Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Yahoo, Google și Facebook încearcă să-și apere reputația, în urma dezvăluirilor legate de interceptările NSA

Yahoo, Google și Facebook încearcă să-și apere reputația, în urma dezvăluirilor legate de interceptările NSA

Google, Apple, Facebook și Microsoft. Acestea sunt companiile care vor ca publicul larg să se folosească cu încredere de serviciile lor online pentru stocarea datelor personale, a fotografiilor, documentelor și schimburilor de mailuri. Și totuși, aceste companii se străduiesc acum să mențină nivelul de încredere pentru care au militat, după ce, potrivit unor dezvăluiri recente, ele ar fi permis guvernului SUA să aibă acces la informațiile stocate de clienți pe serverele lor.

Companiile Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple neagă cu desăvârșire că ar fi oferit, în secret, administrației Obama, acces la informațiile utilizatorilor lor, dar potențiala lovitură de imagine cu care se pot confrunta acum, le face să bâjbâie în cautarea unui drept la replică adecvat.

Potrivit lui Viktor Mayer-Schonberger, profesor în materie de legislație web la Institutul Oxford pentru Internet, consecințele asupra reputației colective a companiilor din sfera internetului pot fi grave, din moment ce încrederea a fost elementul care a contribuit la prosperitatea afacerilor lor de până acum.

Pentru argumentare s-a referit la compania Amazon - neimplicată în programul de supraveghere electronică Prism - ce a ținut partea cumpărătorilor atunci când comercianții ce se folosesc de serviciul de vânzări online al companiei au protestat față de recenziile negative primite de la consumatori pe paginile web ale companiei. "E posibil ca cineva să nu mai fi cumpărat o carte ca urmare a comentariilor din dreptul ei, însă posibilitatea oferită de Amazon de a plasa comentarii la produse i-a adus companiei un plus de credibilitate, ceea ce a contat mult mai mult pentru ea pe termen lung", spune Schonberger. "Odată violată această încredere, este dificil să o recâștigi. Chiar dacă s-ar dovedi că este o farsă, încrederea publicului a fost distrusă, de vreme ce toată lumea vorbește despre asta."

"Aceste companii depind de credibilitatea insuflată utilizatorilor pentru a le oferi informații personale. Mulți dintre noi nu avem nimic împotrivă ca aceste companii să folosească informațiile pe care le-am furnizat pentru propriile lor beneficii economice, pentru a amplasa anunțuri în sidebar în funcție de interesele fiecăruia, însă nu dorim ca aceste informații să ajungă în posesia guvernelor sau în mâinile autorităților fiscale, de exemplu", afirmă Schonberger.

Greg Nojeim, consilier juridic principal în cadrul Centrului pentru Democrație și Tehnologie din New York, susține că în cazul Google, companie al cărei slogan informal este "Nu fi malefic" și care a pus piatra de temelie a liberei exprimări în mediul online, "mai multă transparență ar fi necesară." Potrivit acestuia "un pas important pe care aceste companii l-ar putea face ar fi să exercite mai multă presiune asupra serviciilor secrete, să dezvăluie mai multe informații cu privire la programele de supraveghere electronică pe care le administrează."

În urma declarației făcute pe fondul dezvăluirilor cu privire la programul Prism, directorul executive al Google, Larry Page, a spus că acesta ar putea fi următorul pas pe care compania sa îl va face pentru a-și apăra reputația. "Caracterul ascuns al procedurilor legale curente compromite libertățile pe care cu toții le prețuim", a spus acesta.

Susținătorii drepturilor civile au fost de asemenea puși în alertă. În Marea Britanie, dezvăluirile cu privire la programul SUA de supraveghere electronică a ridicat întrebări cu privire la posibile încălcari ale legilor britanice de protecție a datelor personale.

Traducerea: Alexandru Dumitru

Citește și:`Edward Snowden a fost sursa scurgerii de informații despre programul american PRISM - anunță ziarul The Guardian`

Citește și: `Agenția pentru Securitate Națională a SUA se folosește direct de serverele Google, Facebook sau Apple`



The Guardian - 11.06.2013 19:58