Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

`Facebook nu respectă legile vieții private`, afirmă fondatorul grupului antimonitorizare din Europa

`Facebook nu respectă legile vieții private`, afirmă fondatorul grupului antimonitorizare din Europa

În 2011, un austriac care pe atunci avea 23 de ani, a decis să sfideze Facebook. Max Schrems, student la drept la Viena, a invocat legile europene de protejare a vieții private pentru a cere copia tuturor informațiilor pe care rețeaua socială le păstra cu privire la el.

Răspunsul a venit într-un dosar cu 1.222 de pagini. Pe lângă ceea ce Schrems însuși împărtășea cu prietenii, site-ul păstra o groază de date fără știința lui, cum ar fi o listă a locurilor de unde a accesat site-ul și comentariile pe care le ștersese.

Experiența l-a determinat pe Schrems să fondeze grupul Europa contra Facebook, care cere respectarea regulilor legate de viața privată a utilizatorilor. Entitatea a obținut deja câteva victorii, cum ar fi obligarea Facebook să dezactiveze un instrument care identifica automat chipul oamenilor în fotografiile unor terți.

Semnalele de alarmă ale lui Schrems au dobândit importanță după ce cotidianul britanic "Guardian" a acuzat rețeaua socială de transferarea de date către sistemul de spionaj american Prism, fapt negat de către companie. Iată principalele fragmente ale interviului acordat sâmbătă pentru "FOLHA ONLINE".

Folha: De ce ați decis să declarați război Facebook?

Max Schrems: Am depus prima plângere după ce am descoperit că Facebook păstra date pe care eu le ștersesem deja din contul meu. Ei încalcă în mai multe moduri legile din Uniunea Europeană cu privire la viața privată. Pentru a scăpa de impozite, Facebook își are sediul comercial în Irlanda. Aceasta face ca în afara Americii de Nord site-ul să fie nevoit să se supună legilor europene.

Folha: Organizația dumneavoastră a indicat mai multe aspecte cu privire la care rețeaua socială încalcă aceste legi. Ce trebuie să se schimbe?

Max Schrems: Am depus deja 22 de plângeri pe diverse teme. Fiecare dintre ele cere schimbări specifice. Nu am făcut acest lucru doar pentru a ne plânge, ci și pentru a arăta că poți avea o rețea socială care respectă viața privată a oamenilor.

Folha: Ați cerut copia informațiilor dumneavoastră stocate de Facebook și ați primit un dosar cu peste 1.000 de pagini. Ce fel de date stochează?

Max Schrems: Am descoperit că ei stocau și informații care fuseseră deja șterse sau care au fost produse și arhivate fără știința mea. Aceasta este cea mai controversată chestiune. Facebook spionează utilizatori și neutulizatori ai rețelei și are mai multe informații decât postează oamenii pe profilurile lor. Ei strâng, de asemenea, date despre tine de la prietenii pe care îi ai și reușesc să descopere lucruri prin intermediul unor sisteme statistice, care sunt folosite pe scară largă.

Folha: Se poate afla ce face Facebook cu datele personale ale utilizatorilor săi?

Max Schrems: Nu. Cea mai mare amenințare la adresa vieții private este aceea că nu avem nici un control asupra aceea ce fac ei cu aceste date pe serverele lor din Statele Unite. Companiile și-au elaborat propriile politici de intimitate pe Internet, dar în mod normal ele sunt atât de vagi, încât permit să se facă orice cu informațiile lor personale.

Folha: Se știe că Facebook păstrează un istoric al activităților și al gusturilor fiecărui utilizator și că procesează aceste date pentru a alege anunțurile care apar pe ecranul tău. Ce mai pot face:

Max Schrems: Nici acest lucru nu este clar. Un exemplu: ei folosesc informații din istoricul nostru pentru a ne arăta doar ceea ce ne place să vedem. Aceasta înseamnă că opiniile diferite de ale noastre sunt filtrate pentru ca noi să nu ne enervăm din cauza conținutului care apare atunci când deschidem Facebook. Este un fel de "cenzură de bunăstare" în rețea. Facebook cooperează atunci când primește cereri legate de cercetări polițienești în diverse țări, ceea ce este legitim. Dar acum aflăm că toate datele sunt folosite de organisme de spionaj ale administrației americane.

Folha: Mark Zuckerberg a declarat că a fost indignat de informațiile care fac legătura între rețeaua socială și sistemul Prism. Credeți că serviciile secrete ale administrației americane au acces direct la serverele site-ului?

Max Schrems: Pun pariu că da și cred că ar fi un pariu sigur. SUA au recunoscut deja existența Prism. Singura motivație a lor este aceea că țintele nu sunt cetățeni americani. În ceea ce mă privește, nefiind american, nu este un răspuns satisfăcător. Până acum nu au apărut indicii puternice pentru a dezminți informația potrivit căreia Facebook participă la această schemă de monitorizare masivă. În afară de aceasta, conform legilor americane, ești obligat să minți asupra colaborării cu acest gen de sistem. Nu văd vreun motiv pentru a crede că versiunea lor este adevărată.

Folha: Ce recomandări le-ați face utilizatorilor brazilieni de Facebook preocupați de viața lor privată?

Max Schrems: Cred că acum cu toții știu deja că este bine să te gândești de două ori înainte de a posta ceva pe Internet. Individual nu sunt multe de făcut. Trebuie să cerem crearea și întărirea legilor care protejează intimitatea, pentru ca aceste noi tehnologii să merite din nou încredere.

Folha: Un ministru din Venezuela a sugerat ca populația să abandoneze Facebook, pentru a nu lucra gratuit pentru CIA. Ce părere aveți despre acest gen de recomandare?

Max Schrems: Problema practică este că nu există alternative reale. Dacă ieși individual de pe Facebook, poate că vei încerca să-ți iei prietenii pe altă rețea socială. Singura soluție reală ar fi rețelele sociale deschise, în care să poți interacționa cu oameni care se află în alte rețele. La fel cum poți trimite un e-mail de la un provider la altul sau să suni la numărul de telefon al altui operator.

Folha: Mai folosiți Facebook?

Max Schrems: Da. Cred că părăsirea serviciilor care ne spionează nu este soluția. În realitate, abia dacă reușești să folosești Internet-ul fără să oferi date către Google, Apple, Microsoft, Amazon sau Facebook. Trebuie să facem în așa fel, încât companiile să ne respecte viața privată și să nu ne autocenzureze.

Folha: Sunteți mulțumiți de rezultatele campaniei dumneavoastră? Care este obiectivul dumneavoastră final?

Max Schrems: Am reușit deja ca Facebook să dezactiveze sistemul de recunoaștere facială în afara Americii de Nord. Și ei au trebuit să șteargă date vechi, să formuleze o nouă politică legată de viața privată și să monteze o echipă formată din 15 persoane numai pentru a se ocupa de plângerile noastre.

Interviu realizat de Bernardo Mello Franco, corespondent la Londra
Traducerea: Iulia Baran



FOLHA ONLINE (Brazilia) - 16.07.2013 14:47