Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Scandal NSA: Franța și UE cer explicații de la Statele Unite

În urma dezvăluirilor făcute de cotidianul german "Der Spiegel", în care Agenția națională de securitate americană (NSA) este acuzată că a spionat comunicațiile UE, Franța a cerut duminică 30 iunie explicații de la Statele Unite: "Aceste fapte, dacă vor fi confirmate, ar fi inacceptabile", a declarat ministrul de externe Laurent Fabius. "Așteptăm ca autoritățile americane să elimine cât mai curând îndoielile legitime suscitate de dezvăluirile făcute de presă".

În același timp, Bruxelles-ul a indicat că a transmis întrebări pe această temă autorităților americane, de la care așteaptă răspuns: "Noi am luat legătura imediat cu autoritățile americane de la Washington și de la Bruxelles și le-am pus în fața informațiilor de presă. Ele ne-au spus că verifică exactitatea informațiilor publicate ieri și că ne vor răspunde", a indicat Comisia Europeană, într-un comunicat.

Sâmbătă, președintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, declarase deja că "dacă aceste informații se confirmă, este vorba de un imens scandal". "Aceasta ar afecta considerabil relațiile dintre UE și SUA", a adăugat el.

Posibilă întrerupere a negocierilor UE-SUA

Reacțiile au fost deopotrivă vii în Franța, după ce "Spiegel" a dezvăluit că UE a făcut parte dintre "țintele" NSA, acuzată de spionarea comunicațiilor electronice mondiale în cadrul programului Prism.

Harlen Desir, prim-secretar al PS, a calificat duminică drept "inacceptabilă" activitatea americană de spionare a instituțiilor europene, dacă va fi confirmată, și a solicitat un acord asupra protecției datelor personale, drept condiție prealabilă unui acord cu Washingtonul. "Aceasta arată că Europa nu trebuie să fie naivă în privința relațiilor sale" cu Washingtonul, a explicat el la postul Radio J. "Trebuie să cerem garanții privind protecția datelor personale", a insistat dl Desir. El s-a declarat convins că poziția sa, exprimată în calitate de lider al PS, "este în concordanță" cu cea a executivului francez.

Într-un comunicat, deputatul Jean-Christophe Cambadelis, secretar național al PS, însărcinat cu problematica Europei și cea internațională, merge mai departe: "Dacă dezvăluirile privind interceptarea comunicațiilor instituțiilor europene de către americani se dovedesc exacte, atunci va trebui cel puțin să suspendăm negocierile asupra tratatului de liber-schimb transatlantic".

"Incorigibila Americă, care crede că dreptul ei la siguranță îi permite să-și aroge toate drepturile", adaugă parlamentarul parizian. "Putem oare să credem că lupta împotriva terorismului impunea ascultarea parlamentarilor europeni, ca și a Consiliului? Europa s-ar desconsidera dacă ar șterge totul cu buretele".

"Snowden, binefăcător al Europei"

Aceeași reacție ultragiată din partea lui Jean-Luc Melenchon, care a cerut, duminică 30 iunie, "oprirea imediată a negocierilor" comerciale dintre UE și Statele Unite: "SUA spionau UE. Or, mandatul de negocieri al Comisiei Europene, în perspectiva unei piețe unice cu SUA, a rămas ascuns pentru cetățeni și parlamentari din motivul secretului convorbirilor. Solicit (...) publicarea mandatului european", scrie copreședintele Partidului de stânga, într-un comunicat. "Solicit ca Europa să acorde azil politic dlui Snowden, binefăcătorul Europei, care a permis demascarea complotului", adaugă el.

În opinia deputatului ecologist european Daniel Cohn-Bendit, trebuie de asemenea să "întrerupem imediat" negocierile cu SUA. "Aceste state mari (...) cred că totul le este permis", adaugă el. Dar "trebuie ca acest lucru să înceteze. "Nu se poate ca în numele unei așa-zise protecții împotriva atentatelor, acum să fie supravegheați toți cetățenii, instituțiile, lumea politică a celorlalți".

Traducerea: Adriana Buzoianu



LE MONDE - 1.07.2013 12:09