Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru libertăți civile: `Este în joc încrederea reciprocă dintre SUA și Europa`

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru libertăți civile: `Este în joc încrederea reciprocă dintre SUA și Europa`

În timp ce, prin intermediul ziarului englez "The Guardian", continuă să apară dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost agent 007 informatic în cadrul National Security Agency în SUA, acum hotărât să ceară azil politic Rusiei, este pe punctul de a intra în faza operativă grupul de anchetă al Parlamentului European, care va trebui să facă investigații cu privire la scandalul Datagate. Organismul nu are scopuri judiciare, ci politice, chiar dacă va trebui să cerceteze presupusul spionaj american în dauna țărilor UE. Unul dintre "investigatorii" din grup este Salvatore Iacolino (Grupul Partidul Popular European - Marele Sud), vicepreședinte al Comisiei Europene pentru libertăți civile, care coordonează mandatul de anchetă.

Reporter: Domnule președinte, pe cine veți convoca?

Salvatore Iacolino: Lista este lungă, dar îi vom interoga, printre alții, pe ambasadorul european al SUA la UE, pe ministrul de justiție american și alții, inclusiv membri NSA.

Reporter: Este adevărat că mari companii precum Microsoft și Google au furnizat accesul la datele NSA?

Salvatore Iacolino: Acest aspect va fi obiectul investigației noastre. Evident, dacă firme care furnizează servicii au oferit colaborare nepermisă, vor suporta consecințele.

Reporter: Scopul comisie?

Salvatore Iacolino: Să înțelegem ce au dobândit autoritățile americane, și cu scopuri diferite față de activitatea permisă de combaterea a terorismului.

Reporter: Ce date personale ar fi putut obține?

Salvatore Iacolino: În teorie mail-uri, date ale cărților de credit, conturi bancare, material depozitat apoi într-un fișier informatic. Documente care reprezintă identitatea unei persoane.

Reporter: Cum acționează programul Prism, acum pus sub acuzare?

Salvatore Iacolino: Cabina de regie este la National Security Agency care, cum am spus, se folosește în mod necesar de societăți de servicii care permit accesul la date. Acest lucru se poate face fără să se trădeze încrederea aliaților.

Reporter: La ce date veți avea acces?

Salvatore Iacolino: La toate cele care ne sunt necesare în cea mai amplă perspectivă.

Reporter: Odată obținute rezultatele, activitatea de siguranță și spionaj riscă să fie eliminată?

Salvatore Iacolino: Nu, activitatea de spionaj a existat întotdeauna și privește securitatea țărilor, iar datele vor rămâne secrete. Noi trebuie să verificăm dacă a fost încălcat dreptul la privacy al cetățenilor și dacă au fost respectate acordurile existente. Aici este în joc încrederea reciprocă dintre SUA și Europa.

Reporter: Acordurile rămân neschimbate?

Salvatore Iacolino: Desigur, nu se discută momentan.

Reporter:Și dacă ancheta scoate la iveală aspecte de ilegalitate?

Salvatore Iacolino: Acordurile ar putea fi revăzute. Europa își va face auzită vocea puternică și unică.

Reporter: Este mai importantă rețeaua de siguranță sau dreptul la privacy?

Salvatore Iacolino: În special după Turnurile Gemene, siguranța este prioritară, dar este necesară o corectitudine asupra căreia nu există derogări.

Reporter: După părerea dumneavoastră, au avut loc încălcări ale acordurilor?

Salvatore Iacolino: Când ne aflăm în fața unui nor informatic enorm cu milioane de date colectate, cred că da.

Reporter: Dincolo de Datagate, se poate estima dimensiunea spionajului informatic în lume?

Salvatore Iacolino: Potrivit datelor disponibile, 556 milioane de persoane în lume sunt obiectul constant al criminalității cibernetice, care sunt comise la fiecare 18 secunde. Aceste încălcări variază de la spionajul politic și militar la spionajul industrial, la episoadele de phising bancar, stalking, fraude informatice și furt de date personale.

Interviu de Beppe Boni
Traducerea de Oana Avram



LA NAZIONE - 29.07.2013 12:28