Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Deconspirat: un `post secret de interceptare în inima Berlinului`, deținut de Marea Britanie

Luni au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că Marea Britanie operează un post de interceptare ultra-secret din ambasada ei de la Berlin, pentru a spiona centrul puterii germane.

Documente dezvăluite de fostul angajat al Agenției Naționale de Securitate a SUA, Edward Snowden, arată că GCHQ [n.trad. - "Sediul Comunicațiilor Guvernului", unul dintre serviciile de spionaj britanice], împreună cu SUA și cu alți parteneri-cheie, operează o rețea de posturi de spionaj electronic din clădirile diplomatice din toată lumea, interceptând comunicațiile țărilor-gazdă.

Un "cuib" de interceptare al Americii, situat deasupra ambasadei ei din Berlin - la mai puțin de 150 de metri de ambasada britanică - se crede că a fost închis săptămâna trecută, ca parte a eforturilor americane de limitare a daunelor provocate de dezvăluirea că SUA interceptau telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel.

Însă documentele NSA, coroborate cu fotografii aeriene și informațiile existente despre activitățile de spionaj desfășurate în trecut în Germania, indică faptul că Marea Britanie are propria sa stație secretă de spionaj la numai o aruncătură de băț de Bundestag, parlamentul german, și de cancelaria ocupată de Merkel, britanicii utilizând echipamente sofisticate amplasate pe acoperișul ambasadei.

Această acuzație cu potențial toxic, conform căreia Marea Britanie are un post de interceptare în capitala unui aliat apropiat din UE, va pune la mare încercare relațiile dintre Londra și Berlin, la doar câteva zile după scandalul declanșat între Germania și America de activitățile clandestine ale celei din urmă.

Jan Albrecht, europarlamentar din partea Partidului Verde din Germania, și unul dintre cei mai importanți activiști în domeniul dreptului la intimitate și al protecției datelor, a declarat pentru The Independent: "Dacă GCHQ operează un post de interceptare pe acoperișul ambasadei britanice din Berlin, el vizează în mod clar politicieni și jurnaliști. Reprezintă acești oameni o amenințare?"

"UE i-a cerut guvernului lui David Cameron să dea explicații cu privire la activitățile GCHQ în Europa, însă acesta a refuzat, afirmând că nu comentează activitățile desfășurate în interesul securității naționale. Cu greu ar putea fi considerată această poziție a fi în spiritul cooperării europene. Nu suntem inamici."

Solicitat să răspundă îngrijorărilor exprimate luni, purtătorul de cuvânt al lui Cameron a declarat: "Noi nu comentăm cu privire la chestiuni legate de informații."

Imaginile în infraroșu captate de postul german de televiziune ARD par să arate că postul de spionaj al ambasadei americane, amplasat pe acoperișul unei clădiri anonime, a fost acum închis, după o ciocnire incendiară în cursul căreia Merkel i-a transmis președintelui Obama că "pur și simplu nu se face" așa ceva, ca națiuni prietene să se spioneze reciproc. Amprenta calorică a structurii s-a estompat considerabil săptămâna trecută, imediat după această discuție, iar de atunci nu s-a mai constatat că echipamentele din interior ar fi fost repornite.

Postul de spionaj, disimulat într-o structură cu aparența unei cutii, cu ferestre speciale din fibră de sticlă care opreau lumina dar permiteau trecerea nestingherită a undelor radio, era operată în comun de agenți ai CIA și ai NSA dintr-o unitate ultra-secretă intitulată Special Collection Service (SCS - "Serviciul Special de Colectare"). În ciuda izbucnirii scandalului, autoritățile germane par să nu fi remarcat - sau să fi protestat în legătură cu - o potențială unitate de spionaj paralelă și legată de prima, situată pe acoperișul ambasadei britanice.

Conform unui document al NSA, SUA au închis recent o parte dintre cele 100 de centre ale SCS care operează în ambasadele din întreaga lume, delegând o parte dintre atribuțiile acestora către GCHQ, care își are sediul la Cheltenham. Se cunoaște faptul că în 2010 SCS opera 19 stații în Europa, dintre care două se aflau la Berlin și Frankfurt.

Documentele consultate de The Independent afirmă că aceste operațiuni se folosesc de echipamente disimulate în structura clădirilor diplomatice și sunt efectuate doar de un număr redus dintre membrii personalului, sub acoperire diplomatică, a căror "adevărată misiune" nu le este cunoscută nici măcar celor mai mulți dintre colegii lor.

Fotografiile aeriene ale ambasadei britanice din Berlin arată o potențială bază de spionaj disimulată în interiorul unei structuri albe, cilindrice, asemănătoare unui cort, care nu poate fi observată cu ușurință de la nivelul străzii. Structura există acolo încă de la inaugurarea ambasadei, în 2000, clădirea acesteia fiind construită după reunificarea Germaniei.

Structura poartă o asemănare izbitoare cu echipamentul de spionaj utilizat de GCHQ la postul de spionaj din Berlinul de Vest, de pe vremea războiului rece, din locația acum abandonată Teufelsberg ("Muntele Diavolului"), care era folosit pentru interceptarea comunicațiilor est-germane și sovietice.

Echipamentul din unitatea amplasată pe ambasadă ar trebui să fie capabil să intercepteze convorbiri telefonice, conexiunile Wi-Fi la internet și comunicațiile pe distanță lungă din capitala Germaniei, inclusiv cele din clădirile guvernamentale adiacente, înghesuite în jurul Porții Brandenburg, cum este Reichstag-ul și cancelaria. Oficialii GCHQ au refuzat luni să discute chestiuni se securitate de actualitate.

Rețeaua de baze de spionaj din ambasade - versiunea americană a primit de la NSA numele de cod "Stateroom" ("camera de stat") - este considerată a fi atât de importantă, încât NSA și CIA au construit într-o zonă împădurită de lângă Washington o astfel de falsă ambasadă pentru a testa tehnologii și pentru a antrena spionii. Pe imaginile captate de satelit ale acestei locații din Maryland se poate observa o structură albă cilindrică, similară celei amplasate pe ambasada Marii Britanii de la Berlin.

Documentele NSA furnizate de Snowden arată că operațiunile de tip Stateroom sunt desfășurate de SUA, Marea Britanie, Canada și Australia. Împreună cu Noua Zeelandă, aceste țări formează așa-zișii "Cinci Ochi" care constituie nucleul unei coaliții internaționale a spionajului.

Documentul NSA în care este descrisă rețeaua Stateroom o definește astfel: "locații de colectare sub acoperire SIGINT [informații-semnale] situate în clădirile diplomatice din străinătate ... [incluzând] SCS (la reprezentanțele diplomatice americane) și sediile comunicațiilor guvernamentale (la reprezentanțele diplomatice britanice)." Documentul subliniază natura clandestină a operațiunilor, afirmând: "Aceste locații sunt mici ca dimensiuni și ca număr al personalului care le deservește. Ele sunt secrete, iar adevărata lor misiune nu îi este cunoscută majorității personalului diplomatic de la reprezentanța la care sunt detașate."

"Sistemul de colectare disimulat" din cadrul ambasadelor utilizează "debarale" sau structuri cu ferestre false. În document se poate citi: "Echipamentul de colectare de pe o clădire este disimulat astfel încât să nu dezvăluie activitatea SIGINT... antenele sunt uneori disimulate în false ornamente ale arhitecturii sau în debarale de mentenanță de pe acoperiș."

Relațiile diplomatice dintre Germania și SUA s-au prăbușit la un nivel fără precedent de când s-a aflat că telefonul mobil personal al cancelarului Merkel, care este cunoscută pentru obiceiul de a rezolva chestiuni guvernamentale delicate prin intermediul convorbirilor telefonice și al SMS-urilor, a fost vizat de către SCS. Oficiali ai serviciilor germane de informații se află în prezent la Washington pentru a negocia oprirea operațiunilor de supraveghere în masă pe teritoriul Germaniei, precum și un pact formal prin care să se pună capăt spionajului între statele prietene. Însă orice informație conform căreia și Marea Britanie a interceptat convorbiri ale politicienilor și oficialilor germani - fie și numai ca parte a unei mult mai ample supravegheri a capitalei germane - s-ar putea dovedi dăunătoare.

Un document separat scăpat de la SCS afirmă că Stateroom și alte rețele de spionaj urmăresc telefoanele mobile și rețelele de internet Wi-Fi. Locația în care sunt amplasate echipamentele de interceptare, în ambasada britanică, face imposibil faptul ca datele de la reședința și birourile cancelarului Merkel să nu fi fost și ele colectate.

Istoria secretă: Cum îi spiona Marea Britanie pe sovietici

Operațiunile secrete de interceptare, similare cu cele desfășurate la ambasadele britanică și americană din Berlin, constituie subiect de știri de peste 40 de ani.

În 1971 jurnalistul american Jack Anderson scria despre cum reușiseră NSA și GCHQ să monitorizeze conexiunile radio din limuzinele rusești Zil ale conducătorilor sovietici, obținând fluxuri de informații despre politica externă și intențiile militare - dar aflând totodată și despre "sarcasmele și certurile ... și bârfele" dintre liderii sovietici. "Conducătorii ... se plâng de bolile lor ca niște fete bătrâne", scria el.

La fel ca și în cazul dezvăluirilor făcute de Snowden, NSA a pretins la acea vreme că articolul lui Anderson i-ar fi determinat pe sovietici să renunțe la folosirea liniilor telefonice din limuzine. Însă acest lucru nu era adevărat - sovieticii au continuat pur și simplu să stea la taclale. Pe 26 mai 1972, conform unor documente americane desecretizate, agenții de la ambasadă au obținut o informație vitală în urma căreia s-a putut încheia un acord între Est și Vest pentru interzicerea rachetelor interceptoare.

Adevărata replică a rușilor la acea dezvăluire a fost să bombardeze ambele ambasade cu semnale radio de mare intensitate, într-o încercare eșuată de a le strica echipamentele de interceptare. Asaltul pe calea undelor a provocat îngrijorare cu privire la sănătatea și siguranța spionilor și a diplomaților.

Articol de Duncan Campbell, Cahal Milmo, Kim Sengupta, Nigel Morris și Tony Patterson
Traducere: Andrei Suba



THE INDEPENDENT - 6.11.2013 10:37