Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Edward Snowden riscă extrădarea din Hong Kong în SUA

Edward Snowden riscă extrădarea din Hong Kong în SUA

***

THE INDEPENDENT: Julian Assange îl laudă pe Edward Snowden, care riscă extrădarea din Hong Kong în SUA

Unul din politicienii de seamă din Hong Kong l-a sfătuit pe avertizorul de integritate Edward Snowden să părăsească orașul în care se crede că se ascunde, spunând că nu este ferit de extrădarea în Statele Unite, dacă rămâne.

Regina Ip, președinta Noului Partid Popular, pro-Beijing, și fostă deținătoare a portofoliului securității în Hong Kong, a declarat că orașul "nu este în mod cert un refugiu sigur" pentru colaboratorul NSA, căruia membrii Congresului de la Washington i-au cerut extrădarea în Statele Unite, pentru a fi judecat.

Doamna Ip le-a spus ziariștilor că orașul "va fi obligat să respecte termenii" tratatului de extrădare semnat de Hong Kong și SUA în 1997, dacă Statele Unite vor înainta o cerere oficială de extrădare. "Este în interesul lui să părăsească Hong Kongul", a subliniat ea.

Domnul Snowden, în vârstă de 29 de ani, și-a declinat identitatea duminică, după ce a dezvăluit cotidianelor The Guardian și The Washington Post detalii despre vastul program de supraveghere electronică al Agenției Naționale de Securitate (NSA). El a afirmat că a ales să fugă din Statele Unite în Hong Kong din cauza "atașamentului său față de libertatea de exprimare și față de dreptul la disidență politică".

S-au făcut numeroase speculații privind hotelul de lux din apropierea Consulatului SUA din Hong Kong în care se ascunde domnul Snowden, după ce a menționat că agenți CIA se găsesc "în susul străzii".

Domnul Snowden a spus că și-a părăsit "hotelul confortabil" doar de trei ori în cele trei săptămâni de cazare, temându-se pentru siguranța lui și că ar putea fi răpit și repatriat forțat de CIA sau asasinat de către Triadele chinezești.

În contrast net cu vâlva mediatică în jurul hotelurilor de lux din Hong Kong, majoritatea oamenilor de pe stradă habar nu aveau de fostul tehnician CIA sau despre interesul lumii față de Hong Kong, stârnit de prezența lui aici.

Julian Assange a declarat Sky News că Snowden este "un erou". Fondatorul WikiLeaks a apreciat că avertizorul de integritate privind NSA este "într-o situație foarte, foarte gravă, dacă avem în vedere că retorica folosită împotriva mea și a lui Bradley Manning în 2010-2011 se aplică acum la Snowden".

În Statele Unite, condamnarea domnului Snowden de către politicieni a fost temperată de susținerea publică pentru acțiunile sale. Peter King, președintele republican al Subcomisiei pentru informații și contraterorism, a cerut extrădarea domnului Snowden, susținând într-un comunicat: "Guvernul Statelor Unite trebuie să-l judece, aplicând în totalitate legea".

Shawn Turner, purtător de cuvânt al Directorului Agențiilor Naționale de Informații, James Clapper, a spus că a fost înaintat cazul Snowden Departamentului Justiției, pentru anchetare. Ultimul angajator al domnului Snowden, compania de securitate Booz Allen Hamilton, a dat publicității o declarație în care promite să coopereze deplin cu anchetatorii.

Pe de altă parte, senatorul republican Rand Paul, a anunțat că se gândește să dea în judecată guvernul federal pentru existența programelor de supraveghere detaliate în dezvăluirile domnului Snowden.

La o conferință de presă la Casa Albă, purtătorul de cuvânt al președintelui Obama, Jay Carney, a apărat transparența Administrației, ale cărei politici în domeniu sunt "cuprinzătoare și semnificative" și a afirmat că domnul Obama "salută o dezbatere" privind echilibrul între intimitate și securitate. Însă domnul Carney nu a dorit să comenteze cazul Snowden, în pofida unei petiții de pe site-ul Casei Albe, în care se cere iertarea avertizorului de integritate și care a adunat peste 16.000 de semnături până luni la prânz.

Trevor Timm, director executiv al Fundației pentru Libertatea Presei, a declarat pentru The Independent: "Este un uriaș curent de opinie în sprijinul lui Edward și a ceea ce a făcut. Oamenii simt că li s-a ascuns acest program masiv de supraveghere, iar el susține că nu a acționat pentru câștiguri bănești, ci pentru a apăra drepturile americanilor".

Domnul Snowden a sugerat că ar putea cere azil în Islanda, dar această țară are și ea un tratat de extrădare cu Statele Unite. Duminică, parlamentara islandeză Birgitta Jonsdottir a anunțat că a început să pregătească solicitarea de azil în numele domnului Snowden, în colaborare cu Smari McCarthy de la Inițiativa Media Modernă din Islanda. "Considerăm că este de datoria noastră să ne oferim ajutorul domnului Snowden", au spus ei într-un comunicat.

Comitetul Campaniei pentru o schimbare progresivă a început strângerea de fonduri pentru acoperirea unor eventuale costuri legale pentru domnul Snowden.

Articol de Sofia Mitra-Thakur și Tim Walker
Traducerea: Viorica Alistar

Citește și:`Edward Snowden a fost sursa scurgerii de informații despre programul american PRISM - anunță ziarul The Guardian`

Citește și: `Agenția pentru Securitate Națională a SUA se folosește direct de serverele Google, Facebook sau Apple`



THE INDEPENDENT - 11.06.2013 15:14