Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Rușii i-au spionat pe liderii lumii la summit-ul G20 cu ajutorul unor stick-uri USB

Revenit la Bruxelles, după ce a participat la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, în septembrie, președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a înmânat câteva gadget-uri funcționarilor de securitate, care, la rândul lor, au cerut consultanță serviciilor germane. Răspunsul tehnic imediat sosit de la Bonn a alertat diplomațiile și serviciile secrete din lume. Potrivit unei prime analize tehnice, stick-urile USB și cablul USB pentru încărcarea bateriilor telefoanelor mobile primite cadou de la ruși - adică gadget-urile în chestiune - erau două "trojan horse", adică două instrumente pentru a capta date din computer și din telefon.

Pe scurt, asupra țărilor participante la G20 - europene, sud-americane, arabe și asiatice - s-a declanșat o operațiune de spionaj, care face și mai grea atmosfera între diferitele servicii secrete și diplomații.

Summit-ul începe pe 5 septembrie. Liderii lumii se află la circa 15 km de Sankt Petersburg, la Strelna, în Palatul Constantin. Atmosfera este tensionată, precum și relațiile dintre Moscova și Washington. Scandalul Datagate a explodat la începutul lunii iunie. Pe 1 august, Moscova acordă o viză temporară tehnicianului informatic al NSA, Edward Snowden, care a dezvăluit secretele SUA. Iritația americană atinge cote maxime, astfel încât Casa Albă anulează întâlnirea bilaterală dintre Putin și Obama. Și problema siriană, unde criza este la apogeu și unde suflă vânturi de război, nu ajută la dezamorsarea tensiunilor. Multe diplomații occidentale au poziții diferite față de Putin despre războiul împotriva lui Assad.

Prin urmare, summit-ul la care trebuia să se discute în special despre lupta împotriva paradisurilor fiscale, despre instabilitate financiară și șomaj, în final este condiționat de Datagate și de problema de la Damasc. Ca și cum nu ar fi fost destul, la summit sosește vestea că "urechile" de la Washington ar fi ascultat comunicațiile președinților Mexicului și Braziliei, Enrique Peña Nieto și Dilma Rousseff. Astfel, în acest context se descoperă "gadget-urile" modificate, care marchează revenirea oficială la un conflict între serviciile secrete din jumătate de planetă.

Trebuie spus că investigația tehnică încredințată nemților este încă în curs. Nu se știe dacă toți participanții la summit, șefii de stat și de guvern din cele 20 țări cele mai importante, în afară de liderii UE, au avut aceleași gadget-uri "modificate". Dar îngrijorarea este mare, deoarece acele stick-uri USB ar fi putut fi deja folosite de vreun membru dintre cele 26 de delegații din țările participante la summit-ul rus.

Descoperirea serviciilor secrete germane a operațiunii de spionaj făcute de ruși la Sankt Petersburg reiese acum în planul noii furtuni Datagate, poveste care pare să anunțe noi lovituri de teatru. Țările din UE sunt extrem de îngrijorate pentru activitatea de spionaj american care creează alarmă în opiniile publice naționale. În special, Germania și Franța îi denunță pe americani că au strâns milioane de date și l-au interceptat pe cancelarul Angela Merkel. Apoi, în ultimele ore, site-ul Cryptome a lansat vestea că NSA americană a monitorizat, într-o singură lună, peste 124,8 miliarde de comunicații în întreaga lume. De la 12,76 miliarde în Pakistan la 46 de milioane în Italia. Date care îi uimesc pe analiștii acreditați la serviciile secrete electronice din lume, pentru că ar fi vorba despre milioane și miliarde de date care ar trebui să treacă prin motoare de căutare, care filtrează informațiile sensibile prin intermediul unor cuvinte-cheie sau concepte.

Cu siguranță, la cele trei întâlniri avute de liderii serviciilor secrete italiene cu cei de la National Security Agency, săptămânile trecute, americanii au confirmat că nu au monitorizat utilizatori italieni în Italia. Niciodată, ca în acest moment, teama autorităților din guvernul italian este că ar putea continua transferul de informații sensibile. Pe scurt, ar putea să nu fi luat sfârșit operațiunea de interceptare.

Angela Merkel interceptată? Se pare, însă, că telefonul mobil în cauză este al cincilea pe care aceasta îl deține, cel aflat pe numele partidului.

În schimb, în ceea ce privește Italia, aparatele serviciilor secrete și de securitate italiene, în aceste zile, au dat asigurări asupra nivelului de protecție a comunicațiilor liderilor de la Palatul Chigi. Protecția comunicațiilor premierului Enrico Letta și a miniștrilor este încredințată AISI, fosta SISDE, iar un funcționar de la ComSec îl urmărește mereu pe premier cu o valiză de aparate de protejare a comunicațiilor secrete. Și convorbirile miniștrilor sunt protejate grație algoritmilor criptați pentru "rețeaua de guvern". Toate sistemele și aparatele de protecție a comunicațiilor sunt supuse verificărilor regulate și periodice.

Traducerea de Oana Avram



LA STAMPA - 30.10.2013 12:15