Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Organismul UE pentru protecția datelor va face investigații în scandalul Prism

Organismul UE pentru protecția datelor va face investigații în scandalul Prism

Organismul european însărcinat cu protecția datelor și vieții private va întreprinde propria anchetă, pentru a stabili dacă reglementările privind viața privată au fost încălcate de programele secrete de supraveghere ale Statelor Unite.

Într-o scrisoare trimisă luni, 19 august, comisarului pentru justiției Viviane Reding, Jacob Kohnstamm, președintele grupului Articolul 29, a afirmat că organismul pe care-l conduce va evalua controversatul program Prism și toate celelalte programe ale Agenției Naționale de Securitate (NSA) din Statele Unite.

Printre principalele cerințe ale grupului se numără informații precise referitoare la tipul de date colectate și securitatea accesării acestora, precum și lămuriri privind respectarea de către programele americane de colectare a datelor a legislației europene și internaționale.

"Colectarea și accesul comunității americane de informații la date ale unor persoane care nu sunt cetățeni ai Statelor Unite sunt motive de preocupare pentru comunitatea internațională de protecție a datelor. Grupul Articolul 29 consideră că este de datoria sa să evalueze în mod independent în ce măsură este periclitată și poate chiar încălcată protecția oferită de legislația UE în domeniul protecției datelor și ce consecințe pot avea Prism și programele asemănătoare asupra respectării secretului datelor personale ale cetățenilor noștri", a scris Kohnstamm.

Grupul Articolul 29, care reunește organismele naționale de protecție a datelor din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, este consultant al instituțiilor UE în domeniul politicilor legate de protecția datelor. Grupul a mai spus că va cerceta și dacă UE are propriile programe de urmărire și interceptare.

Scrisoarea a fost trimisă și comisarului pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom, președintelui Parlamentului European Martin Schultz și președintelui Comisiei europarlamentare pentru libertăti Civile Juan Lopez Aguilar.

Disputa iscată de programele americane de supraveghere a amenințat, pentru scurtă vreme, să întârzie tratativele comerciale între UE și SUA, dar cele două părți au convenit să înființeze un grup de lucru care să verifice acuzațiile și să lucreze în paralel. Comisia Europeană și reprezentanți ai președinției lituaniene a UE vor negocia în numele Uniunii.

Purtătoarea de cuvânt a Vivianei Reding, Mina Andreeva, a declarat luni că puterea executivă a UE salută "susținerea puternică" a poziției Bruxelles-ului de către Articolul 29.

Amploarea culegerii de informații de către NSA, inclusiv stocarea înregistrărilor telefonice și a datelor colectate de pe internet, a fost prezentată pe larg într-o serie de documente dezvăluite presei de către avertizorul de integritate Edward Snowden. Astfel s-a aflat că înseși instituțiile UE au fost ținta supravegherii din partea Statelor Unite.

Pe de altă parte, autoritățile britanice au provocat indignarea opiniei publice, prin reținerea și interogarea partenerului ziaristului de la Guardian care l-a intervievat pe Snowden și i-a publicat dezvăluirile.

Duminică, David Miranda, cetățean brazilian, a fost interogat vreme de nouă ore la aeroportul Heathrow din Londra, în baza legilor britanice antiterorism, fiind apoi eliberat fără a i se aduce vreo acuzație.

Marți, autoritățile britanice au susținut că măsura a fost "întemeiată legal și procedural".

Articol de Benjamin Fox
Traducerea: Viorica AlistarEUOBSERVER - 21.08.2013 11:24