Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Regatul Unit - criticat pentru arestarea companionului unui ziarist

Autoritățile britanice sunt acuzate de cenzură și de atentat la adresa libertății presei după ce l-au reținut timp de nouă ore pe companionul ziaristului de la "The Guardian" care a publicat documentele dezvăluite de Edward Snowden despre sistemul 'Big Brother' american. Organizația Reporters sans Frontières (RSF), care dă publicității anual "Indicele de Libertate a Presei", afirmă că autoritățile britanice "au încălcat linia roșie".

"Cele mai represive state din lume compară adesea jurnalismul cu terorismul, iar acum autoritățile britanice au călcat linia roșie prin recurgerea la această practică", se poate citi într-un comunicat dat publicității ieri după-amiază de către RSF. Organizația consideră că interogatoriul la care a fost supus David Miranda "este un mesaj de intimidare adresat ansamblului de ziariști care cercetează politicile de monitorizare ale serviciilor britanice și americane".

David Miranda a fost arestat duminică pe aerportul Heathrow (Londra) în baza legislației antiteroriste, pe când încerca să se îmbarce spre Rio de Janeiro, une trăiește cu Glenn Greenwald.

Episodul relansează problema legată de libertatea presei atunci când în cauză sunt chestiuni de securitate națională.

Nedorita publicare a unor informații secrete de către ziariști s-a dovedit a fi foarte incomodă pentru autoritățile americane, care în unele cazuri au încercat să-i forțeze judiciar pe ziariști să-și dezvăluie sursele.

Acțiunea nejustificată asupra unei rude a unui ziarist este considerată întotdeauna drept un act de cenzură de către UNESCO, care și-a manifestat o deosebită preocupare față de cazuri de acest gen din unele țări din America Latină.

Miranda a fost reținut timp de nouă ore pe aeroport, unde a fost interogat de către Scotland Yard și unde i s-au confiscat telefonul mobil, calculatorul, cardurile de memorie și tot echipamentul informatic pe care îl avea la el.

Greenwald a descris comportamentul poliției engleze drept "un profund atentat la adresa libertății presei și a procesului de verificare a știrilor". "Este vorba în mod clar despre transmiterea unui mesaj de intimidare" celor care au transmis informațiile dezvăluite de fostul analist al agenției secrete NSA, Snowden, a mai declarat ziaristul. Și "The Guardian" și-a însușit afirmația ziaristului.

Amnesty Internatonal a susținut că reținerea lui David Miranda "nu este scuzabilă" și că "încalcă toate principiile de echitate".

Cazul a provocat și un incident diplomatic între Regatul Unit și Brazilia. Într-un comunicat, Ministerul Relațiilor Externe brazilian a calificat episodul drept o "măsură nejustificată, deoarece în acest caz este implicat un individ împotriva căruia nu sunt aduse nici un fel de acuzații care să poată legitima folosirea legislației menționate".

Articol de Catarina Madeira
Traducerea: Iulia BaranDIÁRIO ECONÓMICO, Portugalia - 21.08.2013 11:48