Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

NSA a spionat 60 de milioane de apeluri în Spania, în doar o lună

Agenția Națională de Securitate (NSA) a SUA a spionat 60 de milioane și jumătate de apeluri în Spania, numai între luna decembrie a anului 2012 și începutul lui ianuarie 2013, după cum arată un grafic ce face parte dintre documentele secrete deținute de fostul agent NSA, Edward Snowden, la care EL MUNDO a avut acces în exclusivitate.

Sub titlul „Spain – last 30 days” („Spania – ultimele 30 de zile”), graficul arată fluxul de apeluri, definite cu sigla DNR, interceptate pe durata zilelor cuprinse între 10 decembrie 2012 și 8 ianuarie 2013.

Pe 11 decembrie, SUA a spionat peste 3 milioane și jumătate de apeluri înregistrate pe teritoriul spaniol. A fost ziua cu flux maxim.

În 30 decembrie, 1 și 2 ianuarie, însă, nu apar apeluri pe grafic, observându-se o substanțială scădere a traficului de date monitorizate în perioada sărbătorilor de iarnă.

Operațiunea de spionaj nu a înregistrat conținutul apelurilor, ci numărul de serie a aparatelor care au comunicat, locul în care s-au aflat, numărul de telefon al cardurilor SIM utilizate și durata apelului.

Interceptarea întreprinsă de SUA include și intruziunea în informații cu caracter personal prin intermediul navigatorului de internet, e-mail și rețele de socializare precum Facebook sau Twitter.

Înregistrarea datelor efectuată de NSA reprezintă un delict și se pedepsește conform Codului Penal. Legea spaniolă 25/2007 privind păstrarea datelor referitoare la comunicațiile electronice și rețelele publice de comunicare protejează intimitatea acestui tip de informații.

Printre documentele la care a avut acces EL MUNDO, se află și o explicație a NSA cu privire la modul de funcționare și obiectivele legate de utilizarea Boundless Informant, un software care permite rezumarea și înțelegerea informației acumulate de sistemele de spionaj al semnalelor (SIGINT), prin intermediul cărora NSA intercepta comunicațiile. Conform acestei explicații, un grafic precum cel care apare în imaginea referitoare la Spania fusese dezvoltat în mod automat de programul menționat, fără necesitatea intervenției unui operator.

Articol de Glenn Greenwald și Germán Aranda
Traducerea: Veronica PopaEL MUNDO, Spania - 29.10.2013 10:54