snowden

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, nu se teme de Washington și îl primește pe Snowden

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, a declarat că pe el nu-l sperie amenințările Washingtonului care a promis că va provoca neplăceri oricărei țări care îl va primi pe fostul ofițer CIA. "Statele Unite ale Americii nu conduc lumea. Noi suntem o țară liberă și suverană", a declarat liderul venezuelean la o conferință de presă la Caracas.

De asemenea, el a adăugat că ar vrea să discute cu autorul cele mai mari scurgeri de informații din istoria serviciilor speciale americane. Anterior, oficialul de la Caracas a declarat că a primit cererea de azil de la Edward Snowden, care trăiește de trei săptămâni în zona de tranzit de pe aeroportul Șeremetievo din Moscova. Inițial, Maduro a spus că e gata să-l primească pe american, iar acum a declarat că trebuie să primească permisiunea de zbor spre Caracas.

Și Nicaragua și Bolivia și-au manifestat disponibilitatea de a-l primi pe fostul ofițer CIA și al Agenției Naționale de Securitate din SUA. Și-a manifestat sprijinul pentru această decizie și Cuba.

Principala dificultate pentru Snowden este lipsa documentelor necesare pentru survol internațional. Autoritățile SUA i-au anulat pașaportul. Jacinto Suarez, președintele Comsiei pentru relații internaționale din Nicaragua, a spus că, fără pașaport, îi va fi foarte greu americanului să zboare undeva în lume cu o cursă obișnuită.

La începutul lui iulie, câteva state europene au refuzat să lase să treacă prin spațiul lor aerian un avion care zbura de la Moscova cu Evo Morales, președintele Boliviei, la bordul căruia se bănuia că ar fi putut fi Edward Snowden. În consecință, liderul din Bolivia a putut totuși să părăsească Europa, făcând o aterizare forțată la Viena.

Pe 8 iulie, Jennifer Psak, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, a declarat că orice țară, care îi va acorda azil politic lui Snowden, se va confrunta cu probleme grave pe relația cu Washingtonul. Edward Snowden, care a fugit la sfârșitul lunii mai din SUA spre Hong Kong, a dezvăluit unele detalii din activitatea sistemului PRISM, care în conformitate cu documentele secrete ajunse în presă, permite serviciilor speciale americane să primească acces la datele personale ale utilizatorilor de pe Facebook, Google, Apple și de la alte mari companii de stat americane de pe Internet. Datorită lui Snowden, care a lucrat ca specialist în domeniul securității computerelor la CIA, s-au aflat detalii cu privire la spionajul practicat de serviciile speciale americane contra partenerilor apropiați din Uniunea Europeană. La sfârșitul lunii iunie, guvernul Statelor Unite la- aqcuzat pe fostul ofițer CIA de de divulgarea neautorizată a datelor de securitate națională, precum și de transmitere neautorizată și deliberată a informațiilor secrete clasificate către presă.

Traducerea: Viorel PatrichiINTERFAX - 10.07.2013 12:34