Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Un cotidian chinez îl laudă pe Edward Snowden pentru `înlăturarea măștii de sfințenie a Washingtonului`

Un cotidian chinez îl laudă pe Edward Snowden pentru `înlăturarea măștii de sfințenie a Washingtonului`

Cotidianul chinez cu cel mai mare tiraj l-a lăudat pe angajatul unei firme americane de spionaj, Edward Snowden, pentru "înlăturarea măștii de sfințenie al Washingtonului" și a respins acuzațiile că Beijingul ar fi facilitat plecarea sa din Hong Kong.

Comentariul de pe prima pagină, redactat în termeni duri, din ediția internațională a "People's Daily", oficiosul Partidului Comunist Chinez, răspunde criticii vehemente a Statelor Unite la adresa Chinei, acuzată că i-a permis lui Snowden să fugă.

Guvernul chinez și-a exprimat anterior îngrijorarea serioasă față de afirmațiile lui Snowden, conform căruia Statele Unite ar fi accesat numeroase rețele de calculatoare din Hong Kong și China, inclusiv cea a Universității Tsinghua, care are unul din cele mai mari centre de internet din țară și cele ale companiilor chineze de internet mobil. Beijingul a anunțat că a ridicat această problemă la Washington. "Nu numai că Statele Unite nu ne-au dat nicio explicație și nu și-au cerut scuze, ci, dimpotrivă, și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care regiunea administrativă specială Hong Kong a gestionat situația, în conformitate cu legea", a scris Wang Xinjun, cercetător la Academia de Științe Militare, în comentariul din People's Daily.

"Dintr-un anumit punct de vedere, Statele Unite s-au transformat din "model al respectării drepturilor omului" în "spion care încalcă dreptul la viață privată", în "manipulator" al puterii centralizate asupra internetului mondial și în "invadator" nesăbuit al rețelelor altor țări", afirmă People's Daily.

Casa Albă a susținut că permisiunea acordată lui Snowden să plece reprezintă "o alegere deliberată a guvernului de a face scăpat un fugar, în pofida unui mandat legal de arestare, această decizie având indubitabil un impact negativ asupra relației dintre Statele Unite și China".

People's Daily, care reflectă gândirea guvernului, a replicat că Beijingul nu poate accepta "acest tip de nemulumire și opoziție". "Lumea își va aminti de Edward Snowden", afirmă cotidianul. "Datorită curajului lui a fost înlăturată masca de sfințenie a Washingtonului".

Aceste schimburi de replici evidențiază deteriorarea relațiilor dintre cele două țări, la numai câteva săptămâni după un summit încununat de succes între președinții Barack Obama și Xi Jinping. Dar experții consideră că este puțin probabil ca Washingtonul să recurgă la măsuri punitive.

Un comentariu din "Global Times", care aparține de "People's Daily", a atacat și el Statele Unite, pentru "încolțirea unui tânăr idealist care a dat în vileag scandalurile sinistre ale Guvernului SUA". "În loc să-și ceară scuze, Washingtonul își arată mușchii, încercând să controleze întreaga situație", scrie "Global Times".

Snowden a scăpat de urmărirea autorităților americane, părăsind duminică Hong Kongul cu un avion Aeroflot, cu destinația Moscova. Statele Unite ceruseră reținerea sa în vederea extrădării, sub acuzația de trădare, dar autoritățile din Hong Kong au răspuns că hârtiile nu erau în ordine și Snowden era liber să plece.

Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat că Washingtonul nu a dat crezare explicației că ar fi o decizie "tehnică" a autorităților pentru imigrație din Hong Kong. "Autoritățile din Hong Kong au fost înștiințate din vreme de statutul documentelor de călătorie ale domnului Snowden și au avut suficient timp la dispoziție să împiedice plecare lui, așa cum ar fi trebuit. Nu acceptăm ideea conform căreia China nu a putut lua măsuri."

Luni, Snowden ar fi trebuit să se îmbarce în alt avion, de la Moscova către Cuba și, de acolo, către Ecuador, care ia în considerare acordarea de azil. Dar ziariștii care au urcat în avion la Moscova au descoperit că Snowden nu era acolo. Când avionul a aterizat în Cuba, iarăși nu era nici urmă de Snowden la bord. Pilotul i-a întâmpinat pe ziariști la aeroportul internațional Jose Marti din Havana, și-a scos propriul aparat de fotografiat, le-a făcut poze și le-a spus: "Nu-i Snowden".

Comentariile chineze dure nu au apărut pe principalele portale de știri ale țării. În schimb, majoritatea articolelor s-au concentrat pe alte teme, cum ar fi faptul că destinația finală a lui Snowden nu este încă cunoscută, relația sa cu WikiLeaks și detalii ale plecării sale din Hong Kong.

Alt editorial apărut luni în "People's Daily" a apărat guvernul din Hong Kong care i-a permis lui Snowden să plece, în pofida mandatului de arestare eliberat de Statele Unite, susținând că autoritățile regiunii au acționat în conformitate cu legea. "Vocile câtorva politicieni americani și instituții media au devenit cu adevărat stridente în privința scandalului Prism. Nu numai că unii nu regretă câtuși de puțin, ci învinovățesc cu aroganță alte țări, fără niciun motiv", se spune în editorial.

Shi Yinhong, expert în relațiile sino-americane la Universitatea Renmin din Beijing, a apreciat că afacerea Snowden le-a oferit liderilor chinezi ocazia de a-și consolida legitimitatea pe plan intern, transmițând un mesaj puternic referitor la ipocrizia Statelor Unite. Dar, în culise, a adăugat el, liderii nu sunt dispuși să permită ca afacerea să afecteze semnificativ relațiile bilaterale: "Poate că va avea impact asupra opiniei publice din China, dar pentru guvernul chinez nu s-a schimbat aproape nimic. Chiar dacă relațiile Chinei cu Statele Unite vor avea de suferit, va fi pentru scurt timp."

Articol de Jonathan Kaiman
Traducerea: Viorica Alistar



The Guardian - 25.06.2013 12:39