Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Snowden anunță noi dezvăluiri; Moscova nu vrea să îl extrădeze

Martorul cheie din scandalul Datagate, Edward Snowden, amenință cu noi dezvăluiri și îl acuză pe președintele american Obama de "agresiune politică".

Snowden, între timp, potrivit site-ului Wikileaks, a cerut azil politic mai multor țări UE, printre care și Italiei (chiar dacă până acum la ambasada italiană de la Moscova nu a sosit nicio cerere formală). Printre țările principale figurează Germania, Franța, Spania, dar și Austria, Bolivia, Brazilia, China, Cuba, Finlanda, Irlanda, Olanda, Nicaragua, Norvegia, Polonia, Rusia, Elveția și Venezuela.

Cererile de azil au fost prezentate pe 30 iunie consulatului rus de la aeroportul moscovit, în a cărui zonă de tranzit se află Snowden, de către Sara Harrison, avocat activist la Wikileaks.

Snowden s-ar fi răzgândit, în schimb, în ceea ce privește Rusia, renunțând să ceară azil Moscovei, după ce a aflat poziția lui Putin, a informat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, precizând că Snowden se află încă la aeroportul din Moscova.

Bolivia este pregătită să examineze acordarea azilul politic pentru Snowden, a spus președintele bolivian Evo Morales într-un interviu la televiziunea Russia Today (în limba engleză, spaniolă și arabă). "Da, de ce nu?", a răspuns Morales la o întrebare pe acest subiect. Șeful statului bolivian a precizat că țara sa nu a primit încă o cerere în acest sens, dar că "dacă va veni, suntem pregătiți să o examinăm, suntem gata de tratative".

Între timp, Moscova spune nu extrădării, și pentru că în SUA există pedeapsa cu moartea, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin. "Însăși Snowden, din sincera sa convingere sau din oricare alt motiv, se consideră un apărător al drepturilor omului, un luptător pentru idealurile democrației și libertății omului, recunosc și ONG-urile rusești pentru apărarea drepturilor omului și cele străine. De aceea, se consideră imposibilă extrădarea lui Snowden într-o țară precum SUA, unde este aplicată pedeapsa cu moartea", a explicat Peskov. Anterior, Moscova a amintit că, oricum, nu există nici un acord cu SUA în materie de extrădare.

Snowden nu ar fi cerut formal azil politic nici Venezuelei, contrar față de ceea ce s-a scris pe site-ul Wikileaks, după cum a spus marți la Moscova președintele venezuelean Nicolas Maduro, precizând însă că americanul de 30 ani merită să aibă protecție în conformitate cu dreptul internațional umanitar, ca persoană care a dezvăluit adevărul, informează agenția Itar-Tass. Potrivit site-ului Wikileaks, în schimb, Snowden a cerut azil și la Caracas.

Într-o declarație publicată de Wikileaks, Snowden îl acuză pe președintele american, Barack Obama, că folosește împotriva persoanei sale "vechile și relele instrumente de agresiune politică" și "cetățenia ca o armă pentru a-l face să tacă". "Președintele - mai afirmă - este înspăimântat de o opinie publică informată și supărată care cere adevărul".

Snowden atacă foarte dur Casa Albă și actualul guvern SUA. "Am părăsit Hong Kong-ul acum o săptămână - scrie Snowden, care rupe tăcerea, pentru prima dată de când a ajuns la Moscova - când a fost clar că libertatea mea și siguranța mea erau amenințate de guvernul meu numai pentru că am dezvăluit adevărul". Fostul angajat la National Security Agency (NSA) explică cum Obama a promis că nu ar fi permis "nicio intrigă diplomatică cu privire la cazul meu". "Dar după această promisiune - afirmă Snowden - președintele i-a dat ordin adjunctului său Joe Biden să facă presiuni asupra liderilor diferitelor țări, cărora eu le-am cerut protecție, ca să respingă cererea mea de azil politic. Acest tip de înșelăciune din partea unui lider mondial nu este nici justiție - continuă Snowden - nici pedeapsa azilului. Acestea sunt vechile, relele instrumente de agresiune politică. Scopul lor este să sperie, nu pe mine, ci pe toți cei care ar vrea să spună adevărul după mine". Snowden subliniază, deci, că "timp de decenii SUA au fost cele mai puternice apărătoare ale drepturilor omului și dreptului la azil. În mod trist, acest drept este acum respins de actualul guvern al țării mele".

Traducerea de Oana Avram



IL MESSAGGERO - 3.07.2013 10:35